親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

請教:澳洲悉尼自遊行

我會在11月中去悉尼玩, 想請問各位有經驗的會員幫我解答以下的疑問.

1. 如果去雪梨歌劇院, 最好在上午去, 定下午去會合時間呢?
2. 聽講澳洲的羽絨被和衣物平過香港, 在悉尼市中心一帶可以買到嗎? 有無介紹呢?
3. 我知當地用的電壓同香港一樣, 但請問插蘇位是跟香港是3腳嗎? 要用轉接腳嗎?
4. 在當地買紐西蘭的蜂蜜產品, 會平過香港嗎? 邊間有得賣會價錢平呢? 邊隻牌子好呢?
5. 那裡有澳洲或紐西蘭出品的健康食品買呢?
6. 有甚麼手信是平靚正的呢?
7. 去到唔參觀博物館和動物園, 可唔可惜呢?
8. 去到當地是不是好容易就找到旅遊地圖呢?
9. 可唔可以買急凍海鮮(例如: 鮑魚和帶子)出境和入香港呢?

請俾意見我呢個新丁啦. 唔該晒!

大宅

Re: 請教:澳洲悉尼自遊行

有無人幫到我呢?

大宅

3. 我知當地用的電壓同香港一樣, 但請問插蘇位是跟香港是3腳嗎? 要用轉接腳嗎? >>> 果邊係用八字腳的,所以最好你在香港帶定一個過去.去到都有得賣,在大型超市如woolworth都有,但係貴d.

6. 有甚麼手信是平靚正的呢? >>羊脂產品, woolworth都有架啦.

8. 去到當地是不是好容易就找到旅遊地圖呢? >>> 一落機機場就有架啦,唔係你可以出發前去澳洲旅遊局在香港central plaza既office 取資料.

9. 可唔可以買急凍海鮮(例如: 鮑魚和帶子)出境和入香港呢? >>> 可以,唐人街有得賣.
Pretty Princess Petite Prince

大宅

Bergamot:

多謝你!

請問woolworths是店鋪名嗎? 在那裡找到呢?

等我星期一去central plaza攞定資料, 可以省時間.

大宅

abk
woolworth係澳洲既大supermarket,周街都有架啦,好似百佳咁架.
Pretty Princess Petite Prince

複式洋房

1. 如果去雪梨歌劇院, 最好在上午去, 定下午去會合時間呢?
你指合咩時間? 基本上參觀悉尼景點, 都係環繞個海岸, 大橋都係響歌劇院對面, 所以你兜來兜去都好快可以番到歌劇院架咋!!

2. 聽講澳洲的羽絨被和衣物平過香港, 在悉尼市中心一帶可以買到嗎? 有無介紹呢?
我朋友住響澳洲, 佢會去Woolsworth 大超級市場買, 我就無買喇!

3. 我知當地用的電壓同香港一樣, 但請問插蘇位是跟香港是3腳嗎? 要用轉接腳嗎?
係要用轉接腳的!

4. 在當地買紐西蘭的蜂蜜產品, 會平過香港嗎? 邊間有得賣會價錢平呢? 邊隻牌子好呢?
我買過manuka 蜂蜜, 不過番黎發現香港都有, 而且價錢大致一樣!! 不如番香港買, 費事拎!

5. 那裡有澳洲或紐西蘭出品的健康食品買呢?
呢個唔清楚!

6. 有甚麼手信是平靚正的呢?
我買jurlique 做手信, 不過澳洲好似無咩平野賣:cry: 連d鳥結糖都好貴!

7. 去到唔參觀博物館和動物園, 可唔可惜呢?
動物園一定要去, 我本身中意動物, 無辦法! 博物館就無去過!

8. 去到當地是不是好容易就找到旅遊地圖呢?
好多INFORMATION 既地方可以拎

9. 可唔可以買急凍海鮮(例如: 鮑魚和帶子)出境和入香港呢?
可以, 不過記得要去食新鮮海鮮, D 生蠔同鮑魚係香港食唔到咁平咁靚!!!

大宅

Bergamot, Aaronbaby :

多謝晒! 我今日去左澳洲旅遊局取資料, 仲有地圖, 可以計劃得有多D頭緒啦.

首頁

尾頁

跳至