跳至

首頁

尾頁

民房

有沒有媽媽把bb放在育嬰園日托

我下個月返工喇, 想將bb 放在香港保護兒童會譚杜佩珍日託嬰兒園 或 香港保護兒童會新航筲箕灣日託嬰兒園 . 各位8月媽媽知道育嬰園日托服務如何嗎? 謝謝

翡翠宮

好媽媽勳章

Re: 有沒有媽媽把bb放在育嬰園日托

我係九月媽咪, 上星期已經將 bb 放o左係 香港保護兒童會 紅磡果間 育嬰園哪 .....
因為我十月先聯絡育嬰園, 所以依家係暫托, 下個月就正式喇...
你想知 d 乜 ??? 睇下我答唔答到你 ....

講真, 頭幾日好掛住阿 b o架... 好擔心佢慣唔慣, 唔知佢係育嬰園會點, 之前日日廿四小時對住o架o麻... :-( :-(
屋企又無人幫手湊, 無法啦.... 依家習慣o左少少, 一放工就飛身去湊佢.....
每日, 都會同 d 姐姐傾下佢點, 可能我第一胎咩都唔識, 有時都要 d 姐姐話我知, 邊 d o岩邊 d 唔o岩, 同埋要點做...
暫時o黎講, 都幾好......

伯爵府

好媽媽勳章

JOLO,

我想知幾錢個月同每日既托管時間,有無特別要求架?.......唔該晒.

翡翠宮

好媽媽勳章

全費 $4385 一個月, 可以申請減免 (減一半、3/4、全免)...
星期一至五, 朝 八 晚六 , 星期六 朝八至中午一點, 可以申請延展遲 d 湊走 (星期一至五去到夜晚八點, 星期六就忘記o左幾多點哪 ) , 延展斷鐘計錢 (十幾蚊一個鐘)....

包尿片, 奶粉就要睇佢地有無訂開你 bb 食果隻, 有就包埋...

無咩特別要求o架... 係之前要去診所, 同 bb 做個檢查, 拎張健康證明 (好簡單, 育嬰園會俾張 form你, 基本上求其一間診所, 搵個醫生簽個名)...
最大問題係, 好 full ...... 好多時都未必有位... 因為佢o地規定o左人數, 要一個 bb 走先可以收一個新 bb....我就係屋企附近果間, 幾個月前排o左隊, 到依家重排輪候第廿幾個, 即係唔駛等。
好彩公司附近重有間, 依家可以俾我暫托, 等下個月睇下有無位...

其實你可以打去問o架... 我幾個月前, 都係打去問, 重問o左成半個鐘....

伯爵府

好媽媽勳章

JOLO,

好詳細呀,唔該晒你呀.......

大宅

都唔平架喎, 會唔會請個工人仲化算?

民房

Thank you Jolo,好詳細呀. 另外, 我想知道d 姐姐會不會記錄每天小b 的食奶情況和做了甚麼活動? 你覺得他們的衛生環境怎麼樣? 最近的流感問題令我有點擔心. thank you very much!

大宅

我bb都係拎左去育嬰園
bb果度就有3個先生負責6-7個6個月以下0既小b
接返bb時,先生會報告bb今日有無大便,
訓成點呀咁。
又會幫bb沖涼,見到bb有咩唔妥又會提下你咁。

響另一條thread度我都post過:
「因為我住又一村,所以揀左間響石硤尾0既育嬰園
時間係星期一至五8am-6pm
星期六8am-1pm
月費4160,暫時包pampus,奶粉包安嬰兒
另外可以join埋延展服務
星期一至五6pm-8pm
星期六1pm-8pm
13蚊一小時

由一個月大bb至3歲
無咩特別規矩,另外仲可以申請學費減免~
因為月費由1號起計,月中月尾入學就唔太著數
但我果間個主任比左個暫託價我託埋10月尾,就平d囉~

其他地區,你可以check lee度http://www.hkcss.org.hk/fs/1_1.htm
亦可以打去問有無位」

大宅

係架~但工人又要日防夜防
始終育嬰園d先生會專業d
同埋同聲同氣囉~
包片and奶粉4k幾都算ok架啦~

gloria.glory 寫道:
都唔平架喎, 會唔會請個工人仲化算?

首頁

尾頁

跳至