意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 81|主題: 127750

一齊傾下:大家覺得要一個怎樣的工人?

子爵府

國民生產總值:10031

2019勳章

一齊傾下:大家覺得要一個怎樣的工人?

其實大家都知道人係無十全十美! 包括工人. 咁你地會揀一個係誠實肯學,勤力,聽話但不聰明,有時大蒙,要經常提點做事!
定係要一個聰明,有主見,做野快, 但會頂嘴,講條件不聽指示的工人呢?

自問我唔係好懂得去處理d太喜歡講條件,又頂嘴的smart工人, 太傷神lor! 我都係揀返d勤力聽話須然不聰明的工人!

你地呢?

大宅

國民生產總值:1876

Re: 一齊傾下:大家覺得要一個怎樣的工人?

我會揀一個係誠實肯學,勤力,聽話但不聰明,有時大蒙,要經常提點做事!
但我宜家個印印係後者, 所以好想炒左佢

伯爵府

國民生產總值:15505

如果個工人只係無咁醒, 唔聰明, 都好正常. 太smart就唔駛做工人啦, 係咪?

最重要係有責任心, 老實, 萬事有商量和個人make sense.

不過好似都幾難搵.

伯爵府

國民生產總值:18198

BK猜猜猜慶中秋

christy-mama 寫道:
其實大家都知道人係無十全十美! 包括工人. 咁你地會揀一個係誠實肯學,勤力,聽話但不聰明,有時大蒙,要經常提點做事!
定係要一個聰明,有主見,做野快, 但會頂嘴,講條件不聽指示的工人呢?

自問我唔係好懂得去處理d太喜歡講條件,又頂嘴的smart工人, 太傷神lor! 我都係揀返d勤力聽話須然不聰明的工人!

你地呢?

我就係請咗聰明,昨晚同我講話做多3個月唔做 :-( 佢來咗我屋企只係一個月,我個仔剛剛先跟佢,我又要揾第二個 :-(

大宅

國民生產總值:3043

我要求工人對工作有責任心,對小朋友要有愛心,聰明,有記性•

洋房

國民生產總值:311

請工人實係要勤力同老實,你要佢同你做野,唔係叫佢比意見你,只需聽你意思去做就得,如果認為行唔通先到佢出聲。至於小朋友好快就適應到,唔需担心,只要個新工人對佢多d關心,同佢玩同多d笑容就得la!
我個仔細個換工人時喊到死,又話唔捨得,點知新女上場,兩日舊工人姓mud都唔記得。

別墅

國民生產總值:643

最緊要老實!!!
日防夜防, 家賊難防呀

別墅

國民生產總值:833

老實, 勤力, 有責任心, 對小孩子有耐性, 有愛心. 最好唔駁咀,否則我會覺得好煩. 係唔係好貪心?

民房

國民生產總值:9

LittlePrincess,

If I were you, I wouldn't let her to stay at my home for 3 months more, since she must have her own plan. I would ask her to leave immediately. Don't let her "lead" you and have you followed what she wants to!

別墅

國民生產總值:516

christy-mama 寫道:

你地呢?

我個工人真係你所講聰明,有主見,做野快, 但會頂嘴,講條件不聽指示的.有時好像好好樣樣都不要教好多次,但佢完全是自把自為,做任何事都不喜歡聽指示,你叫佢做事永遠都是得啦,我會架啦.又或者看電視睇完書(雜誌)先做啦.真的激死你.所以我想要個誠實肯學,勤力,聽話但不聰明,有時大蒙的工人

珍珠宮

國民生產總值:44675

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Agree
Vinell 寫道:
老實, 勤力, 有責任心, 對小孩子有耐性, 有愛心. 最好唔駁咀,否則我會覺得好煩. 係唔係好貪心?

珍珠宮

國民生產總值:34820

Vinell 寫道:
都差唔多喇

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.