意見反饋
義工

母乳餵哺 今日: 14|主題: 85008

跳至
medela 電泵使用技巧

大宅

國民生產總值:2396

medela 電泵使用技巧

我係新手使用,但好似唔多泵到 & 好快就無奶出。比以前用 avent 手泵產量少成 3/4 安。我係由慢校到快用,吸力算 OK,但無出現 let down & 無乜奶出咁。

請指教!!!! 謝謝!

男爵府

國民生產總值:9381

Re: medela 電泵使用技巧

我初初用medela 電泵都係咁,(我沒有調壓力,因為個掣壞了).我估是因為個泵太嘈同埋我成日擔心唔知有無奶,所以攪到我好緊張,後來有次我一路泵一路同老公傾計,跟本就唔得自己泵緊奶,跟著一看,0華!有好多奶,仲見到有二次噴奶反射TIM.所以放鬆就是最重要的技巧.你可以試試一路泵一路同老公傾計,看是你太緊張還是個泵唔適合你!

民房

國民生產總值:62

我本來用緊avent手泵,但因為開始手痛,想轉用medela電泵。

真係好嘈架?我諗住夜晚等BB訓左之後泵奶,會唔會嘈醒佢呢?

另外,想問下:
1)我要返工,每日lunch係公司泵一次,應該買medela邊款型號?
2)我用手泵時,通常5分鐘後就無奶出,我要放開個泵,用手按摩,等再有let down時再用泵。咁如果用電泵,係咪全程30分鐘放係乳房,由得佢自己泵?

大宅

bbpooh, thanks.

lovemybb, 你情況同我差唔多,用開 avent 因為手痛試 medela 電泵,尋晚買左 medela mini 試 ......

我覺得幾嘈,今朝我用時根本嘈到聽唔到電視講乜,我估唔可以邊餵邊泵。

今日我都係帶返 avent 返工 lunch 泵,怕今朝泵唔清晏晝又泵唔到會好谷。手痛就手痛啦 ...... 無辦法! :-( :-(

有無高人指點?!!!pls pls pls.....

男爵府

vee

其實我都有AVENT手泵,我覺得最有效應該是兩邊一起泵,我一邊用AVENT手泵一邊用MEDELA電泵,咁樣真的好快,由于時間短了,應該唔會好攰,我就覺好得,因為我無論用那個泵,一邊泵完泵另一邊都沒有兩邊泵咁OK.

男爵府

國民生產總值:9006

吓, 真係咁嘈呀, 因為我有個朋友, 佢係single mama, 佢諗住慳錢, 想用電泵, 泵定d 奶餵阿b, 係公司都泵, 咁就可以慳返d奶粉錢, 但如果咁嘈, 咁就係人都知, 又好似唔係咁方便, 佢公司好細.

男爵府

lovemybb :

我真係覺得MEDELA的電泵好嘈,如果兩邊一起泵,我覺得手泵得好快,我會有好多好多條奶柱射出來,反而MEDELA就沒有,但MEDELA的水柱就好粗.不過我覺得是因人而已.

總的來說,兩邊一起泵十分鐘較分開泵(無論那款)半小時還多!!

民房

vee,我打算買雙泵,咁咪仲嘈?!

如何可以一邊手泵,一邊電泵?請指教。thx!

男爵府

國民生產總值:7768

In office, I pump both sides with Medela mini electric pump and Avent manual pump at the same time. It is the most efficient method to stimulate let down. More mama milk was pumped out.
Besides, I hate the Avent pump cushion, which cause me very tired to pump milk. The pump is more good for use if without the soft cushion. You may try!

Hayes mama
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

大宅

我估雙泵比單泵嘈,話晒都兩個摩打嗎!

尋晚試左一邊 avent 手泵,一邊 medela 電泵 (左右手各用一個),無你地講得咁多,仲少過我剩係用 avent 手泵。唉..........唯有今晚再試放鬆 d,希望快 d 好似你地咁有效就好啦!唔洗手痛又夠 bb 食,依家羅 file 隻手碗都痛呀! :-(

大宅

國民生產總值:4702

放鬆d就會泵多d。

大宅

國民生產總值:1143

如果想用電泵又唔想太嘈, 可以試下Ameda, 我最近買左個隻泵放響公司用, around 10-15mins有12oz, 唔太嘈所以都會方便d.

男爵府

國民生產總值:9006

gloria.glory ,

想問Ameda可以係邊到買到呀, 同埋幾錢左右呢?

gloria.glory 寫道:
如果想用電泵又唔想太嘈, 可以試下Ameda, 我最近買左個隻泵放響公司用, around 10-15mins有12oz, 唔太嘈所以都會方便d.

男爵府

vee:

努力試多次,最緊要放鬆,唔好成日掛住要有幾多奶,最重要開始時先調好位置,舒服,身向前傾一點,我初時都唔係好得,見到BK好多人都話好,試試下就有理想成績!![quote]

男爵府

國民生產總值:7768

I am sorry that what's the meaning of "del."???
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

民房

可否幫忙解答以下問題?thx!

我用手泵時,通常5分鐘後就無奶出,我要放開個泵,用手按摩,等再有let down時再用泵。咁如果用電泵,係咪全程30分鐘放係乳房,由得佢自己泵?

男爵府

國民生產總值:6236

gloria.glory:

請問你是用Ameda單泵定雙泵呀?

gloria.glory 寫道:

男爵府

國民生產總值:6651

我依家用緊2個avent手汞, 早排又係泵到手痛, 手指關節合埋時都好痛, 考慮買個電汞, 但係見大家講電汞咁吵, 真係唔岩係公司用.

依家我朝朝搭車時做下手操, 對手就唔痛啦. 做法好簡單:

有咁大力用咁大力握實拳頭數5下, 放鬆. 出力張大手掌, 放鬆. 重覆十次.

大家都試下.

打得字太多(上得BK多), 都可以做下.

大宅

國民生產總值:1385

lovemybb 寫道:
可否幫忙解答以下問題?thx!

[quote]
我用手泵時,通常5分鐘後就無奶出,我要放開個泵,用手按摩,等再有let down時再用泵。咁如果用電泵,係咪全程30分鐘放係乳房,由得佢自己泵?
[/quote]

我都想知道答案呀,咁兩隻手攞住個泵,咁咪冇手按摩個乳房囉?

洋房

國民生產總值:254

當你習慣
:-D :-P

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.