意見反饋
義工

自由講場 今日: 3740|主題: 1023588

有無本身係天主教的媽媽可給我一個答案?

洋房

國民生產總值:280

有無本身係天主教的媽媽可給我一個答案?

各位媽媽,

請問如果我想入天主教, 授浸時我女兒是否可以一齊, 她現在已三歲, 請指教.

Karen3898

大宅

國民生產總值:1112

Re: 有無本身係天主教的媽媽可給我一個答案?

如果父母是天主教徒, 孩子一出世便可以受洗的.
但唔係你話信主便可以立即受洗的.
似乎, 你只為了學分而入教會. 好似唔係好尊重.

珍珠宮

國民生產總值:34425

好媽媽勳章 醒目開學勳章

hello,我想問下你係咪已經入左慕道班?因為天主教係需要入慕道班學左最小一年o既道理先可以領洗,而(如果父母都係天主教徒)小朋友一般係可以領洗,但就唔可以領堅振。要個小朋友加入左兒童道理班,等佢地認識多d天主,先可以初領聖體同領堅振聖事。

王國長老

國民生產總值:52991

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 王國長老

如果父母是教友的話,
你是有責任為孩子洗禮的。
如果孩子過了三歲還沒洗禮,
佢要上主日學、聽道理,
到大個D時領洗 + 初領聖體。

如果你還在上慕道班,
而你自己領洗時孩子過了三歲,
都同上面一樣喇。
如果孩子細過三歲,
應該可以跟媽媽一齊領洗。

你若是真心信主我們一定替你開心,
不過千萬不要當是入學的籌碼,
過得人要過得自己啊,主佑!

民房

國民生產總值:105

麟媽媽 寫道:
如果父母是教友的話,
你是有責任為孩子洗禮的。
如果孩子過了三歲還沒洗禮,
佢要上主日學、聽道理,
到大個D時領洗 + 初領聖體。

如果你還在上慕道班,
而你自己領洗時孩子過了三歲,
都同上面一樣喇。
如果孩子細過三歲,
應該可以跟媽媽一齊領洗。

你若是真心信主我們一定替你開心,
不過千萬不要當是入學的籌碼,
過得人要過得自己啊,主佑!

100%agree~

洋房

各位媽媽,

好多謝各位的回答, 其實我現在上緊慕道班,本來我是想我的女兒一起上, 但原來小朋友要四歲才可上主日學, 當然我亦真係有私心, 想我女兒入其中一間天主教學校, 但我亦有另外一件事的發生, 令我會有入教的想法和行動, 當然如果我女兒最終不能和我一起受浸, 我亦很希望我自己能夠堅持, 直至能夠信主,但我想這樣, 亦是主的安排, 我真的很希望大家能夠支持,鼓勵和指導我.

karen3898

公爵府

國民生產總值:27962

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

karen3898
加油呀, 我係今年復活節新領洗架, 而我bb 亦在上兩個星期領洗la, 你要努力堅持呀
[img][/img]

洋房

miu miu

Thankyou.

karen3898

民房

國民生產總值:105

karen3898 :
當我地受到考驗時請記住天主一切,亦要清楚堅信自己信念,若唔清晰時,多作祈禱(係同天主最好溝通方法呢!~).除咗天主安排,你亦要自己清楚明白及決定,不論何時何地發生何事,主常伴左右,所以你要加油呀!支持及鼓勵,相信各bk國民一定在所不遲~

洋房

2B媽咪

Thankyou.

karen3898

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.