產前產後

跳至

首頁

尾頁

大宅

34weeks bb得4 lbs

我琴日去睇醫生,醫生話bb好似唔識大,只得4 lbs,但媽媽就每星期重3 lbs,我都唔知點解咁重,但我就好腫,有咩方法令bb肥d呢?

禁止訪問

畀面勳章

Re: 34weeks bb得4 lbs

禁止訪問

大宅

其實醫生有話要我開刀提早攞bb出來,我好驚呀! :-(

伯爵府

我32weeks去做檢查果陣, 醫生話我個bb得3磅幾咋 :-( :-( 仲要話佢係無肉既b :-( :-( 我都驚佢出世唔足磅, 而家仲有個零月就要生啦! 仲要希望佢唔好早產, 如果唔係就仲輕

大宅

[醫生叫你幾多周開刀呀?你係咪喺私家生呀???[/quote]

係呀!佢未講定呀,睇多一星期先!

民房

me too......
when my baby 32weeks, doctor told me my baby only got 3.6lb..... i'm very up-sad ..... so i drink more milk ( 3 bottle every day ), today 35weeks la... but my weight still remain 64kgs... i don't know why???? i'm very worry about my baby ah.....

大宅

我個bb35週時都未到5磅, 因我37週開刀, 醫生話bb出世時得5.5磅, 後來bb都有5磅12, 我係飲多d milk, 而家bb有一個幾月, 有8磅10啦.
你地唔好擔心啦.
5歲~~

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我bb e家 37 weeks, 得4.3lb, e生話細左d, 係咪會因為太細一定要開刀呀? 有無人知道係咪sleep多d會有幫助呀?

民房

食多d紅肉, bb會快大d, 唔好食澱粉質, 只肥大人唔肥bb, sleep 多d & relax.

子爵府

我28週去照超聲波, 醫生話阿b得2.4磅, 個bb比較細, 我果陣真係好驚, 驚bb出世唔足磅, 後來訓多d, 飲多d奶, 而家36週bb已經有5.8磅喇, 所以唔使太擔心架, bb慢慢會大架喇

侯爵府

我相信sleep more真係有效的,仲有試下打側睡啦!

大宅

唔該哂, 我已經盡量休息及睡覺, 食紅肉, 但我唔飲奶, 只好飲荳將.

明天會覆診, 到時便知bb仔有無重到, 如果無, 咁就trouble, 分分鐘e生要開刀,都唔知點, 希望明天無事及順利啦.

大宅

yeemelody,
你試食下燕窩同高蛋白質既食物, 因為燕窩同高蛋白質係助胎.
你唔飲奶食鈣片會好d.

大宅

飲多d奶bb肥d,我之前冇飲,但都迫自己飲一排,bb都好似冇

大宅

nonno,
Thank you. 我一日都有食一羹燕窩, 鈣片是e生開的. 有時都會食2隻蛋(但只食一蛋黃). 唔知夠唔夠呢?

禁止發言

民房

dream_cool00

我34wks時只有4.5lbs, 到36wks時5lbs, 當時都好擔心, 萬一38wks出世, 隨時亞b只有5.5lbs. 後來上星期37wks做check up 時, 亞b有6lbs la, 後勁好厲害. 1星期重了足足一lb, 醫生話有6lbs 就叫足磅.

好多人都話後期大得好快, 由期是女喎. anyway, 你休息多d, 食多d蛋白質和飲多d奶. 有助長胎.

我之前都問過醫生, bb咁細有冇問題, 他說, 只要每次檢查時bb都有大同增長, 就ok. 如果bb有停濟不前就可能有問題.咁樣才需要提早開刀攞出來. 如果你bb一切正常, 只是細左d, 當然希望佢在你肚入面再大d先出來la.已經偏細仲唔足月就生, 唔係咁好.

大宅

Mandy,

我之前返工都係睡5-6hours, 因為半夜去完toilet訓唔番. 宜家醫生寫了假紙給我叫我休息多D, 你都試下問下你o既醫生啦.

大宅

昨天剛覆診, 訓多d同食多d紅肉真係有用嫁, 我亞b都大左d. 你地都盡量爭取休息啦.加油呀.

首頁

尾頁

跳至