美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Aroma blends - 香薰油調配 (有多種配方)參巧

我認為用Candle点係最香!! 以下係我個人收藏嘅配方!因我實在太喜愛香薰。好多配方係响澳州買香薰油時,果D冶療師介紹。有D Blend香港人好少用到。Christmas 時記住点Christmas Blend 好浪漫咁!!

Blend 1
1 drop Jasmine
5 drops Lime
3 drops Sweet Orange
1 drop Cinnamon

Blend 2
1 drops Patchouli
5 drops Vanilla
2 drops Linden Blossom
1 drop Neroli

Blend 3
3 drops Sandalwood
4 drops Bergamot
2 drops Grapefruit

Blend 4
3 drops Lime
7 drops Bergamot
2 drops Ylang Ylang
1 drop Rose

Blend 5
4 drops Bergamot
2 drops Lemon
2 drops Grapefruit
2 drops Ylang Ylang

Blend 6
5 drops Spruce
3 drops Cedar (Virginian)
2 drops Lavender

Blend 7
4 drops Rosewood
5 drops Lavender
1 drop Ylang Ylang

Blend 8
5 drops Rosemary
1 drop Peppermint
3 drops Lavender
1 drop Roman Chamomile

Blend 9
6 drops Bergamot
5 drops Lemon
3 drops Spearmint

Blend 10
5 drops Bergamot
4 drops Lavender
1 drop Cypress

Blend 11
5 drops Spearmint
5 drops Lavender
9 drops Sweet Orange

Blend 12
5 drops Sandalwood
1 drop Rose
2 drops Lemon
2 drops Scotch Pine

Blend 13
6 drops Sweet Orange
3 drops Patchouli

Blend 14
4 drops Ylang Yalng
4 drops Clary Sage
2 drops Bergamot

Blend 15
7 drops Sweet Orange
2 drops Vanilla
1 drop Ylang Ylang

Blend 16
6 drops Juniper
3 drops Sweet Orange
1 drop Cinnamon

Blend 17
9 drops Sandalwood
1 drop Neroli

For Christmas

3 drops Frankincense
7 drops Orange
5 drops Pine

As a Pick-Me-Up

4 drops Rosemary
2 drops Peppermint
1 drop Lemon

For pleasure

3 drops Rosewood
5 drops Orange
2 drops Rosemary

3 drops Tangerine
4 drops Sandalwood
3 drops Lavender

3 drops Ginger
2 drops Peppermint
5 drops Bergamot

Christmas Tree Diffuser Blend
5 drops Fir Needle Oil
5 drops Spruce Oil
5 drops Cedarwood Oil (optional - to lighten the aroma a bit)
5 drops Juniper Oil (optional)
5 drops Frankincense
5 drops Myrrh
5 drops Cedarwood Oil (optional - to lighten the aroma a bit)
5-10 drops Orange (optional - to add a sweet, fruity aroma to the blend)

大宅

Re: Aroma blends - 香薰油調配 (有多種配方)參巧

治療師比得既配方係咪有埋功能架??可唔可以寫埋出黎?

Thanks.

伯爵府

Re: Aroma blends - 香薰油調配 (有多種配方)參巧

仲有無?
沒有醜嘅女人, 只有懶嘅女人!

複式洋房

☆減輕壓力
- 玫瑰 1滴
- 檀香 3滴
- 甜橙 3滴

- 葡萄柚 7滴
- 檀香 3滴
- 薰衣草 2滴

☆失眠
- 羅馬洋甘菊 10滴
- 快樂鼠尾草 5滴
- 佛手柑 5滴

☆心情放鬆
- 葡萄柚 4滴
- 乳香 3滴
- 雪松 3滴 Cedarwood

☆自信
- 薰衣草 1滴
- 依蘭依蘭 1滴
- 葡萄柚 3滴

☆幫助心情放鬆 、 冷靜下來 讓心理恢復平衡重新提振精神 , 保持情緒穩定
- 薑 3滴
- 薰衣草 2滴
- 歐薄荷 2滴

☆愛情
- 檀香 6滴
- 乳香 2滴
- 玫瑰 2滴

☆消除緊張
- 尤加利 6滴
- 薰衣草 3滴
- 歐薄荷 2滴

★在感冒盛行的季節可以薰香或噴灑的方式 , 清淨室內空氣 。
☆★ 滴 2-5滴尤加利在薰香壺或水氧機內薰香 , 可趕走睡意 , 提神醒腦 。

☆舒壓配方
- 薰衣草 6滴
- 乳香 3滴
- 玫瑰 2滴舒解壓力、放鬆、調整情緒,減輕失眠症狀

- 薰衣草 6滴
- 乳香 3滴
- 玫瑰 2滴

保護呼吸道、清淨空氣、 改善肌肉疼痛,僵硬
- 黑胡椒 3滴
- 松 6滴
- 迷迭香 4滴

伯爵府

cocoyim,

你都like eo? 你有幾多支eo?

