自由講場

跳至

首頁

尾頁
該用戶已被刪除

可唔可以响私家醫院生, 而BB轉去政府醫院留醫?

大宅

Re: 可唔可以响私家醫院生, 而BB轉去政府醫院留醫?

應該唔可行。

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

民房

如果係咁, 點解唔去政府醫院生呢 ? 如果在生產過程中有事,政府醫院的設備會好d, 又唔使驚要轉o黎轉去啦, 而且bb有問題都唔知手尾長唔長, 留番d錢傍下身麻 !!

大宅

親身去左排期先啦,點會話無位、full就唔比你去生架!大陸d女人夠可以唔到最後一刻都唔入院,佢地就可以講咩人道理由直刻有得入院生,香港居民就要比錢去私家生,遲左去醫院排期唔得架咩

男爵府

[quote]
魚生 寫道:
可以,但係要承擔運送bb時
鋕堅不摧毅力驚, 泓澄水清萬人敬。入黎睇下 caleb 既相啦.. CALEB哥哥 +INGRID妹妹=AJ'S 寶貝

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

男爵府

[quote]
魚生 寫道:
私家醫院bb icu真係非一般人用得起,而且,政府醫院照顧special case
鋕堅不摧毅力驚, 泓澄水清萬人敬。入黎睇下 caleb 既相啦.. CALEB哥哥 +INGRID妹妹=AJ'S 寶貝

男爵府

[quote]
魚生 寫道:
和記設備一定好過HA,其他就唔知喇![quote]
aj-caleb 寫道:
[quote]
魚生 寫道:
可以,但係要承擔運送bb時

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 可唔可以

不如去政府醫院生啦!
叫你睇開果位私家醫生寫紙你去政府醫院登記!

別墅

十幾年前我家姐在私家醫院生,因早產唔夠磅,要放箱至足磅至拎走,埋單條數好甘。
最衰一樣是,原來bb有心漏,個兒科醫生居然check唔到,淨係識得話出院後去佢診所檢查,去過幾次都話有什音正常。
回家都好扭計以為難揍,直至喊到發紫去急症室,當值醫生一check就知,要即時冒險做第一次手術(因為未夠10磅),再轉介去葛亮洪跟住,原來其他bb在政府醫院出生已知有心臟有事。
政府醫院的設備甚佳,如果現在知bb可能有事,更要去政府醫院生,希望bb出生健康,不要太擔心。
該用戶已被刪除

男爵府

janetngan2 寫道:
不如去政府醫院生啦!
叫你睇開果位私家醫生寫紙你去政府醫院登記!

同意..我建議你去威院登記..威院嘅兒科係最好,因我見一d係其他醫院出世嘅早產b都要轉去威院.希望bb出生健健康康,不要太擔心

大宅

Platinum,

首先很感激你的BB到現在的檢查一直是越見樂觀的.

我跟你是同一個私家醫生的. 因為我第一次見佢俾出D咁DRASTIC既決定俾你, 所以一直看著你的進展.

我覺得你應該去政府生, 因為已知BB出生後仲有一D野要CHECK, 即使唔洗入氧氣箱.

我相信, 即使是我們的醫生, 也會這樣建議你.

至於廣華FULL了, 我同意某媽媽說, 為何自由行 :evil: 免費生仔插隊又可以. 我地納稅卻不行, 這是不可以的道理. 我覺得你可以試威爾斯, 佢有豐富接仔經驗, 而且, 我們的醫生是跟新界東私家醫護網的成員, 你的資料可以直接送到威爾斯(若你SIGN UP的話).
津小生及非牟利幼稚園園生的窮媽媽! ;)

男爵府

Platinum:

You no need to worry about the "quota full" in Kwong Wah, as the quota only for check up, so even it's full, it's only mean you can't have the check up at Kwong Wah, doesn't mean you can't give birth at Kwong Wah.

You can also have the check up outside, and remember keep all the medical record / letter from doctor.

When you need to give birth, just go to Kwong Wah A&E, say you need to give birth and it's the nearest hospital for you at that moment. Don't worry, the nurse will not kick you out.
:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

民房

I agree that 可以,但係要承擔運送bb時

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

I also suggest you should go to government hospital.

I was recovered from Thyroid when I had my second baby. I would deliver in private hospital but in the mean time I registered in the government hospital.

If I had any problem on my thyroid, I would deliver in government hospital.

超級版主

2020勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我都suggest你去政府生啦, 咁細個bb生出黎, 仲要轉黎轉去, 你見到都心up啦
仲有, 政府醫院好在咩科醫生都隨時stand by, 好過私家有事至去call醫生, 點知中間會發生咩事! 同埋上面都有人講, 除左養和真係有兒科icu backup, 好多私家都無, 何必take呢個risk呢? bb條命緊要, 定係出世紙寫既"出世地點"緊要?
至於full quota, 真係要理論一下, 而家你真係有需要, 至會失晒預算去政府, 講真, 係有交帶既, 至會去足checkup姐, 叫你個醫生寫紙refer你去, 話你bb需要special care, 睇下d姑娘夠唔夠膽唔彩你!

首頁

尾頁

跳至