意見反饋
義工

嬰兒食譜 今日: 0|主題: 27093

適合敏感bb又好味的奶粉

民房

國民生產總值:35

適合敏感bb又好味的奶粉

我的bb 兩個幾月開始出濕疹, 情況就相當嚴重, 試過食雀巢低敏, 但係佢吐出來(因為原來很苦的) 後來醫生推介佢食一隻"原形" 奶粉,叫 neocate 即是將易引起初生bb 敏感的protein break down into 最細最易消化的單位. 雖然隻奶粉係就係貴d, 不過阿仔自此d 令人麻煩的濕疹就好轉得很明顯, 為

民房

國民生產總值:26

Re: 適合敏感bb又好味的奶粉

joanneleewong

咁點解唔繼續食呢隻呀??

民房

因為太貴, 成 $490 一罐 (400g) , 我地差唔多破產啦. 更重要的, 係阿仔開始大, 主要食糊仔.

joanne ma ma

珍珠宮

國民生產總值:34820

joanneleewong,

$490又真係好貴喎, 邊度出架 不如你都試下明冶啦, 我囝仔都有濕疹架, 不過有時差d, so far而家都ok架.

禁止訪問

國民生產總值:1553

民房

抱歉說一句, 你的見解並不正確. 我最初都以為飲豆奶是對付牛奶敏感的良方, 但其實, 正如那本"防治濕疹小冊子"都有提及, 對普通奶粉敏感的初生嬰兒, 多數都會對豆奶敏感. 要知道, 引起敏感的並不是牛奶本身, 而是它的大量及"大粒" 的蛋白質粒子, 而豆奶的蛋白質粒子一樣是"大粒" 的. 我最初都有試過俾阿仔飲豆奶, 但佢 d 濕疹不點也沒有改善, 因此為免他 "無啖好食" , 因為在醫生的建議下改吃 Neocate 原形奶粉.

各位媽咪, 如果你的孩子好似我個阿咁初生時有嚴重的濕疹, 為免他受苦及引起大左會有其他敏感症 (如常見的哮喘), 我, 作為過來人, 真的大力, 極力推薦你們選用 neocate, 反正不用長期食, 我餵左兩個多月見阿仔d濕疹好轉就可以轉回正常奶粉啦.

禁止訪問

國民生產總值:1553

民房

國民生產總值:16

我明白太家都是出於好意, 而此個個bb 都唔同呢!!

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.