論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

印印屈我俾佢放今個星期日

我個衰印上個星期五同我講話11月6日係印尼新年, 以為我唔知正日係4號, 我當場話左佢, 話叫佢放星期六, 佢後尾都話 ok, 點知今日婆婆去我屋企睇BB, 個衰印同婆婆講放星期日, 仲話我應承左, 我咪係電話到同佢講我無講過, 佢係咁話我應承左, 仲寸我話星期六放, 邊個同佢去拜神, 我嬲嬲地咪話, 我俾你放正日, 星期五, 一係星期六, 叫佢同佢 d 朋友講約過, 火都黎, 之前當面已經講左星期六, 佢反口

我想問大家, 乜印尼新年好重要咩, 一定要約埋朋友去拜神架咩, 正日唔拜得架
親子王國以外之相冊連結已被刪除

大宅

Re: 印印屈我俾佢放今個星期日

唔好問我地,我地唔係印印。

搵agent,叫佢 個工人講野唔算數啦。

別墅

問佢係咪想要番封Warning Letter啦

複式洋房

I suggust you contact agency.

複式洋房

Agree...haha...Koala, you are so strong ar.

koala 寫道:
問佢係咪想要番封Warning Letter啦

子爵府

Koala

你好好笑.....你地都覺得唔應該俾佢放呀呵, 我不嬲唔係好滿意佢架喇, 我已經出左兩封 warning letter 佢, 如果再出多封, 係咪炒佢唔駛保, 仲有呢封 warning letter 應該點寫 ??

thx

侯爵府

好媽媽勳章

其實…大家覺得warning letter有幾大阻嚇作用呢?老實說我就覺得唔多大喇~!
但俾我一定唔會同佢妥協囉!(有過一次妥協佢地就會不停同你講數,佢地正宗上得床就拉被'com')
而家俾個星期六你放假,放就放,唔放就算,假期我就俾左出黎傢喇!
§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

子爵府

tsznok

隻衰野仲話放假個日要6:30出門口, 仲係咁話要咁早

我頭先已經講左一係放星期五(最多我請假), 一係放星期六, 我係電話到, 都見到佢黑口黑面

不過我最擔心金仔係佢手上 je

別墅

算啦...你阿仔如果冇人睇就冇計啦
我最唔"老嚟"係佢唔老實啫
如果出Warning Letter應該話佢誠信有問題.

洋房

她當然想放星期日啦,星期日印尼領事館同回教廟都有Party 架。可能是就大多數的工人都放星期日的原故,唔放星期日她無得Happy架。

子爵府

咁如果係你地, 你地會唔會俾佢放啦

大宅

金毛B媽,

比我會唔比佢放!!!
佢而家明迫你放比佢LA!!!
做咁多

侯爵府

甘因為印尼新年係平日, 佢地會係最近的sun開party同埋去拜神, 真係好早, 係政府大球場, 同埋佢地好多時, 返agent會有利是

我就無所謂, 會比佢放, but如果佢甘的態度呢, 我反而會吾放比佢, 因為佢依家擺明係屈.............

大宅

我覺得係佢態度好有問題,想搏懵就真,唔好俾佢!只要你唔係屈佢,佢冇理由懷恨在心,但如果從其他跡象知佢係咁嘅人就應該炒,品行差根本不可原諒

珍珠宮

印尼新年好似我地香港過年,可以的話便比囉,但佢D態度都有問題,老屈就唔得,一於番到屋企同佢講多次 NO. :tongue:

子爵府

多謝咁多位媽咪回應,

本來同老公傾完都算, 打算俾佢放 Sunday, 點知頭先同佢講, 仲同佢 now 交, 佢死都話我應承佢, 因為下午同個朋友傾開, 佢工人話temple 係係 TST or Wanchai, 唔係 Causeway, 話如果真係去拜神, 係唔駛咁早, 仲話如果食 pork 係唔可以入清真寺, (我個工人係有食 pork)

點知同佢一講, 佢就話佢係回教徒, 我唔知, 跟住我話係我朋友個工人講, 佢就話邊個, 我咪同佢講邊個, 我叫佢同個個工人講, 佢就話好, 最衰頭先找唔到我朋友

後尾, 講講下佢黑晒口面入左 toilet, 又出番黎, 同我講話我迫佢食 pork, 佢都 short 架, 佢黎個時, 我同佢講如果你唔食 pork, 你無乜野食, (因為我親戚個工人同佢一間 agent 請, 佢都食) 後尾佢咪食 lor, 如果當時佢唔食 pork, 我點會迫佢, 唔通佢唔食, 我炒左佢喎

我一聽到佢話我迫佢, 我火都黎, 仲屈我多一樣, 佢既態度好有問題, 當我死, 跟住佢話放星期六黎仲乜, 咪發"悔"氣, 話唔放......我好

你地話我仲點放心俾個仔佢揍, 我想 c 呀 :-( :-(

男爵府

你個工人既態度真係差喎,仲好識屈你添 平時係咪遷就慣佢呀?佢好似當你冇到,完全唔驚你,不如趁早炒

大宅

i think you better contact your agent, and let them talk to you maid instead.

公爵府

我工人都無要求我放假俾佢, 還問我可唔可以放下個星期日.

唔好放俾佢, 費事佢覺得自己革命成功. 你工人都有前科唔聽話, 更加唔好俾人情佢

民房

我個印印都係要放今個星期日,但我話佢講大話,6號根本唔新年正日,所以只可以放星期五或六.佢依家say 哂sorry同求我比佢放,話以後都唔要求放星期日. 咁如果放比佢係唔係好心軟呀!

首頁

尾頁

跳至