意見反饋
義工

嬰兒醫護 今日: 4|主題: 77869

跳至
重未學講野

大宅

國民生產總值:1665

重未學講野

18 個月 bb 一隻字都未曉講, 爸媽都未叫過, 點算呀?

複式洋房

國民生產總值:342

Re: 重未學講野

我個仔都係呀, 佢14個月大, 都未曾叫過我一聲媽媽呀, 都唔知佢知唔知我係佢呀媽, 又唔肯學行路,.......成日教佢行佢就坐係地.........懶

大宅

國民生產總值:2428

我個b15個月, 都係講d聽唔明既bb話. 之前兩個月都有講媽媽同街街, 依家又冇講.
咁你bb去健康院, 姑娘又冇講咩 ?
:wave:

大宅

國民生產總值:2080

有好多人話男仔遲d , 女仔早d , 但我個大仔1歲幾都只講媽媽和好小字眼 , 但囡囡就唔同 , 6個月咋已識跟人口水尾講單字 , 有時亞哥背書串生字時 , 佢又跟住講 , 而家9個月已識叫爸爸 , 哥哥 , 拜拜 , 打打 同bb話 , 有時重自己向樹講嘢 , 差好遠 .

珍珠宮

國民生產總值:34820

我個囝仔15個月大, 都係未識講野架, 講既都係bb話

男爵府

國民生產總值:6949

happyapple 寫道:
我個b15個月, 都係講d聽唔明既bb話. 之前兩個月都有講媽媽同街街, 依家又冇講.
咁你bb去健康院, 姑娘又冇講咩 ?

我個囡都係以前叫過媽媽(4月中),跟住就唔肯叫喇 :-( 點解會咁架?

大宅

國民生產總值:1585

我個仔18m都無mud講野架,但一到左2yr就講到天花龍鳳,單字詞語句子一齊講,而家2yr幾,絶對係格格gel gel!多d比stimulation佢,同佢傾多d lar~~唔使擔心!

男爵府

國民生產總值:9962

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章

My son is now 17.5 months old, also 一隻字都未曉講, 爸媽都未叫過! :-|

寶石宮

國民生產總值:289653

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

JonasMaMa 寫道:
[quote]
cway 寫道:
我個囝仔15個月大, 都係未識講野架, 講既都係bb話

Me too ar :-( [/quote]
Me 3 :-(
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

happyapple,

健康院 d 姑娘話要約期見醫生, 18 個月 bb 爸媽都未叫, 單字又未講過, 要醫生評估......好驚呀.... :-( :-( :-(

複式洋房

國民生產總值:191

我個仔而家21個月,6個月叫過一次daddy、mammy,其後大部分時間淨係叫mama、mama奶奶,近幾個月只叫daddy,但又試過無端端講Auntie、姐姐。車車、街街、餅餅完全未講過。我地已經見到乜野都同他講一餐,晚上又有故事時間。他係都唔講,我地都無符。不過,QE的兒科醫生話他仲細,唔需要咁擔心,兩歲先再返去看啦。

我又唔係好擔心,因為他完全明白我地既說話,又記得書中的物件名字。其實他而家淨係手指指都已經指到我地頭暈,遲D識講野肯定係多嘴仔。

大宅

過客:
d書話18個月會識講好幾個單字, 我都好驚18個月時返健康院話唔得.. 有d擔心.
咁你bb識唔識指出眼耳口nose.

大宅

vic-wing,
我個b都係咁, 之前都有叫媽媽, 街街, 依家退步左, 有事只係尖叫

大宅

國民生產總值:1677

2019新春慶豚圓

我個仔都差唔多17個月, 都係一個字都唔識講, babamama都未叫過, 好驚要評估 !!!! :-(

別墅

國民生產總值:674

我仔就只識說個"冇"字,仲有bb話,最喜歡都係尖叫呀!

大宅

happyapple

我已經成日同佢講野啦, 佢都係唔講, 眼耳口nose 都未指過比我睇... :-( , 但佢就識聽你地講咩野, 叫佢比野姐姐 (工人), 佢就比姐姐, 比野爸媽, 佢又比, 最識聽, 就係話佢或鬧佢, 佢立即 cry...

男爵府

國民生產總值:9240

2019勳章 畀面勳章

如果佢明白你講咩就唔洗驚啦,我個朋友個仔都係咁,你同佢講咩佢都明,但係就唔肯講嘢.不過,當佢一返左n1後,就開始不停咁講.
你試下同多d小朋友玩,可能佢會因為其他小朋友都講嘢,連佢自己都開始講.
Goodluck

Denise

大宅

國民生產總值:4122

My baby also, 15 months la.
Do not know how to say baba mama

but call my dog as kok kok
and some time say the CAT CAT
I teach her english when she was small,
not sure if I taught English to much and affect her speech learning

大宅

國民生產總值:2331

我個仔14個月大....都係一聲爸爸/媽媽都未叫過...有時問佢爸爸呢?佢會指住爸爸...但係問佢媽媽呢?佢死都唔指我...跟住只講mun mun就算... :cry:

複式洋房

國民生產總值:157

我見議大家不妨同健康院的姑娘或醫生傾吓個問題所在,以小兒為例,我見佢十六/七個月還未懂開口說話,於是透過健康院轉介去左評估中心做評估,結果.....

其實小朋友唔開口說話都有好多原因,1) 聽力問題, 會唔會某果頻率小朋友聽唔到呢? 2) 口部運動 - 會唔會小朋友唔多願咀嚼呢? 3) 理解同表達亦是另一個問題 4) 自閉亦是原因之一

有懷疑就唔好遲疑喇,因為言語愈早訓練愈好, 同時在初期千其唔好有英有中,當小朋友未掌握到時,佢會好混淆的.

跳至
  • 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.