意見反饋
義工

在職全職 今日: 162|主題: 46676

[在職媽媽] 好緊張

侯爵府

國民生產總值:20309

好緊張

聽日同下個禮拜都會去見工. 好緊張, 因為我好怕見工, 同埋好耐未見過. 好想可以成功搵到嘢做.

洋房

國民生產總值:403

Re: 好緊張

祝你一擊即中!!

男爵府

國民生產總值:7862

wyfpoon,

唔好咁緊張, 放鬆心情, 一定sure win!
預祝你成功!

別墅

國民生產總值:652

加油
記得帶齊文件證書等等
之前一晚預備好d衫,早d訓

侯爵府

多謝各位鼓勵同支持.

侯爵府

國民生產總值:20624

睛靈勳章

wyfpoon 寫道:
多謝各位鼓勵同支持.

妳見mud工呀? 轉工呀? 我都想轉已send好多信, 但冇回音! :-(

民房

國民生產總值:76

wyfpoon﹐
加油呀﹗千其唔好緊張呀﹗ 其實有機會見工已經係成功嘅一半。做足準備﹐如果間公事有WEBSITE記住上網睇資料。

我係做人事部﹐如果有其他問題我都可以交流下意見嘅﹗
[url=Lilypie Baby Ticker]Lilypie Baby Ticker[/url]

大宅

國民生產總值:3828

加油、加油~
我的家有~
囉囉唆唆 嘅 煩人BaBa
傻下傻下 嘅 咕碌媽媽
少年宅男 嘅 雞仔謙哥哥
奀皮多手 嘅 豬仔浠弟弟
醜怪黏身 嘅 惡馬妹芊妍

侯爵府

Meisuen,
我見accounts lor, 因為我好怕見工時, 要介紹自己係個咩人, 仲要用英文. 星期二見果份, 仲要見埋佢地個鬼佬老細. 真係好緊張好擔心.

侯爵府

Birthmum,
我想問吓, 通常d人實會問, 仲有d咩問題想問, 咁通常會問d咩, 因為咁多年嚟, 我次次見親工, d人都會咁問, 但我又真係諗唔到可以仲問d咩. 會唔會唔係咁好呢?

民房

你可以問一D關於工作嘅嘢﹐ 或者問下公司架構﹐ 將來發展等。 總之就要比人覺得你對份工好有興趣。
[url=Lilypie Baby Ticker]Lilypie Baby Ticker[/url]

侯爵府

國民生產總值:20624

睛靈勳章

wyfpoon,

我支持妳, 比心機呀!

大宅

國民生產總值:1047

Birthmum :
我都想搵工呀!我都係 send 左好多封 resume 出去!但點樣先會有機會見工呢?你係做人事部,你見到邊 d 就一定唔會見呀?我想問下,人工方面若我打 negotiate 既話,見工既機會係唔係大 d 格?

民房

SCOTT﹐
其實最緊要係你嘅學歷同經驗係咪啱職位要求﹐ 如果學歷同經驗都未到要求就唔好寄﹐ 因為而家好多人揾工﹐ 可能第一round就比人OUT咗﹗

RESUME 可寫多D資料形容你的工作經驗及一D你有份負責及非常成工嘅ROJECT﹐ 因為好多時D人只列明工作TITLE﹐ 睇完我都未必知佢負責做乜。例如﹕ Administrator - 每間公司做嘅嘢可能唔同﹐ 寫多少少形容吓自己份JOB﹐ 基會高D呀﹗

伯爵府

國民生產總值:15275

好媽媽勳章 畀面勳章

wyfpoon,

我支持妳, 努力啦, 我都係搵緊會計工, 不過我比你仲難搵, 因我要就接送我囡囡往返育嬰園, 所以會搵住個區

民房

SCOTT﹐
人工其實係通常僱主都有個BUDGET﹐ 當然你真係唔計較人工可寫NEGOTIABLE﹐ 但若果最後佢請你但人工同你心目中爭成2-3千蚊咁你又TAKE唔TAKE份JOB呢﹖ 唔TAKE又浪費晒大家嘅時間。

不過而家通常D人嘅RESUME都會寫NEGOTIABLE﹐ 有D走<棧>嘛﹗

大宅

Birthmum:
學歷既要求,乜唔係寫就係咁寫格咩?我有 d 朋友話你照寄啦!佢地寫就係咁寫,但都照見格!我咪照寄囉!份 resume 除左有寫 title 之外,我都有寫我負責做咩格!而且我響 email 度又再多一次,但係都好似冇乜工叫我去見咁??

大宅

Birthmum:
嘩,爭成 2-3 千呀!依家係唔係真係咁差呀?

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.