論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人10問9唔應!!

我請左個印印, 佢黎左岩岩2個星期! 佢o係星加波做左5年(2個僱主), 都樣由newborn湊大! 識煮送, 識湊BB, 我22個月大既仔仲好鍾意同佢玩, 成日叫住姐姐添! 做清潔都可接受! 除左每日一定要洗廁所, 廚房, 抹地及房間, 其余我無交低工作, 佢就唔會做! 所以我每日都會交低1至2樣工作比佢做! 我都滿意, 因我仔鍾意同佢玩嘛! 我都同佢講過, 我想佢同我做4年!

佢唯一唔好就係佢D態度! 叫佢/教佢做野就黑面! 經常駁咀! 呢2個星期我地無鬧過佢! 前日叫佢蒸旦, 我已事先教佢要加少少水去蒸! 點知佢一點水都無加就拎去蒸! 我媽見到就用廣東話(印印講英文, 佢話唔識廣東話!)話要加D水, 之後我媽自己整過! 當我放工返到屋企, 我媽將呢件事講比我聽, 叫我用英文教佢! 我同佢講時(我都無鬧佢), 佢都黑面! 我叫佢做清潔佢就唔太用力去做! 我化妝台上一樽樽化妝品, 鋪晒"層"佢都唔抹, 要我叫佢至做! OK, 我都可接受到!

我叫佢每日5pm抹地, 做完之後就開始準備晚餐! 前2日我媽話比我知, 佢3pm已經開始抹地! 甘我就同佢講唔好太好抹, 如果唔係好快又多"層"(因我住村屋地下, 屋出面係沙地, 成日都好多"層")! 跟住我又話佢抹完D window都未乾淨, 仲抹到好多"控"留o係隻window度添! 亞sir架電單車鋪晒"層"又唔抹! 佢就一直面黑黑! 我就同佢講, 我唔想見到佢經常黑面, 佢就駁咀喇! 原本我都係同佢傾計甘, 講講下我火都黎埋! 我話你唔滿意可以返印尼! 之後佢一直留o係廚房度喊! 喊足半個鐘! 成地玩具佢一直都無出黎汁!

我終於入房同老公講, 老公唸住同佢傾計, 仲叫佢拎chair坐! 老公問佢做咩事? 佢唔答! 再問佢叫佢倒轉唸, 如果佢係老世, 個工人10問9唔應你會點? 佢又係唔答! 問佢黎HK做mug? 又唔答! 問佢聽唔聽到我地講野, 又唔答! 我問佢想唔想留o係度做野搵錢(我跟足勞工處比足錢比假)? 佢又唔答! 再問佢如果想留o係度做野, 我比次機會佢希望佢改! 唔想做就返印尼! 佢都係唔答仲喊添! 止時老公火都黎埋! 同佢講叫佢唔駛再做! 聽朝帶佢返agent度! 話佢無得救! 黎左2星期竟敢比面色我地, 仲10問9唔應甘大膽! 老公平時都好少出聲話工人, 今次佢真係好嬲!

別墅

Re: 工人10問9唔應!!

呢種工人要同佢black & white 因為佢覺得你講咩都係同佢complaint, 所以黑面.
Get her a detail time-table & see...

大宅

老實講我都唔係太想抄佢, 因佢都幫到手! 只不過佢D態度真係太差接受唔到! 好似佢人主人, 我係下人甘!

仲有噙晚已經即克出信一個月通知比佢, 但佢唔很簽, 仲話要o係agent 度簽!

各位媽咪, 如果係你既工人, 你地會點?

大宅

搵 agent ,一方面 炳佢,另一方面,了解下佢究竟係咪一個唔鐘意講野,或者唔識表達既人。同佢解釋,要佢明白,佢係工人,你地係老細,如果佢有乜野問題,應該同你地講,你地係會幫佢嫁。

印印係會聽 agent 講嫁,仲有由佢d鄉里講會清楚d。有時雖然賓賓或者印印係識英文或者中文,但係未必可以表達得好好,亦未必完全明白僱主同佢講乜嫁。

大宅

炒得

珍珠宮

2024年龍年勳章

全冇主動性自己去清潔已經係致命啦!
吾通我要每日諗野比佢做咩?

別墅

叫AGENT準備ONE MONTH NOTICE 信, 同佢講呢一個月如果有改善, 就比機會佢做, 如果唔係就返去. 甘如果佢想做, 一定會改, 如果唔係, 都唔好話你無比機會佢, 當然, 一定要叫AGENT同佢講, 你都好想比機會佢, 只係睇佢想唔想做, 同埋呢一個月要對佢好D, 如想用佢米比機會佢, 如果唔係可以係呢一個月搵新工人, 個人小意見

大宅

tommythumb,

印印唔係唔鍾意講野! 佢有時會同我傾下計, 亦會同我講下笑!

今朝佢有搵過agent, 但應該搵唔到! agent 朋caller display 打黎我屋企問我媽邊個搵佢? 仲問我媽屋企幾多號tel no.? 但我媽反問電話個人, 問佢係邊個, 要搵邊個? 佢就話可能打錯就收線!

我都唸住聽日帶佢去agent 度, 等agent 教佢!

大宅

我既唸法同你一樣!

ONE MONTH NOTICE 信我噙晚已經準備好, 但係佢唔很簽! 話要去agent 度簽喎! 所以我唸住聽日帶佢去agent 度!

大宅

我都知工人"全冇主動性自己去清潔已經係致命"! 但我心想做到野既工人難救嘛!

PaPa 寫道:
全冇主動性自己去清潔已經係致命啦!
吾通我要每日諗野比佢做咩?

大宅

佢無主動性,你咪寫好每日工作表比佢,等佢知每日要做d乜。上到agent 度,叫 agent 省佢,要佢改善。一段時間後都唔掂,咪叫佢返鄉下耕田囉。

大宅

我個印印做了兩日已駁咀,無禮貌,做清潔馬虎,講大話,之後同佢傾,再同agent傾,態度就好D,但依然叫佢一個月後返印尼,因她行為態度不好,我怕她又玩野!我有時個印印都會唔應人,而家做工人仲大過僱主. :-(

大宅

我老公已經打左電話比agent, agent 仲叫我地帶佢上黎, 搵番釋同佢傾!

首頁

尾頁

跳至