婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

話說亞99本身係幫人湊開小朋友既,以前儲落好多人地唔要既舊衫仔、褲仔、和尚袍等等,由我大肚5個月左右佢已經開始係床下底拎返D舊衫出來(真的舊到不可接受,已經是十幾年前的款式),當時我已經講咗不用了,因為第一胎都想買返新衫比阿女,當時她面色一沉叫我所有衫都不用買了,當然我無聽啦,繼續你有你講我有我買,到我生完後惡夢開始了,每逢有親戚朋友買衫仔或其他可愛的飾物比我個女,她都會一副臭臉左彈右彈,唔係話個領口位唔好就話細件得滯,陰公,人地咁有心買野送比佢個孫仲係度嫌三嫌四,一路彈就一路拎返佢十幾廿年前人地既舊衫仔出黎叫我睇下咩叫好既衫仔,激到我嘔血,總之她男家買的或她自己買的都是好的,我女家買的都是不好的,所以我媽媽封了她叫做「百彈齋主」。
仲有仲有,阿奶奶叫我唔好買野比阿女,但她自己又係咁買買買,什麼心態呀阿奶奶妳?

豬脾  我99都係呀, 我買個d就唔好, 佢買個d最好, 我買乜佢都有野up ka, 黑人憎  發表於 11-12-14 15:59
t8480552  佢都叫有買呀,我99毛都無條呀  發表於 11-12-7 13:34

大宅

Ask her to shut up!

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 wyeth冷知識勳章

D老人家係咁啦..覺得自己買既野係對小朋友最好...
佢覺得自己最識野...
我62都係咁...我同C6買返黎D野冇一件讚...
但佢自己買返黎D野細到唔岩BB著囉

男爵府

百彈齋主

咁你奶奶都生返個B啦,咁d衫仔咪有人著囉

tiffany811    發表於 11-12-6 16:16

子爵府

貓狗褓姆 畀面勳章

同住? 不是的就唔駛理佢啦~ 如佢講多句都廢是~ :;pppp:

伯爵府

畀面勳章

呢個我明...我呀媽呀妹買咩比我個女, 99都彈...
我呀媽買燕窩比我, 99就話唔知係咪假...
我都費事理佢..佢有佢講..我有我收..
有時把鬼火真係一野爆響口講我呀娘其實每個月係佢收租 d 錢, 扣除自己生活費之後就會平均入哂所有孫 d 戶口, 我兩個女以家每人都各有廿幾萬架啦...唔好意為我呀娘孤寒..其實我娘家都有 d 錢架!!!

t8480552  梗係唔講啦,陣間俾人吼住你阿女d錢呀,我就係c6講左俾99知,搞到99吼住阿仔  發表於 11-12-7 13:37
citty  我一定唔會俾男家的人彈我女家買比我囝囡的禮物.  發表於 11-12-6 18:06

男爵府

畀面勳章

D 99 係咁架啦...有佢講無你講...最叻黑面...

男爵府

回覆:百彈齋主

想對佢好d都唔得,佢太毒喇!

男爵府

引用:同住?+不是的就唔駛理佢啦~+如佢講多句都廢

原帖由 lovelycats1437 於 11-12-06 發表
同住? 不是的就唔駛理佢啦~ 如佢講多句都廢是~
係呀,同住呀,而家等緊公屋,搬走後咪洗指意我成日返黎食飯,佢真係好衰!

別墅

同你一樣!又係咩都叫我唔好買,用佢大男孫果啲!我個係女,買吓女仔嘢都得掛!總之我買咩都唔好,bb車lotion紗巾被仔等等咩都唔好!

子爵府

貓狗褓姆 畀面勳章

tiffany811 發表於 11-12-6 11:17
係呀,同住呀,而家等緊公屋,搬走後咪洗指意我成日返黎食飯,佢真係好衰!

...

咁就要忍下~ 搬走左!

男爵府

環保接龍勳章

同我99一樣,當時佢都係攞返11年前,佢個孫d衫比我個女,又成日彈3彈4話我屋企人買既嘢,最記得係花膠事件,99有三隻花膠,話人哋去澳洲時比佢,狂讚有幾好如何如何,另狂 踏我媽買,話唔夠佢嗰三隻靚,仲話特登留比我,結果移形換影(其實我唔介意食唔食,99你唔煲我都無所謂,但你d行為實在太討厭),係要搞到人當你透明先開心。

大宅

你奶奶都係比嘢你啫,唔鈡意轉頭掉咗佢囉!我嗰隻老妖怪夠膽死喺我大肚時要我比BB床呀、衫仔佢個女!人地織D冷衫比我大女(歲半大)佢都攞去比姑奶!咁我咪仲氣頂!

小歪仔  佢乜都拎晒去,你bb咪乜都冇?  發表於 11-12-6 16:46
我已經說話唔避忌!點解生活仲係咁乏味?

大宅

回覆:tiffany811 的帖子

我99都係成日叫我哋唔使買,轉個頭自己見倒鐘意嘅就會買,仲要唔覺得有几好睇。

tiffany811  啲款超out   發表於 11-12-6 16:12
命里有時終須有,命里無時莫強求。

大宅

算啦d99係咁架啦!咪左耳入右耳出囉!我屋企果件講咗不下數百次佢啲嘢有幾好,最後見到我一樣都無用,佢自己都無引啦!而家佢都唔敢再彈我買咩比亞仔!

男爵府

回覆 gracechanbb 的帖子

至慘係佢唔係比我呀,係佢話要幫我個女著呀,賤到無人有!

男爵府

回覆 manman800800 的帖子

佢黑面時我都識黑面,吹咩?
我試過有次黑面黑足成餐飯,佢即刻唔敢出聲!

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆 tiffany811 的帖子

子爵府

總之...99買給BB的衫褲鞋襪...都是最好的...
所以當BB不合穿時, 我都會洗淨還番給她,
免佢第時話有咩好嘢要俾第二個孫時問我攞就煩...
講開舊衫...佢個心態係BB穿舊的BB衫, 就會好像之前個BB咁healthy成長...係好的...
不過我最勁啦...99竟然"珍藏"左c6細個d衫俾番阿B著...
幾驚呀我, 我驚洗爛佢的古董呀...
3x年前架!
個幾件我盡量hold住, 希望到阿B有自己小朋友時俾佢睇番...
(如果件衫仲未散的話)
阿爺著過, 爸爸著過, 個孫唔著都揸住影番張相丫!

大宅

老人家係咁。我生左個女女,我mami 叫我唔好買粉紅色、紅色,應該買藍、黑、灰。佢話因為我下一個生的bb 會係男仔,激死我。
女女未出世時,我去買bb 車,我mami 叫我買士的車,佢話便宜d。我告訴她,bb 太細個,頸仔未硬,不可以訓士的車,佢即刻話:多餘啦你!

首頁

尾頁

跳至