意見反饋
義工

母乳餵哺 今日: 13|主題: 85008

跳至
我真的畢業了!

男爵府

國民生產總值:5774

我真的畢業了!

玫瑰返了一個月學, 適應得很快, 除了和我講byebye時喊外, 一見我不到, 就馬上投入了學校生活。老師昨日對我說, 玫瑰是她眾多學生裏最能適應學校生活的小朋友, 她不會像一些同學, 特然有一刻想起媽咪, 便坐在一旁"忍泣", 我也感到很自豪呢!

今個星期, 由於我工作很忙, 每晚都很夜才回家, 回家前玫瑰已睡了, 足足一個星期沒有食過奶奶。昨晚我回家時, 她還未睡, 但已不用我陪她睡, 而她亦未有要求奶奶。今早我嘗試擠一下乳頭, 發現完來已沒有奶了, 我想我真的畢業了。

我很慶幸玫瑰能自然離乳, 大家都沒有傷感, 只有美好回憶!

整整兩年, 最令我享受的, 就是以下我和玫瑰對話:

玫瑰: 媽咪, 唔該, 我要奶奶
我: 奶奶好唔好味?
玫瑰: 好味!
我: 有幾好味?
玫瑰: 好........好味!
我: 真唔真啊?
玫瑰: 真!
我: 有幾真啊?
玫瑰: 好.......真!
我: 真成點啊?
玫瑰: 珍珠都都冇咁真!
我: 咁食邊一邊?
玫瑰(指著我左邊的乳房): 依邊

大家繼續努力啊!

伯爵府

國民生產總值:18441

Re: 我真的畢業了!

yuenwa:

恭喜你及玫瑰,完成了一個寶貴的階段!

雖然我的大女也是剛自然離乳,現在看你的分享,仍覺很感動!

小玫瑰一句"珍珠都冇咁真!" 好可愛呢!
bb女 = 恩祺媽 :-)

大宅

國民生產總值:4702

恭喜,好「鄧」你高興。你同玫瑰既對話,令我好感動呀!

珍珠宮

國民生產總值:39344

恭喜恭喜!!

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

男爵府

國民生產總值:9616

簡直睇到我 :-( 非常感動,也令人羨慕
我的母乳路仍在努力行緊,都快6個月
已比想像中耐了,希望可以行到bb自然離乳

大宅

國民生產總值:2115

Congratulations, yuenwa!
And thanks for sharing your touching story with us.

With all the benefits of mama's milk over the past two years, may I wish that your little rose will become a beautiful and clever lady soon!!
  Lulube was born weighing 3.2 kg

男爵府

國民生產總值:8826

恭喜你畢業了!

男爵府

國民生產總值:5925

2019新春慶豚圓 2011至尊種植勳章

yuenwa,
恭喜你可以在沒有任何傷感的情況下畢業!

你估如果玫瑰無返學, 你會唔會遲 d 先可以畢業呢?

男爵府

國民生產總值:7995

Yuen Wa,

will you have 畢業典禮??

大宅

國民生產總值:1936

公爵府

國民生產總值:29316

yuenwa

真係登你開心, 你係我地母乳媽媽的好榜樣, 我都會以你為目標.

大宅

國民生產總值:3684

yuenwa,
不如你試下問下玫瑰食唔食, 睇佢比咩反應你?

大宅

國民生產總值:3821

恭喜晒!!我都要努力至得喇!!

男爵府

國民生產總值:7768

Hi yuenwa,

Congratulation.
Your picture with little rose is very wonderful and intimate. It is a beautiful and touching story shared with us. Thank you!
You said,'No tears, just beautiful memory..'
I love it!!!!

Hayes mama
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

珍珠宮

國民生產總值:34578

yuenwa:

你真的一d依依不捨都冇?但願我乜像你/bb女一樣, no tears but only beautiful memories

大宅

國民生產總值:4221

yuenwa,
看來我都快了.
這星期一天只能餵一次.
吃了一陣,小悅便會"噫"一聲.應該是吃不到奶.
但我仍然很捨不得.

mon,
我不想畢業啊!如果搞畢業禮.當我去觀禮丫!

複式洋房

國民生產總值:291

始終有唔捨得0既感覺,bb食奶奶時好溫暖好sweet地望住妳,實在好溫馨!我而家餵0左15個月,唔知幾時畢業呢
anyway, 玫瑰和媽媽0既對話好真摰 :-(
The best wish for my 大小肥肥! centre ^_^

複式洋房

國民生產總值:455

yuenwa,

好感動呀!我都希望囡囡識講

琥珀宮

國民生產總值:152003

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

yuenwa,

恭喜你畢業了!
我還未有畢業既先兆.....相信要諗辦法增加奶量才能滿足小雪既需要.....
My Two Princess
雲師奶 該用戶已被刪除

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.