少年成長

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

我好傷心呀~

伯爵府

2020勳章

Re: 我好傷心呀~

小朋友有時是好難教, 就算本身是教書, 都唔一定教到自己的小朋友, 千祈唔好灰心, 我記得曾經在bk,有個德國媽媽教仔, 都是唔食飯問題, 於是個媽媽說, 如果你唔食飯, 就唔會有甜品, 最後小朋友都是沒食飯, 而媽媽是沒有給甜品小朋友, 當時家有好多人, 無論小朋友點樣大吵大哭, 都沒有甜品, 所以我會學習, 點樣去應付小朋友食飯的問題 :wink: :wink:

珍珠宮

小美人:
會唔會因為妹她而忽略左佢呢,可能佢想引你o既住意,我都贊成唔食飯就唔洗比佢食,飲茶出門口之前同佢講好要守咩規則,做唔到就要走就即返屋企或者會罰佢唔準做佢鐘意o既野。

洋房

請立即停止用打的方法, 這樣會使關係更加惡化. 小孩由4歲半至五歲會進入不穩定期, (不能一概而論, 只供參考)
可能以前好work 既方法會突然間唔再work, 放心, 呢d係成長特徵, 你應該開心因女兒又長大了, 似乎你應該調節一下你們的相處方式, 加上她有妹妹, 但未必關妹妹事的.有否試過用安排時間只帶她一人外出玩下呢, 孩子是需要與父母獨處的時候, 而大部份孩子不合作的原因都因為關注不足, 不同的年齡都需要不同程度的關注.而與不穩定的小孩相處, 父母的耐性相對較多, 但如果以耐心和關愛陪她過渡, 很快女兒又會使你滿心歡喜!!
如有需要可到圖書館借閱"你的5歲孩子",會對你有所啟發啊!!!

禁止訪問

洋房

你好聰明和細心, 你女兒有你真值得驕傲, 還有一點與你分享, 請記住:不要逼自己當完美的父母, 而事實亦不會有完美的父母. 這位"小毛婆"今天一定會盡慶而歸啊!!!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至