嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

bb淚管閉塞,如何是好?

bb出生3天便有很多類似眼屎的分泌物,在QE兒科只給我bb眼藥水,但情形持續,我應該怎辦。

大宅

Re: bb淚管閉塞,如何是好?

好多初生bb都有這個情況,因為淚管未發育得好,醫生姑娘話只要保持清潔,得閒在眼仔角附近按摩,通常三,四個月會好.

我bb而家10個月都仲有此問題. 醫生話叫我睇下佢打完一歲針後情況如何,如果還未暢通,便要做小手術通番佢. 醫生話如做此手術,要麻醉及bb會受苦,叫我都係睇耐d.

唔洗咁擔心,只要保持清潔,唔好俾佢發炎便無問題. 只不過好多人見到小b都以為佢剛哭完姐.

華^_^ 寫道:
bb出生3天便有很多類似眼屎的分泌物,在QE兒科只給我bb眼藥水,但情形持續,我應該怎辦。
MsTang 該用戶已被刪除

大宅

我仔仔出世後冇耐都有呢個情況,同佢眼頭做多d按摩真係比滴眼藥水有效架!

複式洋房

the situation will improve gradually. it happened on my son as well but no longer the issue when he reaches 3 months. take it easy la :lol:

首頁

尾頁

跳至