意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 41|主題: 127767

妳地個印印1個月放兩日假嗎?

侯爵府

國民生產總值:20624

睛靈勳章

妳地個印印1個月放兩日假嗎?

我個新印印可以1個月放兩日假, 請問妳地會補番2日$比佢嗎 ? 我聽我d街坊話, 佢冇比番$比印印架!

大宅

國民生產總值:2649

Re: 妳地個印印1個月放兩日假嗎?

Meisuen 寫道:
我個新印印可以1個月放兩日假, 請問妳地會補番2日$比佢嗎 ? 我聽我d街坊話, 佢冇比番$比印印架!

我諗妳個印印可以咁樣提出, 佢應該想妳比番放假錢佢, 如果唔比,佢個心會唔開心, 如果將來有咩事佢就可以告妳話妳唔比佢放假, 好麻煩架... 就算妳真係比番錢佢, 都要白紙黑字寫低, 做證據, 第時冇數拗...
其實最好就比佢放番佢應該放既假, 免麻煩, 除非究發事件, 事後補番錢比佢.

禁止訪問

國民生產總值:6433

侯爵府

睛靈勳章

多謝意見, 咁我都係比番$$佢啦!

大宅

國民生產總值:4231

4 days la, dont want to break the law ma
http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/shushuashley/album?.dir=/f23bscd

伯爵府

國民生產總值:18200

BK猜猜猜慶中秋

當初响agent道有冇講,問返agent

大宅

國民生產總值:2751

Del
Meisuen 寫道:

該用戶已被刪除

民房

國民生產總值:64

sophie&sara 寫道:
究竟用錢代假係合法定係唔合法 ?-( ?-( ?-(

違法

洋房

國民生產總值:567

希望對大家有幫助!
勞工署網頁問答:

問. 僱主可否強迫僱員一星期工作七天而不給予僱員休息日 ﹖
答. 不可以。凡按連續性合約受僱的僱員,每7天可享有1天休息日。
除了因機器或工廠設備發生故障或任何緊急事故,否則僱主不可要求僱員在休息日工作。在這 些例外情況下,僱主必須另定休息日。另定休息日須安排在原定休息日後的30天之內。

問. 僱員可否自願在休息日工作 ﹖
答. 可以。除受僱於工業界的18歲以下的青年外,任何僱員可自願在休息日工作。

問. 甚麼是法定假日 ﹖
答. 僱員可享有下列12個法定假日 ﹕
一月一日
農曆年初一
農曆年初二
農曆年初三
清明節
五月一日
端午節
中秋節翌日
重陽節
冬至或聖誕節(由僱主選擇)
七月一日
十月一日。

問. 僱主可否要求僱員在法定假日工作 ﹖
答. 可以。如果僱主要求僱員在法定假日工作,便須在事前至少48小時通知僱員,並在該法定假日前或後60天內安排另定假日給僱員。如雙方同意,僱主可在法定假日或另定假日的30天內安排代替假日給僱員。在這些情況下,勞工處建議僱主應為僱員所放取的另定假日或代替假日保存清楚的記錄。

問. 僱主可否以工資代替法定假日給僱員 ﹖
答. 不可以。僱主不得以任何形式的款項代替發放法定假日給僱員。
僱主如違反這項規定,可被檢控,一經定罪,可被罰款港幣五萬元。

問. 如果法定假日適逢僱員的休息日,僱主是否須要另外補假?

答. 須要。如法定假日適逢僱員的休息日,僱主應於休息日翌日補假。該補假須並非法定假日,另定假日,代替假日或休息日的日子。

民房

國民生產總值:64

mcmung
外傭個份同一般僱員有出入, 請参看
請看原文(勞工處網頁):
-----------------------------------------------------
休息日
僱主問
問4.2 我應怎樣為傭工指定休息日?
答 你應在每7 天期間給予傭工最少1 天休息日。休息日是連
續不少於24 小時的期間。休息日應由你指定, 並可分為固定性和非固定性。若休息日為非固定性, 你必須在每月開始之前, 將休息日的日期通知傭工。

問4.3 我可否要求傭工在休息日工作?
答 不可以。除非發生不能預見的緊急事故, 僱主不得要求傭工在休息日工作。你若強逼傭工在休息日工作, 即屬違反《僱傭條例》的規定。不過,若傭工同意,你可另定休息日,代替原來指定的休息日。另定休息日須安排在同一個月內的原定休息日之前,或在原定休息日後的30 天內。

問4.4 傭工在休息日返回住所後, 我可否要求他/她工作?
答你不應強迫傭工在休息日工作。不過, 傭工可自願在休息日工作。
----------------------------------------------------
4.3 說明不可以要求傭工在休息日工作. 當然妳可運用4.4 傭工在休息日返回住所後自願在休息日工作. 若是如此傭工自願工作,"款項代替發放休息日給傭工"都可免了!

不過小心! 4.4說明是休息日返回住所後, 所以妳的傭工一起身沒有出過去就自願工作也不可. 再者妳的傭工要玩嘢告妳時一定講"非自願在休息日工作". 就算簽埋紙比妳, 係庭上一定話被迫. 初審庭 d 官多數信外傭 (佢地係弱勢社群)! 情況同出現金而妳又有收據相似. d 官多數信雇主underpay後迫 d 傭工簽番收條一樣.

?-(

子爵府

國民生產總值:10658

2019新春慶豚圓 2019勳章

無話合唔合法的,你情我願而已,只要你企硬,又補足錢比佢,要佢簽好所有收據便可,我地夠有時唔想放假返工啦,仲要無錢補,而家有很多做銀行的,星期六、日都要在街上做promote,唔通你夠膽同老世講話要放假,唔返工 ?你唔做,佢話可以用你份人工,請兩個大學生來做呀 ?
而家佢地個集團大了,所以先越來越惡,佢地在新加坡做都係一日假都無,反而會乖好多,眼見佢地來到香港,一放假便會學壞,所以我在agent處第一日已同佢地講,你若要放假便請尋找過一份適合你的工作吧,返印尼由頭排隊吧。

洋房

國民生產總值:521

哈囉!Meisuen.另外0固兩日係印尼工人自願留係屋企休息0架.叫佢簽名.但係,如果,一個月兩日外出假期,都冇放0既話,就要補錢俾佢嘍

侯爵府

睛靈勳章

OMA媽咪 寫道:
哈囉!Meisuen.另外0固兩日係印尼工人自願留係屋企休息0架.叫佢簽名.但係,如果,一個月兩日外出假期,都冇放0既話,就要補錢俾佢嘍

OMA媽咪,

tks! 我agent叫我唔洗比, 但聽左妳地咁多意見, 都係比番2日錢佢, 佢願意只放2日假!

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.