自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

由細到大,我屋企人都對我好嚴!!

中學f.1-f.3 , 好多時都要上放外活動又要留下堂, 仲要留係學校整壁報, 排劇做下project咁!!

總之我每日由學校走一刻, 一定要搵返班主任去幫我寫手冊註明我係幾點走!!

我一定要係時間o既30mins 內返到屋企!!

平時都唔可以同同學去街, 除左要做project!! 來回限時3hrs

到f.4-f.5, 終於都可以出下街喇~~不過照舊限時3hrs!!(無出街錢, 只有自己平日零用加飯錢慳慳埋埋有剩先有得出), 呢3hrs 唔理點出都好, 一定要6pm 前返到屋企!!

一直以黎, 中學時期真係未試過出夜街, 更加唔會係朋友到過夜!!

但諗諗下....我朋友仲勁!!都快2字尾咁制喇~~佢屋企對佢仲係有門禁ga!!

每日咩情況下都唔可以遲過11pm 返屋企!! 否則無門口入....

試過一次我朋友遲左...迫住去左佢亞姨屋企過夜!!then 第日屋企再禁佢果wk 唔俾去街

唔知大家細個時有無ga 啦~~有時又諗係咪依家o既小朋友都真係太放縱呢~~

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

都快2字尾咁制喇~~佢屋企對佢仲係有門禁ga!! --->唔係化

禁止訪問

回覆:睇到一個topic 而諗起, 大家讀書時有無門禁o既呢~~

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

我父母都要返工, 所以冇人理我架, 中一至中三放學我成日同同學行一陣先返屋企架

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

冇門禁架, 因為細個放咗學有媽咪接送, 中學如果要做project既話會借學校電話打返屋企講聲, 但頂籠都係6,7點返到屋企囉!

珍珠宮

十七歲開始放學去自修室, 去下街, 最遲十點左近要返屋企!
好好過每一天......

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

究竟我是誰 發表於 11-12-1 10:25
都快2字尾咁制喇~~佢屋企對佢仲係有門禁ga!! --->唔係化
係ga!! 有時出街都要就住就住!!

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我細個一向都好自由,小學已經成日自己去街,屋企無人過問,功課亦無人理,中學時比較有錢,因為媽咪同後父都掛住搵食,一日3餐自己搞掂,再加上零用等,我媽咪個個月月頭會入2千蚊落我戶口

不過,我羨慕d同學有屋企人管,覺得自己無人關心

有時好夜返屋企,甚至玩通頂/同同學去宿營等,都無人理。
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

水晶宮

有時迫得太緊都唔代表係好架!
好似我咁,
想當年我十九歲已經出黎番文職,
我哥同老豆都照有門禁俾我,
我老豆要我一定要夜晚八點前番到屋企,
但講真有時都會成班同事放工出去食飯唱K嘛!
點知有次我哥發癲狂CALL爆我機要我即刻番屋企唔俾我去同同事唱K,
嗰下我真係同我哥電話上度嘈,
跟住我哥WARN我限我十二點前一定要番到屋企,遲一分鐘都要鎖門唔俾我入屋,
咁我已經夠哂醜啦!班同事都嘆氣,
結果揾個同事渣車極速車我番屋企,
結果我真係12:01分至番到屋企門口,
我哥仲好意思當住我同事面前隔住度鐵閘好寸咁話:"過咗一分鐘,我鎖咗門喇喎!"
跟住肉酸到要我同事開埋聲同我哥半氹半理論咁,
我哥仲要堅持擺出懶係寸咁姿態開番門俾我入屋...

咪以為我哥真係就咁WIN咗..

自此之後,我係擺到明放工照同我班同事食飯唱K,
嗰時又同我老公老友鬼鬼成日蒲BAND房,
結果我係索性玩到天光直接番工...
之後我哥就無再管我幾點番屋企.

講真細路仔係要管教,但真係要睇咩年紀管佢D乜野囉!
好似我哥咁,我都出黎社會工作,又係响大公司度做文職,
又唔係做舞小姐或唔正當職業,
身邊識既朋友同事都係正路,
您走黎管個十九歲幾點放工番屋企???
無野下化???
雖則我係女仔,但唔代表要受管到去呢個程度囉.
倒不如話,佢怕我俾車撞,唔好俾我過馬路啦!

