意見反饋
義工
[2005年] 有幾多bb用緊奶嘴?

別墅

國民生產總值:570

有幾多bb用緊奶嘴?

你地有無俾bb用奶嘴?
bb不停喊...聽得出喊佢用盡氣力喊出黎,
真係驚喊損佢個喉嚨...啜奶就唔喊..
但係我無可能不停俾佢啜架...驚佢變肥仔...

不過用左奶嘴, 我怕第時好難幫佢戒,
人地有話會哨牙&出牙仔唔靚..真的嗎?

大家可唔可以分享下...

子爵府

國民生產總值:14678

Re: 有幾多bb用緊奶嘴?

我又唔會當佢喊就比奶咀佢.

我只會當佢清醒/ 扭計, 但又咀大大想食野的時候先比佢.
拖佢拖到夠鐘食奶就比奶佢食, 然後訓覺.

子爵府

國民生產總值:11724

我個B開始鐘意咬O野喇,但係奶奶成日話唔好食奶嘴,BB就咬自己手仔同毛巾仔,有時我見佢喊得犀利俾奶佢食,唔知係咪食得太多,佢食食O下又嘔返晒出O黎...

大宅

國民生產總值:1193

我在 bb 個幾星期大已經開始比奶咀佢食 ....... 無辦法, 佢為食 ...... 又唔想佢食手或者比太多奶佢食 ....... 好多人都話唔好, 主要係怕難戒 ...... 我就覺得如果唔比奶咀佢食, 佢食手仔, 日後一樣可能難戒 ........ 我朋友個仔, 而家 2 歲 8 個月, 都係仍然食緊手仔 ........ 咁同食奶咀有咩分別!!??

我聽過有人可以食手仔, 食到 7 歲 ..... 而且食到隻手見晒骨 tim ....... 我覺得每樣野都有好 extreme 既 例子 ....... 唔 擔心得咁多 ...... 現階段, 我比較關心係衛生問題 (食奶咀衛生過食手仔) 同埋可以安撫 bb (樓) 計問題......

碧姍小說 http://pighillstory.blogspot.hk/

複式洋房

國民生產總值:222

我個大女宜家2歲幾,嗰時都有食奶嘴,到佢7,8個月唔俾佢食就唔記得,啲牙仔好靚呀

大宅

國民生產總值:1269

大仔依家兩歲, 從沒有食奶嘴, 有d同佢咁大的朋友仔, 今天仲有食, 一唔食就間中流口水... 所以細仔都唔會俾佢食.

如果大家有俾小朋友握手巾/紗巾睡覺要留意, 可能到佢兩歲無手巾/紗巾就唔肯訓.

禁止訪問

國民生產總值:12931

男爵府

國民生產總值:7084

Me too!

gegemok 寫道:
我在 bb 個幾星期大已經開始比奶咀佢食 ....... 無辦法, 佢為食 ...... 又唔想佢食手或者比太多奶佢食 ....... 好多人都話唔好, 主要係怕難戒 ...... 我就覺得如果唔比奶咀佢食, 佢食手仔, 日後一樣可能難戒 ........ 我朋友個仔, 而家 2 歲 8 個月, 都係仍然食緊手仔 ........ 咁同食奶咀有咩分別!!??

我聽過有人可以食手仔, 食到 7 歲 ..... 而且食到隻手見晒骨 tim ....... 我覺得每樣野都有好 extreme 既 例子 ....... 唔 擔心得咁多 ...... 現階段, 我比較關心係衛生問題 (食奶咀衛生過食手仔) 同埋可以安撫 bb (樓) 計問題......

翡翠宮

國民生產總值:97412

好媽媽勳章

我都有俾奶咀 小 b 食, 好彩佢平時都唔係好鐘意食吐番出o黎.....
只係未夠鐘食奶, 佢又口郁郁喊, 先會食奶咀 ......

子爵府

國民生產總值:11724

我尋日帶阿B去健康院時問過姑娘,佢話個個BB都會擺O野入口食,但係手仔同奶嘴,佢就話奶嘴好D,因為易介D同食手指會食到手指變形,所以尋晚我終於都俾O左奶嘴BB食,因為唔想佢亂擺O野入口咬,不過都儘量唔俾佢食得太密,每次都係食一陣就算。

大宅

國民生產總值:2536

我只係夜晚瞓覺時至比食!

民房

國民生產總值:87

我等bb訓咗一陣(約5-15分鐘)就立即攞走個奶咀...

子爵府

國民生產總值:11559

我個bb 唔肯點食奶咀 ~"~
世家才俊凌宵揚,然諾有禮人敬仰。 多謝Joycelyn 贈予的詩

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.