想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇人在QMH睇緊吳或何教授的不育科?

如題.

大宅

Re: 有冇人在QMH睇緊吳或何教授的不育科?

Hi bobo2005
我都在QMH睇緊不育科,但係唔記得個
教授姓乜,但是係女教授

大宅

cching & bobo200

我都係響QMH睇緊嫁,果個都係教授來嫁,不過我都唔記得佢姓咩喇,因為我上次係第一次見嫁!(男人來嫁,50-60歲左右啦)
係呢?你地響QM睇左幾耐亞?進展如何亞?響QM佢地會同你做D咩實質既野嫁,會唔會好似家計會咁點檔嫁,一味叫人番去試試試,試到就唔洗睇E生啦,你地有無同感亞

希望QMH真係可以幫到我地啦

大宅

Hi cat20,
我第一次睇在9月尾,医生話我個case
要做ivf先得(因我有多囊卵巢症及老公
啲蟲蟲唔得)仲有呀因為我肥,所以医
生話要减咗肥先可以排期做
:-(

大宅

cching

係亞?多囊卵巢症係點嫁?有咩症狀嫁?係咪要照超聲波至知嫁?佢地點解會幫你CHECK呢—樣野既?我睇左好耐醫生,醫生都無幫我CHECK過我有無呢個問題喎,我排卵都唔係好理想嫁,有時仲無排卵添亞!

咁你要比心機D減肥喇,醫生建議你要減幾多磅亞?有無安排營養師或者營養餐單比你亞?放心啦,比D信心一定減到肥既!生唔生到BB就話唔輪到我地控制姐,減肥喎只要有意志,一定難唔到你既!

努力D亞,希望大家齊齊響狗年做媽咪啦!

別墅

我都係瑪麗睇緊, 對上嗰次見過吳教授, 原本等10月m來第2日開始噴鼻(因為我經期唔準), 但到今日都唔見來嘅,(今日31號啦), 以家都唔知點算啊.

大宅

kittyang

點解經期唔準要噴鼻既?我經期都唔準嫁喎,點解上次果個教授又無叫我咁做既?佢有無話你係咩問題以至到要咁醫亞?佢又有無話噴鼻有D咩幫助亞?
THX

民房

Hi,

我都係在QM睇吳醫生。佢都好有耐心解釋我個case俾我知。cching, 我都係有卵巢多囊症,但醫生話我BMI屬正常,所以唔需要特別減肥。而我老公一切正常,所以醫生只開了排卵藥給我,叫我試下看看可唔可以自然地bingo。不過,我未睇QM之前已經試左一段時間,都唔得。所以,好希望快d試下IUI或IVF。不過,醫生要我年尾才去見他﹗

大宅

請問你地係點轉介呀?我自己就係睇普通醫生之後轉介, 我16/6第左1次, 第1次時有個醫生學生問晒我D野, 之後叫我出去等, 等左一陣又叫我個名, 入左一間房有一個nurse叫我好似做婦科檢查咁, 之後個醫生學生又講我個case比一個女醫生知, 如果醫生有咩唔明又再問我, 之後叫我去第2間room排期, 就係咁, 4/11睇第2次, 但我冇見過咩教授, 點解好似同你地唔同咁
憲泓出世6磅 2歲10個月29磅

複式洋房

hi cching,
我想問下你, 你現在是幾多磅呀?
e生有無提意你要怎樣减肥?
睇e生得吾得呀?
如果自己减就 :-( :-( , 因為我都想減, 但減吾到呢..... :-( :-( :-(
[img align=left]http://smileys.smileycentral.com/cat/7/7_9_8.gif[/img]

複式洋房

DEAR BK SISTER

我想問下你地, 怎樣可以轉去 QE 睇不育, 我現在排左12月29日去睇家計會, 但聽你地講家計會好似無什麼用, 而且家計會睇第一次要$1800.

我怎樣可以轉去 QE , 第一次要幾多$$$呀. ?-( ?-(
我吾想浪費時間& $$$$$.
[img align=left]http://smileys.smileycentral.com/cat/7/7_9_8.gif[/img]

民房

我本人無睇過家計會,但從朋友和chat room所知,家計會真係無用,而且價錢同我在QM第一次睇私家隊一樣咁貴。如果想睇QM,你可以book個appointment先,然後搵醫生寫封轉介信。不過,你打電話之前,要清楚知道自己想排私家隊或公家隊。因為如果一睇左私家就唔可以再去公家。至於兩者分別在價錢及等候時間,而醫生及設施是共用的。

大宅

hi vcbb,
医生冇叫我見營養師又冇比歺單我,淨係
叫我自己減,好慘呀
:-( :-( ,我有5呎8高190磅医生要我減
20磅呀 :-( :-(

別墅

maymichael
請 問 QM 都 有 分 私家或公家, 唔 係好 明.
有 咩 分 別? THANKs

民房

hi jennywsf,

QM的扶助生育科,分別有私家隊和公家隊。私家隊所輪候的時間較快,大約是1-2個月。而公家隊的輪侯時間大約要6個月才可見第一次醫生。但價錢就差很多,例如:做IVF-私家要$60,000,但公家只需要$10,000。不過,醫生、護士及其他資源都是一樣,一起共用。

P.S. 我知道有公家隊的病人等做IVF,從第一次見醫生到做要2年時間,好耐!

別墅

各位 sister
E 生 己 寫 紙 比 我, 我 去 左 QM H 做 登 記, 我睇 張 紙 月 尾 有得見 E 生, 點 解 你 地 同 我 唔 同, 第 一 次 新 証 要 帶 詳 去? 如果照 輸卵管 痛 唔 痛, 要 $$$ Thanks

別墅

帶埋你老公同埋醫生信, 仲有之前做檢查嗰點report(其實可以唔帶嘅, 因為多數都唔睇), 結婚證.

複式洋房

我想問下你地, 係吾係普通科e生寫的e生信 .... 係ok可以去qmh排公家隊, 是不是呀, thanks !!!!!

首頁

尾頁

跳至