母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

BB濕疹好勁, 成面都一撻撻, 左邊面仲出水, 個身都有, 關唔關人奶事呢? 我已經盡量唔食蛋, 奶類, 海鮮鵝鴨都無食, 但濕疹都係無好轉連我亞媽都話不如唔好餵人奶, 話唔知我食乜喎。係咪真係唔食人奶就會好呢

別墅

回覆:係咪停人奶, 濕疹就會好返?

但係轉食奶粉可能仲勁呀,你先帶BB去睇醫生,我之前都係咁,後來用了醫生開沖涼液&cream 就好轉了,未必關人奶事ka

大宅

快D睇醫生, 搽少少類固醇藥膏, 2-3日就收晒濕疹.

之後KEEP住保濕, 就可以控制到, 唔會再出好多

不過一定要跟足醫生指示...

別墅

回覆:DoDoDoDo 的帖子

阿女經驗話我知,停左人奶爆得仲勁

複式洋房

回覆 回覆:JP@希靈的帖子

天氣濕度同溫度變化大係主要誘因,可以清潔完搽羊脂羔,又潤又唔怕佢食。如果佢R,帶手套~

珍珠宮

畀面勳章

係無関係

大宅

引用:阿女經驗話我知,停左人奶爆得仲勁 +

原帖由 JP@希靈 於 11-12-06 發表
阿女經驗話我知,停左人奶爆得仲勁
食奶粉仲衰,我囝全人奶一直冇濕疹,十個月開始食奶粉就有濕疹!

大宅

我女之前都好勁,隔日就出一次水,睇左醫生又唔好,樓主可以去睇我遍帖子,教你點去濕疹,而家我女好返晒

大宅

有冇介牛肉同花生?
我個人就係對牛肉敏感的

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

BB已經有睇醫生同揸類固醇, 但都不斷出水, 右邊面還好, 揸類固醇會有改善,但唔揸幾日就番發, 左邊面就無效。而家要揸消炎藥膏, 出水好似好轉左,如果再唔得, 我就會試下Paris媽媽嘅方法。

子爵府

畀面勳章

我帶BB 睇晒中醫西醫,佢地都話有濕疹應該食人奶,奶粉反而易令BB 敏感,發得仲勁

別墅

回覆 DoDoDoDo 的帖子

我係全人奶, 我個b出世10日已經有濕疹la, 係下巴仔到, 之前一路都冇同佢去睇醫生, 因為聽好多人講呁細個唔好塗類固醇藥膏, 到左阿b3個月ge時候, 最犀利係流哂血, 收工返到屋企見到件衫仔個領口位全部都係血, 嚇到我第二日即刻同佢去睇醫生, 係睇醫生前我都成日責怪自己, 食d野整到阿b有濕疹, 但係自從餵人奶之後, 我介口仲犀利過懷孕時好多, 又比奶奶話係我有bb時唔介口之祸, 所以成日都好唔開心, 之後帶左阿b去睇一個皮膚料ge醫生, 醫生講左一番說話, 令我成個人開懷左.

我問醫生點解會有濕疹ge? 係咪我食d野令到阿b有濕疹?
醫生話: 唉.....你地唔好成日有咩事都攬哂上身啦, 你地餵人奶已經好辛苦架la, 你食完d野, 仲要分解, 分解後頂多得果幾個%, 之後先分解到d奶到, 加加埋埋都係得果零點零幾個%, 到d奶到都唔知有冇, 你又唔係日日餐餐淨係食d會致敏ge食物, 唔好再咩都話係自己問題la.

聽完之後令我成個人開懷左, 諗落都係有幾多%會去到個b到丫, 宜家塗左醫生d藥膏, 一好返我就會停, 勤補濕, 之後都冇事la, 係突然之間一轉天氣, 好似lee幾日咁就會出返.

你都唔好咩都怪哂自己la, 我地餵人奶ge, 身體上已經承受好多痛楚架la, 唔好再為你ge心理上增加負擔la, 養兒一百歲, 長憂九十九, 仲有大把要擔心ge野接種而黎呀, 輕鬆d啦~

男爵府

畀面勳章

真係唔關人奶事!如果你唔餵人奶可能濕疹仲勁...唔駛理人講咩!我之前都冇特別介口,但就有生之前同餵人奶時食乳酪,睇書話有幫助!

健康院d姑娘話可以試吓將人奶搽少少喺有濕疹嘅位置,少少就ok!

大宅

hide9852 發表於 11-12-10 16:05

我係全人奶, 我個b出世10日已經有濕疹la, 係下巴仔到, 之前一路都冇同佢去睇醫生, ...

我都係, 我個E生都係咁講, 話好少落在奶度.

大宅

引用:回覆+DoDoDoDo+的帖子 我係全人奶,+我個b

原帖由 hide9852 於 11-12-10 發表

我係全人奶, 我個b出世10日已經有濕疹la, 係下巴仔到, 之前一路都冇同佢去睇醫生, ...
你唔應該一好就馬上停葯,咁樣永遠都唔斷尾架,就算好返都要搽多5-7日,平時保濕要做好,咁先係長遠之計!

別墅

食人奶仲有幫助,千祈唔好食奶粉,其實多數BB有濕疹都是因為出世第一口奶不是飲人奶而是飲咗奶粉,從而將身體裏面的過敏源激發出來的。

大宅

BB防敏心得分享勳章

你要多D注意飲食清淡,比BB飲多D水。
我覺得唔關人奶事。

大宅

陪月勳章

帶佢check下佢對咩食物敏感, 可能你戒錯食物呢. 以我所知, 食緊人奶的敏感症狀一定會比轉左奶粉後好, 你自己諗啦.

大宅

陪月勳章

回覆 hide9852 的帖子

你個醫生真係好, 我未聽過有咁好的醫生, 通常D西醫係咪都叫你戒奶架喎.

別墅

陪月勳章

hide9852, 你好呀...我想問你個b 睇濕疹個醫生叫乜野名 and 係邊呀? 可唔可以俾 d 資料我呀...
因為我個囡以加3個月...佢塊面開始出濕疹, 成日都猝面..夜晚又訓唔到....睇見佢就心痛...我都有餵人奶..之前都諗過係咪我 d 奶攪到佢咁...但之後我都放棄左呢個諗法...keep 住餵...雖然我唔夠奶..只可以半人奶...但我都希望佢可以少 d 濕疹....但佢以加一樣咁辛苦...好唔開心...

hide9852 發表於 11-12-10 16:05

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