自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

請介紹專醫治前列腺癌的中醫,西醫

禁止訪問

Re: 請介紹專醫治前列腺癌的中醫,西醫

子爵府

醒目開學勳章

conniechan,
點解唔考慮去政府醫院?我爸爸今年一月被証實這病,
六月做了電療(7 weeks). 現在定期回醫院覆診,他在
QE 做的,醫護人員十分好,尤其是前列腺科的范醫生.
前列腺癌和其它癌症不同是應它進展很緩慢, 可長達十
多年,所以不用太擔心.
我爸爸現在食百草堂的雲芝.

禁止訪問

子爵府

醒目開學勳章

Re: 請介紹專醫治前列腺癌的中醫,西醫察

connie,
前列腺癌是一種多數發生在老年男人的,如果是年輕可能
會比較凶險,但都要看情況,如果驗血指數在四度以上就可能
有問題,愈高表示癌症的情況愈嚴重,我爸爸當時只可是高
小小,跟住抽組織化驗便証實了,當時醫生建議我爸爸先做
前列腺增生的手術,我都好擔心,於是搵人介紹個西醫問,原
來私家醫生現在是可以向政府給我爸先醫院索取病人的病歷的,我簽了授權書後幾日便收到醫生電話話已有病歷,不過你只可以問有關情況,佢會keep住個病歷,唔會比番你的.
據我所知政府醫院過了75歲就唔會做割除手術,醫院當時
給我爸爸選擇做電療 or 定期觀察 .如果年輕的可選擇做手
術 or 電療,妳要詳細問清楚醫生邊種治療會比較合適,和治療
的風險,後遺証等等.
我爸爸當時在醫院做過核子掃描,証實冇擴散,妳朋友有冇
做過呢?那時我都有係度問人介紹泌尿科醫生的,有人介紹
梁智鴻,不過後來我親戚介紹另一個醫生,所以冇搵佢.

禁止訪問

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

禁止訪問

子爵府

醒目開學勳章

conniechan,
我當時睇 - 陳友冬醫生,因為我親戚有朋友識佢,又係九龍
區,不過佢唔平-最低診金要收六百大元 :-( ,或者你可以
問下梁智鴻診金幾多先.
有個醫生網,妳可以click入去搵泌尿科醫生的資料,佢會打
晒所有醫生的資料妳睇,希望對你們有幫助.

click here (香港醫生網)

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至