論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有無人有相似經驗啊?

333s  你做了工人的担保人嗎  發表於 11-12-4 18:37

男爵府

回覆:如果財仔寄了信給我,要求我交出工人現況,點算?

點算?有無人試過?

公爵府

引用:有無人有相似經驗啊? +

原帖由 yaulinda 於 11-12-04 發表
有無人有相似經驗啊?
唔太明,你冇炒佢? 而佢又冇還錢?

珍珠宮

乜嘢叫做「交出工人現況」?

教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

大宅

係囉......唔係好明,什麼是工人現況

男爵府

工人仍在我家,未炒,"交出現況",意思是her current status,即係她現在是否還在我家工作,她的電話號碼囉。

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 回覆:yaulinda的帖子

問反姐姐詳事

侯爵府

BK Milk勳章

要是我 你不仁 我不義! 你搞到我屋企麻煩

我會交出 順便同財仔講邊日 幾時出糧 叫距地上門收埋尾數

果日我會順便通知Agent 將整個過程錄影 白字黑字 !

這種姐姐唔要得呀 !

男爵府

如果財仔寄了信給我,要求我交出工人現況,點算?

點解係問「如果」? 財你唔係警察佢唔係問我咩我都要啋佢。 佢根本唔應該揾個僱主, 更加唔應該借錢俾d姐姐。 我會叫姐姐自己攪番掂佢。

珍珠宮

jloklok 發表於 11-12-4 22:13
要是我 你不仁 我不義! 你搞到我屋企麻煩

我會交出 順便同財仔講邊日 幾時出糧 叫距地上門收埋尾 ...

俾我一定唔會!
所謂「財仔」身份如何核實?
僱員借貸屬私人事, 同僱主無關, 佢地有乜權向我要任何資料?!
我地受騷擾反為可以報警!

pibe  agree. given that 財仔 likes to give loan to d姐姐, they have to bear their own risk.  發表於 11-12-4 23:20
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

男爵府

封財仔信話幾個月都聯絡不上我工人,而我工人就堅稱佢只係做擔保人,錢唔係佢借,我都唔知信唔信佢好

大宅

報警要備案...

樓主, 工人方面我絕對不相信, 早前, 我前工人要辭職回家(bun bun), 佢發誓話無借財仔, 因為我要佢份contract 睇, 佢話唔得. 結果佢走左之後, 我呼收到財仔d信!!!

大宅

ask 姐姐the case and contact police if necessary.

公爵府

引用:封財仔信話幾個月都聯絡不上我工人,而我工

原帖由 yaulinda 於 11-12-04 發表
封財仔信話幾個月都聯絡不上我工人,而我工人就堅稱佢只係做擔保人,錢唔係佢借,我都唔知信唔信佢好:igive ...
我炒之前個姐姐一樣咁講,雖然錢可能唔係佢借,但既然做擔保一定係佢識嘅朋友,即是話佢一定有去過財務出現或簽信或提供過份Employment Contract 比人,唔係人地邊有你地址,樓主應該面對見實,炒或幫佢還錢,做得擔保就預咗佢識既人唔還錢要佢頂,我嘟係等咗2個糧知佢冇還補錢送佢走,事關遲啲會有追數電話打去你屋企,又怕佢搵上門,你嘟係快啲決定。

男爵府

財仔方面: 關我乜事? 我唔會理財仔!

大宅

same as my helper, she said not she borrow, she was a guarantor.

The loan shark keep calling my home no. and sent me the letter. I just ask my helper to settle down and ask her to give me the receipt after she paid.

If she refuse, fire her!

大宅

U better don't get involved in this issue. When the loan shark call u, just ask him don't call this no. again and give the phone to helper.

No need to tell so much to the loan shark, if they know u are scare of them, they will force u to pay the money on behalf of the helper.

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我唔會理財仔,又唔係我借錢,更加唔會幫佢做野;我只會叫同工人講,自己攪掂,再收到財仔信即炒,同會報警!

大宅

I would stay away from getting involved with the finance company.

At the same time, I would give some time for my helper to solve it. If not or my family is being disturbed, I will ask her to go.

P.S. I made it very clear to my helpers on the first day not to borrow or be the guarantors.

大宅

我上星期都收到, 姐姐都誓死話係同人做擔保, 不過我唔信, 即晚炒, 第日同隔離屋傾計, 隔離屋姐姐話我炒咗個死人姐姐都有問佢借錢,
大話精!!!!!

首頁

尾頁

跳至