意見反饋
義工
[西貢區] 西貢市中心playgroup

大宅

國民生產總值:2787

西貢市中心playgroup

請問有沒有人有興趣一齊為自己約九個月大的bb自組playgroup呢? 詳細沒有 idea, 可一齊商討, 主要想bb多接觸同齡嬰兒. 有興趣可pm我一齊發夢.

大宅

國民生產總值:3548

Re: 西貢市中心playgroup

我支持你~!!!!!!!!

但係 市中心哥間ctr 都結左業嗱... ... 最近好似係匡湖居...

大宅

好高興有人回應啊….. 因住西貢市的媽咪比較少呢……

匡湖居有咩playgroup呢? 我不太清楚….

您個b幾大呀? 有沒有興趣為佢搞d社交活動呢? 其實未有idea, 不過見其他區的人都心搞playgroup 比自己小朋友玩, 於是都想在自己住的區內搞下囉.

有沒有認識西貢市的媽咪呀? 我不想浪費很多$參與playgroup,因為將來的日子要用更多$. 如有幾位同齡的小朋友一齊玩下, 爸媽又可彼此分享下, 那就perfect了. 您有咩意見呢?

民房

國民生產總值:22

我都係住西貢,bb 十一個月大,如果係星期六日自組playgroup 我都想join! bb 接觸多d bb 學野都快d.

男爵府

國民生產總值:7880

我都有兴趣,我个仔15月大,attending playgroup already on Sat morning & afternoon until the end Nov-19, then attend 1 lesson only from Nov-26. Let me know the time, I see if I can join you, otherwise,我地 Sat /Sun 带埋个BB出来一齊玩下都好呀!

大宅

咁…… carly, 亞jun參加playgroup 有咩玩呢?

有沒有人可提供住家或某地方落腳呢? 大家會否考慮輪留預備一次playgroup活動呢?

我個仔現時專長爬高及企起身, 其實playgroup 可訓練什麼呢? 大家的小朋友現時專長什麼呀? 可藉此彼此刺激下喎!!!

嘩!好興奮啊! 快d唸下啦…..

男爵府

國民生產總值:7880

yatmum,
Jun參加playgroup 係学习自理(透过游戏学日常生活或在他呢各年龄应要懂得动作,基本上迟些在幼儿园会学或者你会教), 不过晤係English oriented,Sat Morning上協康會,afternoon上香港基督教服務處。本来晤係一日上两堂,但之前又黄雨,又国庆, 结果tun堂,攪到overlap晒,到11月底就上完,净係上Sat下午順利協康會物理治療師教类似baby gym class,等佢做下运动,费时佢成日食变肥仔!

大宅

昨晚我瀏覽baby-kingdom的教育小姐討論區, 有人分享playgroup的目的及期望, 讓我有些啟發及了解.

其實playgroup最重要是讓小孩子有d群體生活, 因現今家庭大多只有1-2個小朋友, 故是否英語教授並不重要. 而且, 坊間貴價的playgroup是要小朋友做一些並非他們程度的動作, 最後只有家長包辦.

我在圖書館借了一本嬰兒活動書, 主要訓練他們做一些針對性的活動, 好似幾好. 不過塲地始終是一個大問題.

其實, 我通常星期日下午返完教會後, 下午就較方便, 想問大家覺得點呢? 有咩意見不妨回應.....

民房

國民生產總值:22

我只想到圖書館那兒的兒童遊戲室,地方約百多呎,給10歲以下小童玩耍的,(其實我見有人約在銅鑼灣中央圖書館搞才發現西貢也有)我和BB去過兩次,不大多人,不知可否包埸,場地鋪了膠墊,但不大乾淨,玩完一定要洗手或抹手﹐有興趣的話可去看看。

大宅

可以喎..... 我過兩日試下打電話去圖書館問下可否包塲及費用.

都要善用納稅人的資源嘛.

大宅

國民生產總值:3548

hi CarlyChung,
我上`協康會個wed 搵過, 搵唔到有比一歲既課程喎...
請問你bb讀緊哥個係咩黎架, 係邊到上堂??可以介紹吓ma???
carlychung 寫道:
yatmum,
Jun參加playgroup 係学习自理(透过游戏学日常生活或在他呢各年龄应要懂得动作,基本上迟些在幼儿园会学或者你会教), 不过晤係English oriented,Sat Morning上協康... ...

大宅

國民生產總值:2722

大家好

我對呢個topic非常有興趣﹐我仔仔宜家8個月大﹐我都有意思自組playgroup等仔仔同其他小朋友玩。
我讀大學時副修兒童心理﹐希望大家可以交流下。
我都住西貢﹐幾時大家約埋傾下﹖

大宅

各位﹕

我已電聯西貢公共圖書館,要團體方可申請的, 費用不貴, 最少2小時共$90. 但..... 我們不是團體啊.....

有沒有其他意見呢??????

大宅

cocobean:

您有咩計劃/意見呢? 真傷腦筋......

大宅

國民生產總值:2722

yatmum,

首先我地有幾多小朋友先﹖
要幾大地方到﹖

因為其實出面playgroup都係一間房仔

大宅

起碼如果您我有共識想認真搞, 可在這裡呼籲報名了. 我建議星期日下午的, 您有咩意見呢???

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.