意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 19|主題: 127755

有無人曾經寫信俾工人個舊僱主查詢工人工作情況?

複式洋房

國民生產總值:466

有無人曾經寫信俾工人個舊僱主查詢工人工作情況?

有無人曾經寫信俾工人個舊僱主查詢工人過去之工作情況?

或者,

有無人曾經打1083查到工人個舊僱主既電話, 根住自己直接打去查詢工人過去之工作情況?

我咁做, 會唔會太唐突??

我問過agent取電話, agent成日話私隱.....舊僱主唔喜歡.....

珍珠宮

國民生產總值:34820

Re: 有無人曾經寫信俾工人個舊僱主查詢工人工作情況?

查電話公司就咁應該查唔到架播

洋房

國民生產總值:145

Yes. Nowadays there is more than one telephone company, it's hard to find the phone no of the prev. employer.

複式洋房

國民生產總值:466

我就係打1083check到佢舊僱主既home tel
考慮緊打唔打去好??
直接打電話去好似好唐突...
會唔會寄信去好d??

珍珠宮

國民生產總值:40807

yvonnel 寫道:
考慮緊打唔打去好??
會唔會寄信去好d??

me 覺tak ng 係咁好

俾你個tel through agent 俾個舊僱主叫佢打俾你, 咁佢肯同你傾咪tak lor ~ 佢ng打俾你means佢ng 想

別墅

國民生產總值:701

yvonnel,
有d agent係唔會俾舊boss電話架, 廢事有機會做唔成生意嘛, 所以, 佢推說話"私穩"囉~~
我有過類似的經驗, 事原係咁既~~
我在agent揀工人, 但agent死都話冇工人舊boss的電話(死都唔肯俾我)有日,我在agent樹netmeeting interview緊而家的工人, 咁我都問左幾個問題, 其中2個係問前太太叫咩名, 你在邊區樹返工, 咁我就用呢2個重點上網試下search, 點知真係俾我search到, 不過, 當時都唔知岩唔岩, 咁我博一博咁打去, 點知真係俾我撞中左 , 果位太太都好好人, 好樂意同我傾左幾個字, 咁就好安心咁請左而家的工人啦!!

p.s: 如果電話登記人唔係太太/mum個名, 就冇用架la

男爵府

國民生產總值:6582

如果我係你, 我會打比個舊僱主, 自己要對住個工人兩年, 問清楚安心啲!

yvonnel 寫道:
考慮緊打唔打去好??
會唔會寄信去好d??

大宅

國民生產總值:1739

I did try to call before. Some ex-boss are willing to let you know but some are not.

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.