意見反饋
義工

夫婦情感 今日: 51|主題: 39214

跳至
與老公財政獨立

大宅

國民生產總值:2695

與老公財政獨立

我與老公結婚多年仍然跟未結婚一樣, 大家財政獨立, 即是我們沒有開聯名戶口, 他負責供樓, 我負責其他開支. 以前他人工多過 我很多, 經過失業後至現在, 人工減少了很多, 現在跟我的差不多(我只是普通文職工作).

有時我會想, 他很有錢時至現在,都很少買

複式洋房

國民生產總值:184

Re: 與老公財政獨立

我以前個男朋友都係咁, 連去ocean park 都係我自己比自己個份, 佢人工係我既 3 - 4倍

翡翠宮

國民生產總值:76971

我同老公都係財政獨立的, 以前都有開聯名戶口, 但婚後支出太大個聯名戶口好耐無郁比銀行凍結左添

我覺得你老公又好似未免小氣左d, 你又係既咁直接話佢, 你心想攞番張咭都好, 你最多話我太多credit card了, 所以打算取消左xx銀行個張, 所以以後d card數一係你自己直接找, 一係你都取消埋佢一了一了等比佢易落台d嘛

民房

國民生產總值:22

我同老公都是財政獨立, 我負責供樓(4仟幾), 大家再開一個~阿公戶口, 佢就比伙食, 雜費同儲$$, 基本上大家買私人野同送禮物比對方都要自己比$$, 其實我地覺得好好架, 因為好似以前比家用媽媽, 又可以自己買野, 當然有$$買多d, 冇$$咪唔買law. :lol:

侯爵府

國民生產總值:21554

咁咪好LOR,佢退番張信用咭比你, 巳后咪可以君君真真, 唔洗煩.

翡翠宮

國民生產總值:76971

嘩你層咩樓黎架供得咁平既 買左好耐呀
smallduckb 寫道:
我同老公都是財政獨立, 我負責供樓(4仟幾

大宅

國民生產總值:2667

其實宜家好多夫婦都係財政獨立架啦.....又要供樓..又要養bb...要又請工人....咪洗指意老公仲會比家用你添呀....
我宜家都係老公供樓..比賓賓人工...比買餸錢...我正係負責水電煤....同埋bb日常開支....

洋房

國民生產總值:262

我老公每個月俾左家用我之後就咩都唔會過問,我同老公個聯名戶口淨係用黎供樓,錢都係我存入去嘅,其他日用開支燈油火蠟同卡數都係我找。我老公唔係亂駛錢嘅人所以有時碌大左我都唔會問佢攞番,但係有時個印印問我攞錢買餸同日用品,我就會側側膊叫佢問阿sir攞。

大宅

國民生產總值:3710

醒目開學勳章 畀面勳章

我同隻佬都是各有各自己戶口, 佢供樓我就負責屋企&其他開資( 包括出街食飯& 亞囝開資), 但我知佢搵幾$供0左樓食飯車費同比99後隻佬巳經無幾多乘
留少少比佢自己儲 & 買佢自己喜歡的野

別墅

國民生產總值:551

如果佢人工而家同你差唔多,佢供樓而家加左息,佢可能好吃力,所以先痴你少少?或者如果你話你負責其他開支,咁佢簽卡果d係咪"其他開支"?

我覺得如果佢買既野唔係luxury, 只係買下日用品, 咁就無謂計咁足. 只要佢唔係用你既錢而自己就儲埋都ok. 但既然佢已經俾番張附屬卡你, 俾我就會自己keep住先, 唔會即刻tum佢攞返, 睇一排睇下個情況點.

另外我覺得唔好同人比較囉, 人地話老公幫佢找卡數, 可能只係一次半次, 背後可能成日問佢攞錢去賭, 唔通又話你知? 好多野不能盡信.

洋房

國民生產總值:262

Rayca 寫道:
有時會想, 我只聽見身邊的人是老公替她們找咭數, 而我卻要替老公找咭數 (雖然不是大數目),但總是不大願意.

大家有冇意見分享?

其實你有本事幫老公找卡數係你嘅福氣,如果你要攤大手板問老公先有錢駛你就會好受氣。

別墅

國民生產總值:840

我都係財政獨立, 佢供樓, 我比雜費, 不過大家都有默契, 有時邊個有就邊個比, 都唔會計較!
因為愛...所以等待...

大宅

國民生產總值:2695

我老公只負責供樓的錢, 同我負責工人, 燈油火

民房

國民生產總值:22

係呀, 我o係4年前買大圍金獅花園(不過好細乍, 得一個房), o個時好平乍, 我地供15年, 之前減息我試過供3仟幾呀, 依家貴左lu.

子爵府

國民生產總值:11965

好媽媽勳章

其實我無所謂...邊個有錢咪幫邊個囉...兩公婆...我有錢時...有時買野咪我比錢囉...老公有錢時...食野...買野咪老公比錢囉...不過老公唔鍾意買野個陣時係我比錢...可能男人尊嚴掛...

[url=http://lilypie.com][img]

大宅

國民生產總值:1481

你們就好,可以與老公財政獨立,我老公每個月俾曬家用我之後就咩財政計劃都不理,仲話要我幫佢唸埋退休生活

男爵府

國民生產總值:8488

好媽媽勳章

我同老公人工差不多,有聯名戶口用來儲錢,要攞錢,一定要兩個人簽名,不能用櫃員機
除儲錢這畢外,我們戶口各自獨立,佢負責供樓,水電煤,手提電話,有線,差餉,囡囡學費,奶粉錢,我就負責固網電話,上網,管理費,超巿�街巿購物,囡囡日常生活用品等雜項開支
外出吃飯,多數佢出錢,但講到買野送比我就唔多囉
其實老公錫唔錫你,唔可以用給你多少$,買多少東西來衡量,日常相處開心,懂得關心愛護你,唔拈花野草就夠啦

大宅

國民生產總值:2837

我同老公無計,每月出糧第1天,我就用cyber banking轉走佢成份糧比自己(因為所以供樓、費用、學費、工人都係我比),餘下1000元給他洗,月中佢公司會有其他claim入戶口,計起來每月有2000元洗。我老公好慳,成個月都係atm1-2次,不過對佢阿媽就好闊綽,佢會把佢戶口d錢(一丁點都不留)比佢阿媽,有時月中都只餘下一百幾十比自己,其他比佢阿媽,無錢用就問我

大宅

國民生產總值:3971

The financial issue before marriage and after marriage is the same. My husband transfers all his salary into my account except left about $3000 for daily usage. Of course he uses credit card to pay for others and I let him use my internet banking for settle those bills.

He is not a person that spends a lot on luxury items and he asks my approval for any purchase exceed $500 although I don't ask him to do so. In fact, I don't mind if he doesn't tell me. And he let me buy anything that I want. Of course, I will not ask his approval.

After gave birth of our baby, I quit the job and become a full time mother. He is quite traditional and assumes that it is a husband's responsibility for earning money to support the family and let his wife to have a comfortable life.

該用戶已被刪除

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.