伯爵府

點解你d方有d用total用20 drops, 又d只係few drops?

複式洋房

Oh... yeah
有D打錯!! 己更正!!
The Christmas Blend 係用玻璃插电果隻Diffuser,所以用好多油,但我通常自己減份量 因我用最全統(火)。
所有Blend 都係愛嚟燃点用!不防–試!
好多website都有我以下果D Blend架! Very Famous!!

複式洋房

Vivien,

我有曬全Set 精油呀! 因為香薰好似煑飯咁,只落1樣調味係唔好食,要加埋其他咁就好"正"
我依家怕流感,日日用尤加利拖地,又点D殺菌嘅配方。

伯爵府

cocoyim,

你d油係邊度買?
我上網訂的, 有時夾埋d fd一齊訂平好多!

大宅

殺菌嘅配方係點架? 另外,我以為Tea Trea 先有殺菌作用(用黎拖地)...

複式洋房

Vivien,

你頂边度架?
下次預埋我吖!

伯爵府

OK!

複式洋房

Chong,

Coz i hate the smell of tea tree. That 's why i choose 尤加利 instead.

香薰的選擇方面,茶樹、薰衣草、尤加利、百里香、檸檬、檸檬草、香茅、松木等都具有抗菌殺菌的功效,非常適合家居使用。

不過亦應注意它們的特性,如茶樹油雖有強力殺菌勁效,但氣味不是人人可接受,而尤加利香薰油除了能清潔家居,對呼吸系統敏感亦十分有幫助。

懷有身孕的女性不宜使用檸檬草、香茅及尤加利香薰油,而懷孕初期三個月則不宜使用所有香薰油。

伯爵府

但靚tea tree的味好好聞, i like tea tree more than 尤加利

大宅

ic....thanks.

All the 抗菌殺菌的香薰you mentioned just directly add to the water to wipe furniture and floor?? Any of them will do harm to wooden floor...and any proportion that we shall be alert?

香薰的選擇方面,茶樹、薰衣草、尤加利、百里香、檸檬、檸檬草、香茅、松木等都具有抗菌殺菌的功效,非常適合家居使用。

大宅

cocoyim,

我都有用茶樹,薰衣草 抹地, 但發現有d 地板變淡左色, 係咪個分量用多左?
cocoyim 寫道:
Chong,

Coz i hate the smell of tea tree. That 's why i choose 尤加利 instead.

不過亦應注意它們的特性,如茶樹油雖有強力殺菌勁效,但氣味不是人人可接受,而尤加利香薰油除了能清潔家居,對呼吸系統敏感亦十分有幫助。

懷有身孕的女性不宜使用檸檬草、香茅及尤加利香薰油,而懷孕初期三個月則不宜使用所有香薰油。

大宅

Vivienmak,

我也很喜歡香薰,如網上訂購,可否預埋我?
又用tea tree 抺地,是否倒油在水中溝均便可以?

thanks!

伯爵府

kammyman,

我未試過用eo + 水抺地, 我剛訂了eo, 我諗最快都要明年先再訂 (有排用), 因為我訂會訂4 oz裝的eo

大宅

Vivienmak,

Oh,錯失良機了!
其實我唔識調配香薰,但我鐘意買香薰護膚品用,如橙花洗面奶,薰衣草+甘菊爽膚水,多種香薰成份乳霜,玫瑰油按摩及full mask等等.而去美容院做facial,我都指定做香薰,好香好relax,真係越嚟越鐘意香薰呀!
請問現在你買香薰的價錢係點計ge呢?比較起幫襯其他brands係咪平好多呢?請多多指教我這個門外漢!

THANKS!

複式洋房

Vivien,

我之前幫襯開公司買, 唔知平唔平呢? 我見佢D油好純又唔駛比shipping,所以一直用到依家。
我用咗香薰more than 10years喇!我真係党得佢有用,但要用時間。你有乜嘢Blend介紹,大家分享下!

貴定平??
Lavender $84 10ml
Eucalyptus $47 10ml
花水$90 100ml ( I spray over my body after shower)

What do you think???

首頁

尾頁

跳至
熱門主題