意見反饋
義工
[2005年] BB 是開刀生,想請教餵人奶會唔會好痛呀!

別墅

國民生產總值:724

BB 是開刀生,想請教餵人奶會唔會好痛呀!

各位10月的MAME,我是11月的準媽咪,因為我個B係 big baby ,所以要考慮開刀生,但係我想餵人奶但又唔知到開刀生餵人奶的時候要注意什麼,希望大家可以比d意見我啦! :-(
http://www.smartclub.hk/photos/albums/userpics/10094/head-1.jpg_Thumbnail2.jpg

大宅

國民生產總值:4578

Re: BB 是開刀生,想請教餵人奶會唔會好痛呀!

無特別吖. 餵人奶時抱好D,避免令到自己傷口痛,就得la

大宅

國民生產總值:1056

順產就快啲上奶...開刀就耐啲....因為你要等落得床你先可以埋身餵bb, 我自己而言, 我開完刀第二日開始落床餵,第五日先開始有啲初乳, 但係我bb第一啖食既奶係用奶樽, 所以佢唔習慣同唔鍾意食人奶(因為未上奶餵得較慢同埋人奶初時味道淡啲).....如果你堅持到既話, 其實開刀同順產都係咁餵啫...
Welcome to 吳公館
www.babyhome.com.tw/babyhoey

珍珠宮

國民生產總值:42343

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

開完刀第2日已經要落床去試喂奶, 雖然未上奶, 但都要比BB啜NIPPLE, 咁樣會剌激快D上奶, SO FAR我第3日已經谷奶, 第4日BB已經有奶食......

至於傷口, 喂人奶時要用個 "COOL 筍" 墊高呀B先喂.

你響私家生既話, NURSE會教你嫁喇. 唔洗擔心.

別墅

國民生產總值:724

我想問係唔係頭兩日,護士都會幫妳餵奶粉呀?
http://www.smartclub.hk/photos/albums/userpics/10094/head-1.jpg_Thumbnail2.jpg

大宅

國民生產總值:4578

只要你重係住院, 護士都會幫妳餵奶粉俾你bb食架. 唔使擔心佢餓親. 但如果你想餵人奶, 就當你醫生check過你傷口各樣ok, 你就好去俾你bb試啜 (就算你未上奶) 最多再補食奶粉. 因為護士話你大人要学點樣餵人奶手勢等, bb都要学啜你乳頭, 如果啜得不正確,你个乳頭可能会損,痛架.

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.