嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

有濕疹的BB, 沖涼時及沖涼後都好痕, 不停抓, 有什麼辦法呢?

我亞仔每每在沖涼時及沖涼後都好痕, 不停抓, 水溫又不是太熱, 我已經用愛麗她 / 片糖 跟他沖涼, 不知是什麼原因, 你們有否此經驗呢?
Lilypie Baby Ticker

男爵府

Re: 有濕疹的BB, 沖涼時及沖涼後都好痕, 不停抓, 有什麼辦法呢?

用金銀花煲水比bb沖涼啦.....
Jerry in Studio 其實無咩要求, 得到o既反而越多.........

大宅

Re: 有濕疹的BB, 沖涼時及沖涼後都好痕, 不停抓, 有什麼辦法呢?

him0916 寫道:
我亞仔每每在沖涼時及沖涼後都好痕, 不停抓, 水溫又不是太熱, 我已經用愛麗她 / 片糖 跟他沖涼, 不知是什麼原因, 你們有否此經驗呢?

醫生又係俾左愛麗她佢沖涼, 沖涼後立即用aq cream同佢查全身, 如有濕疹再用濕疹膏查患處, 我個仔依家冇點抓, 你一係用d潤d既cream同佢查身, 因為每日我都會三次用aq cream同佢查身, 你都試下!~

大宅

him0916,

若小朋友沖完涼後常抓身, 即表示他的皮膚非常乾燥, 建議你每次用較為滋潤的沖涼液或豬油膏, 沖身後再搽潤膚膏保濕, 每小時再搽身一次或搽乾燥的地方, (只搽兩三次是不夠的)試試這樣做兩三天, 小朋友的皮膚會否有改善而減少痕癢

另外, 若皮膚有任何損傷切記勿用片糖水沖身, 這會令皮膚有金黃葡萄球菌而引致發炎.

民房

多謝各位的意見, 其實我一路都已經是跟tpy的建議同佢沖涼, 總之用金銀花、豬油膏或片糖等都試過, 而且已是常常跟他搽潤膚膏保濕, 但不知為何, 每次沖涼或換片時, 佢都不停地抓, 簡直好似同佢打仗咁, 不過打仗後一陣, 佢又唔係幾痕, 繼續玩。
多謝tpy話我知原來有損傷是不可用片糖水沖身,我真的不知道。Thanks

另外我想問BB夜晚成日醒, 好"忟", 所以不停地抓, 有時都會瞓返, 但有時會醒晒玩成2-3個鐘, 搞到大人都冇得瞓, 而且瞓得唔好, 成個人瘦晒。因開冷氣或天氣乾燥, 我已開了放濕機給他, 瞓覺前已搽好潤膚膏, 真係冇晒乎, 請問你地有冇此經驗呢?

大宅

him0916,

其實你要知道他每晚醒的真正原因是什麼? 皮膚痕? 還是有其他不舒服?

我仔仔細時濕疹發或皮膚乾燥都成日醒, 要我抱先肯

民房

我相信是皮膚痕, 我都試過佢未醒時幫佢頻密搽cream,但佢好醒瞓, 搽cream時搞醒佢, 佢又大喊。
好又想問太約用幾多度的水溫同佢沖涼會好D。

大宅

him0916,
浸浴,水溫切忌太熱,水溫大約40度!
你BB情況比較嚴重,應該睇皮膚科醫生,
用D低類固醇

民房

Woodyryan,

我平日都不會用超過40度的水給他浸浴,而且已經睇緊皮膚科醫生,都係搽緊藥膏就會好D,亦知道西醫治標唔治本,現在已睇緊中醫,希望情況會好轉。
多謝解答。

首頁

尾頁

跳至