自由報料

跳至

首頁

尾頁

別墅

大便有困難是否與奶粉牌子有關?

各位:

我小朋友已經4歲,仍然好鍾意飲奶。
平日除了午餐及晚餐外,其餘時間都係飲奶,每日約3-5次。
不過,佢非常鍾意吃生果,而且飲好多水。
點解大便仲會出現困難的現象?

我向普通的兒科醫生查問過,佢話我小朋友生果同水份都足夠,大便應該不會有困難,加上「奶」係有助大便順暢,佢都唔知點解,只有給我一樽通便藥旁身。

我想請教大家,大便有困難會唔會同奶粉牌子有關?我以前睇過一些討論,有些家長會採用另一隻牌子的奶粉作每日其中一餐,有助舒緩大便有困難的跡象。
如果得的話,我想試試,唔知有那種牌子的奶粉可以介紹?

謝謝!
Joyful Life

別墅

Re: 大便有困難是否與奶粉牌子有關?

你的小朋友已經4歲,其實可以飲鮮奶,因為奶粉比較燥。
我的小朋友以前都有這種情況,改飲鮮奶後大便沒有出現困難的現象。你可以試試。

大宅

我bb無你小朋友咁大個,但係都有呢個問題出現,重好嚴重
我打去奶粉商到問o的姑娘,佢話可能呢隻奶粉蛋白質比較多小朋友消化唔到
因我入了好多貨,所以佢就建議我買其他奶粉溝(隔餐飲兩種奶粉)
結果排便非常好
我諗你都係轉其他牌字試下好o的

大宅

你試吓得閒煲D紅蘿蔔水比佢飲
我亞B好work架

民房

有可能, 我仔仔之前食s26好吾暢順, 現在轉左另一牌子都還可以.. 不如試同佢按摩肚仔, 在肚臍位下打問號就得啦,記得唔好飯後按, 最少隔一小時啦. 如果小朋友接受到,用bb藥油先擦熱你相手再按, 效果好好多架

我仔仔好仲意架, 就算無效都增進親子感情啦

民房

一定有關.我BB以前食A+2,便大大有問題,每次大大都哭,我比西梅汁佢飲都冇用,要隔日飲薏米水,想落咁密飲薏米水唔係咁好,終於轉左Snow brand, now 明治.好好!!

大宅

忘記同你講
我個仔係食左雀x1+出事
後來轉了美x高3就好了
我諗都係要睇下個小朋友o既體質而轉唔同牌字o既奶粉

首頁

尾頁

跳至