男爵府

f.1-3, 基本上都好少出街, 係放學周圍行下....最多 7:00 都返到屋企
f-4-5 , 最多 10:00 會屋企, 要夜 d or 通頂既就要預先申請囉
基本上父母都俾好大自由我既....

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

18歲前係第二度讀書, 一向自己話事
18歲後返黎, 變咗灰姑娘
你若盛開, 蝴蝶便來!

禁止訪問

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我好自律,少出街,夜返會講定,屋企無明文規定,不過太夜都會問去邊做咩咁夜~

水晶宮

究竟我是誰 發表於 11-12-1 10:25

我以前細個個數學補習老師就係咁,連我打電話俾佢,
佢家姐都會頓起個C人款响電話度問我係佢細妹邊個,(我擺明係女仔聲黎啦,高八度講野唔通係男人咩!)
跟住我答話係佢以前個補習學生,見咁耐無見想約下佢咁啫...
跟住佢家姐依然頓起家長監護人咁既戰鬥格咁答話佢妹唔得閒定唔响屋企,
好似同我有仇咁,心諗駛唔駛接個電話都要起鋼呀,
我唔記得佢係咪有質問我叫咩名,但佢就係有問我揾佢妹做咩事(關你Q事咩!家姐!您妹廿N歲人喇!),我至答佢話諗住約佢妹去街...

呢D咪仲痴...痴得好均循~!

水晶宮

~仔仔媽咪~ 發表於 11-12-1 10:35
有時迫得太緊都唔代表係好架!
好似我咁,
想當年我十九歲已經出黎番文職,
我意思只係返學真係要管下...

我眼見好多學生著住校服都好夜返屋企ga~~就尋晚

出去食完飯帶兩個仔去冒險下...玩次車車就返屋企!!

就見對學生兩個坐係架車上面攬到實一實......

當時都8點幾差唔多9點喇!!點解仲可以唔返屋企...

又講平時夜晚係我媽到走, 返屋企........仲見到d 小學生係樓下玩!!(點解d 父母咁夜仲放佢地落街玩!!我唔見有大人係到ga)

不過講返返黎, 都出黎做野啦...有時係覺得過份左ga~~點解仲要門禁呢??

有時一次半次同同事消遣下玩夜左都無咩大問題呀!!但屋企咁樣call 返返去真係幾xxxxxxx.

對當時人都幾影響, 影響到交際方面囉!!

~仔仔媽咪~  係好肉酸囉!同事俾面至唔敢笑我&我哥白痴低能咋!嗰次係全班同事齊齊嘆氣!  發表於 11-12-1 10:51

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都識人,mm三字,如果過12點,會有追魂call同等佢門

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

~仔仔媽咪~ 發表於 11-12-1 10:41
我以前細個個數學補習老師就係咁,連我打電話俾佢,
佢家姐都會頓起個C人款响電話度問我係佢細妹邊個,(我擺 ...

如果十靚歲還可接受...
但樓主話2字尾咁制喎,
即成30歲人,
如果咁大個人仲要咁管,
係咪有啲過份mouth:

~仔仔媽咪~  通常2字頭或以上嗰D,都係男朋友或老公至會詐哂嬌走黎管而唔係家人囉!  發表於 11-12-1 10:54

翡翠宮

學校同屋企好近= ="

但放學要打比老豆or亞媽~

去到商場要再打~返到屋企又要打多次

而家日日放工都會打返屋企先安樂~hahah~

入境事務處24小時舉報熱線: 2824 1551
舉 報 無 牌 經 營 電 話 : 2881 7498<font color=&quot;DarkOrchid&quot;>

水晶宮

究竟我是誰 發表於 11-12-1 10:49
如果十靚歲還可接受...
但樓主話2字尾咁制喎,
即成30歲人,
其實我覺過份ga~~ 有時同佢去得遠d ~~都要睇時間!!

9點半到就要預備走人, 又要等車又要坐車!!

有時仲要返到附近, 一個追call 買糖水都要買...仲要趕係11pm 前返到

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

kapomama 發表於 11-12-1 10:52
學校同屋企好近= ="

但放學要打比老豆or亞媽~
證明家人關心你
如果我咁都打俾我媽,佢一定話我煩。
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

首頁

尾頁

跳至