嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB 鼻塞塞地,呼吸唔暢順,你地會點?

bb六個月大, 呢兩日個鼻塞塞地,可以點?

大宅

Re: BB 鼻塞塞地,呼吸唔暢順,你地會點?

你有冇睇過係唔係有鼻屎塞住左呀 如果唔係可能係有d唔舒服,咁就要帶佢睇醫生啦.

大宅

Re: BB 塞塞地,呼吸唔暢順,你地會點?

會唔會有鼻敏感!
I LOVE YOU BABY !

大宅

呢排轉天氣, 可能一時太乾澡引致鼻敏感. 大人都會啦.
試下開放濕機. 或者等佢習慣左就無事.
不過如果塞到睡得唔好, 就要睇醫生啦.

大宅

請問如果塞到睡得唔好, 睇醫生, 是咪要食藥架? 唔想bb 食咁多西藥, 有乜辦法?

複式洋房

試下用chicco的洗鼻鹽水, sales 話鼻塞塞用最好!!

大宅

我個仔鼻塞多數係作感冒, 我會比位元堂保嬰丹佢食.
通常第二日就好好多. 我會比佢食多一兩日, 咁就唔駛睇西醫.
我好怕佢食西藥, 食到個人無精神無胃口, 好番都要多幾日先
至有胃口, 次次都瘦一圈, 心痛死我.

別墅

邊到有得買?
babybubu 寫道:
試下用chicco的洗鼻鹽水, sales 話鼻塞塞用最好!!

禁止訪問

該用戶已被刪除

男爵府

我覺得余仁生ok喎,我仔3個多月,上星期又係鼻塞,連續比佢食左4-5次,結果清晒喎!不過我未試過位元堂,所以唔知佢功效點!

囝囝2000 寫道:
la5711,
你覺得位元堂保嬰丹好D, 還是余人生呀???? 因我囝囝仲氐有少少手尾末清, 比過余人生保嬰丹幾次都唔得.是吾位元堂保嬰丹功效好D????

[quote]
la5711 寫道:
我個仔鼻塞多數係作感冒, 我會比位元堂保嬰丹佢食.
通常第二日就好好多. 我會比佢食多一兩日, 咁就唔駛睇西醫.
我好怕佢食西藥, 食到個人無精神無胃口, 好番都要多幾日先
至有胃口, 次次都瘦一圈, 心痛死我.
[/quote]

洋房

我始終覺得bb太細食藥, 不論中西可免則免啦! 如果佢只係鼻塞又冇鼻水, 我會用萬秀雷敦薄荷膏(嬰兒o個隻), 用少少熱水稀釋搽o係佢胸口同背部, 佢會舒服d, 再大d可以搽埋鼻仔。

男爵府

畀面勳章

chingching709 寫道:
我始終覺得bb太細食藥, 不論中西可免則免啦! 如果佢只係鼻塞又冇鼻水, 我會用萬秀雷敦薄荷膏(嬰兒o個隻), 用少少熱水稀釋搽o係佢胸口同背部, 佢會舒服d, 再大d可以搽埋鼻仔。

呢隻好似有講BB要足2歲先可以用BO....
我BB細個時都有買隻來看門口 但係見到咁寫
所以到依家都未用過.... :tongue:

別墅

My son is G6PD, cannot eat 保嬰丹 and cannot use 萬秀雷敦薄荷膏. :-(

民房

有醫學報告指BB太細用薄荷有可能會引起窒息,一定要跟指示用e.g. 兩歲以上。用鹽水洗鼻或聞蒸氣可能會比較安全。

複式洋房

我係日本買

男爵府

畀面勳章

[quote]
didikoko 寫道:
我係日本買

別墅

醫生建議墊高bb上半身斜斜地睡.(不過冬天小心會滑落被窩裡). 或側身睡(可小枕頭墊背部被免他平躺) 因躺睡個鼻會很塞的.

其實鼻塞不一定有鼻水或鼻涕 可能是鼻敏感另鼻膜充血腫脹而出現阻塞.

洋房

噢!very sorry, 真係唔知薄荷唔好的, tks for the reminder!

大宅

我囝囝的效果: 余仁生就定驚好d, 位完堂就去感冒好d.
就前幾日, 我老公感冒惹到囝囝, 朝早見佢打乞啑流鼻水, 夜晚俾佢食, 第二朝已經無鼻水. 我奶奶一向反對我俾保嬰丹bb食, 都無聲出.
先前都係食余仁生, 但唔係幾得, 夜晚都係鼻塞訓吾到, 唯有睇西醫. 我個仔一食西醫就會敏感出紅疹, 又會無胃口, 同埋康復得好慢, 起碼三四日先至話收晒鼻水.
咁啱我附近有間位元堂專門店, 我去買開奶茶, 順便買來試. 都估唔到咁掂. torch wood 講句, 近半年都無再因為傷風感冒睇醫生.

[quote]
HoWangMami 寫道:
我覺得余仁生ok喎,我仔3個多月,上星期又係鼻塞,連續比佢食左4-5次,結果清晒喎!不過我未試過位元堂,所以唔知佢功效點!
quote]

首頁

尾頁

跳至
熱門主題