自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2020勳章 育兒性格勳章

請問有冇人有小額錢債既經驗呀?

公司搬office果度,搬屋公司整爛左我公司幾個電腦,又唔肯賠,而家話我地有心唔俾錢,特登搵幾樣野屈番佢地公司,要告我公司喎,想問下去small claim要有咩手續呀?

別墅

Re: 請問有冇人有小額錢債既經驗呀?

無咩手續.. 不過記住代表公司出庭果位同事要攞公司嘅授權信出庭... 並且准時出庭...

洋房

1. 申索人到小額錢錢債審裁處, 填表申請及交申請費 .
2.排期, 審裁處將傳票交被告. 被告可於開庭前填回答辯書
交回審裁處, (若有證據可提出反申索)
3.開庭日, 先經過調解員調解,是否可不用上開庭,而達成和
解協議,若不能達成,則正式展開訴訟.
4另開庭日如雙方任何一方代表沒有出席, 則敗訴.
如於開庭日已和解, 則只須將和解書(有雙方確認)連同答辯
書交回審裁處即可, 當日無須出席.

侯爵府

我現在都正準備告管理處, 請問這麼多過程裡, 我要涉及多少法律費用? 謝謝

男爵府

我去Yahoo Search過,如果有興趣想知,可以睇下下面個website。

Small Claim

我係比人告果方面,不過我唔係唔想俾錢,只係間搬運公司整爛左我公司d 野又唔認,驚死我唔俾錢佢,佢先要上small claim告我,我決定左如果佢同我就賠償果度達成唔到agreement,我會去small claim提出反索償的。

如果大家有任何經驗,歡迎再提出俾我參考下,多謝咁多位幫忙。

侯爵府

bb1027,
THANKS!

如果再有進一步濂資料, 請通知聲.

洋房

bb1027

不用另提出反申索, 可在答辯書中提出. (不用收費)
若另入紙提出,則會收費及分了兩單案件,沒有必要.
除非雙方很想打官司或認為自己有很大贏面, 否則在調解員前都會讓步及達成協議.
(因調解員會告訴你上庭是很煩人及要付出很多時間,你以為自己贏, 其實個官可能不是這樣看法,等等)他會反覆的動搖你的決心,非常煩人.

男爵府

021102,

多謝你既意見呀﹗
我會再詳細諗一諗點做,不過好多時呢D case都係為啖氣既o者。

我都有諗過我個case係唔係應該去消委會,不過都要睇下果間公司點做。

thks!

子爵府

好似申索只係20蚊

侯爵府

請問成個程最終要多小錢?

子爵府

好似入文件先要比錢....只係有限度o既金錢

首頁

尾頁

跳至