論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

自從工人到咗,發現無論洗衣液、清潔用品至調味料都用得極快,工人可以一個月兩包洗衣液refill,我屋企計埋工人都係三個大人,小朋友用BB洗衣液,以前未有工人一包refill用四個月喇,我個工人又唔儲埋我哋d污嘈衫幾日用洗衣機,佢鍾意日日用手洗,佢話一次過洗無咁多地方浪乾喎,洗潔精就用得更快,水費單未收到,我諗又係嚇暈我嗰隻。我個工人做嘢係有條理同好乾淨,但如果依家叫佢用少些,又怕佢清潔得唔夠乾淨,點先可以令工人無咁浪費?

大宅

回覆 HappyDay2008 的帖子

我覺得同佢講都無問題, 唔會洗唔乾淨, 反而用得太多洗潔精, 過水唔清, 食埋食埋仲大鑊. 你又唔係鬧佢, 只不過同佢講番實際情況.

侯爵府

BK Milk勳章

有咩野問題就直接講 唔好淰 唔好拖

把你的要求 講清楚 讓姐姐明白

象牙宮

有一些 菲/印寄回國, 家人用.

又有一些 帶日用品 去 她熟悉的 賣菲/印店里 變賣.

金/珠寶 jewelry 就拿去 檔鋪.
每位菲/印 對這些都非常精靈/ 冰雪聰明!
反正家中少一件東西, 99.8% 雇主都不會知道.

你好細心喲, 不知你的那位公主是那一类?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

理性討論交流者。

象牙宮

HappyDay2008 發表於 11-12-8 09:39
自從工人到咗,發現無論洗衣液、清潔用品至調味料都用得極快,工人可以一個月兩包洗衣液refill,我屋企計埋 ...

理性討論交流者。

象牙宮

HappyDay2008 發表於 11-12-8 09:39
自從工人到咗,發現無論洗衣液、清潔用品至調味料都用得極快,工人可以一個月兩包洗衣液refill,我屋企計埋 ...

理性討論交流者。

象牙宮

你好細心喲

理性討論交流者。

珍珠宮

係好誇張!

我呢個工人來了3個月,用了兩支axe泵裝+1支詩樂氏,現在用緊的詩樂氏也只餘下不足半支,潔而亮2支,漂白水2支....總之就誇張

不過其實唔止佢係咁,之前請的工人也一樣,唔使佢地比錢,當然勁用啦

大宅

我覺得你工人好似用得過份左的??!!
洗衣粉/調味料 >> 建議櫻主辛苦的,每日用Marker pen 劃個記錄線, 比佢知道你每日都Check 住的.
洗潔精>>我家的洗潔精和洗手液, 均是溝希來用的, 一)小朋友洗手方便, 二) 洗潔精吾怕佢用太多吾干淨, 三) 未用未溝過的原裝液,可以Check住佢幾耐才refill的野.

貼張買Kitchen 用品的List在雪櫃上,將每次買的日期填上, 以比較每樣.用量情況.

大宅

Mine used 500ml dish wash very month but the shampoo and bath gel I bought for her upon her arrival still have. Obviously, she knows how to save.

I think it is easier to clean with a bit more detergent but my concern is whether she rinses well.

珍珠宮

引用:自從工人到咗,發現無論洗衣液、清潔用品至

原帖由 HappyDay2008 於 11-12-08 發表
我個都係,消毒藥水黎左一個月可以同我清一枝,個支野我由04年用到依加,
但係我會諗,請佢番黎就係做家務,就係要日日抹日日用,實用得快。如果支清潔劑要成年先用晒,佢就真係冇做野,我係咁安撫自己架咋

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

我通常會扮傾計咁同佢講, 嘩, d野用得咁快嘅, 好似買左無幾耐, 聽下佢用咩藉口再見招拆招

男爵府

一定要同佢講.
好似我姐姐咁, 初初黎時竟然一個星期同我用晒一支大橙威寶來拖地, 大佬呀 - 我屋企得560呎, 你點用呀, 可以一個星期用完. 跟往有日我望往佢落橙威寶, 佢都係落一個蓋的份量, OK呀...... 但我唔甘心, 過多幾日我偷望佢, "頂"呀, 佢同我就咁將支橙威寶倒落個桶到, 起碼比佢倒左10份1. 我立刻話佢, 佢咪又笑笑口SAY SORRY. 我話過佢之後, 佢唔敢啦, 宜家一支大橙威寶可以用倒成個月.

淡然離去    發表於 11-12-9 00:37

伯爵府

你同佢講d日用品用得太快,叫佢做一次點樣洗衫洗碗,一路睇住佢做,見唔妥即提點佢...
如沒發現問題你可同佢講以後都要跟住呢個份量,咁屋d日用品應該無用得咁快,如你發現有不正常消耗,你會要求佢解釋.

比佢知你會睇住佢做嘢,如果佢聰明的話應該唔會亂用

大宅

我印印都係, 唔洗一個月用晒我支滴露. 成間屋都係滴露味. 廚房紙重誇張3-4用1PACK. 我都唔知佢點用

珍珠宮

引用:我印印都係, 唔洗一個月用晒我支滴露. 成間

原帖由 cheungkaka 於 11-12-08 發表
我印印都係, 唔洗一個月用晒我支滴露. 成間屋都係滴露味. 廚房紙重誇張3-4用1PACK. 我都唔知佢點用:thinkin ...
所以我轉左一支雜牌既清毒藥水比佢抹傢俱。一litre40大元,佢中意日日抹都得。又冇味,

男爵府

引用:自從工人到咗,發現無論洗衣液、清潔用品至

原帖由 HappyDay2008 於 11-12-08 發表
我家工人都有此問題,我都唔知點好。

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

回覆:candytsy 的帖子

原來好多人有呢個問題,我諗都要轉晒d 平價日用品比佢用先得!

首頁

尾頁

跳至