嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2020勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

呀b 就快6個月 點解 ...... ???

呀b仲有幾日就6個月啦 , 點解仲未介夜奶 , 好煩呀 , 但日頭
又唔咪好肯食 , 半夜又準過鬧鐘 ??? ,夜晚最后11.30pm食奶, 訓到半夜有時無端端又喊 , 抱起佢又訓吓又喊吓 , 始終都係要食番奶先可以訓番 , 係咪出牙仔???? 又乜辦法可以幫呀b介夜奶 !!!! tks !

別墅

Re: 呀b 就快6個月 點解 ...... ???

christinefh,
要有耐性架, 同埋夠恨. 佢 :-( 你都唔好比佢食, 或者只比水佢飲, 久而久之, 佢就唔會再有興趣飲夜奶.
(其實我阿B很早, 1個月多點就戒了, 我是11:30 PM 最後一餐, 之後就將早上的一餐推後, 第一晚4:30 AM, 第二晚5:00 AM, 第三晚5:30AM, 如此類推, 最後就調較到7:00AM 先食第一餐, 就是這樣戒掉的, 前後1星期左右)

大宅

我阿b七個月大食粥仔先戒到夜奶. 就算而家歲幾, 如果早左
食晚飯(例如六時鐘), 半夜二三點都要飲奶.
或者你阿b都係消化力比較強, 食奶點都long唔到肚, 遲d食固體食物會容易些戒夜奶.

男爵府

My girl could stop eating at night normally. I think you need to be more patience and wait for a bit longer.
Cheers!

珍珠宮

不如試下最夜個餐盡量夜少少(最好你訓前)餵佢, 然後朝早早d起身, 或者初頭都係好似夜奶咁, 不過較下較下d時間都應該可以拉長度架.

珍珠宮

christinefh:
BB食糊仔未呀?我果時會係最尾果餐奶減少半匙奶粉加一匙米糊粉落去等佢'come'飽d,不過佢果時已經介左夜奶,唔知你BBwork唔work。

民房

I have similar situation. And now I've started to help him to change to another formula milk brand. It looks a bit better - he's trying to eat more smoothly during the day.

複式洋房

我個BB兩個月大時,仍然要食夜奶,但係到我就來要返工時,就開始訓練夜晚唔俾佢食。通常佢醒左我就抱住佢,佢初初都會喊,咁我搖佢睏,等佢睏左,佢就唔食。不過,一陣佢都會醒,咁我又抱起佢,跟住抱住佢一齊睏,咁佢就唔嘈,可以睏到天光。初初都好辛苦,晚晚都無得睏兼睏得唔好,但係經過幾星期的訓練,佢就習慣晒啦。
佢依家6個月大,每晚10:00pm食完奶奶就睏到天光喇,朝早好準時7:00am起身食奶奶!真係要有耐性的,慢慢來吧!努力呀!

伯爵府

2020勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

THKS TO ALL MOTHER ,
呀B 已食糊仔 , 但胃口好唔穏定 , 但都盡量嘗試大家既意見

首頁

尾頁

跳至