意見反饋
義工
跳至
[2005年] BB鍾意聽國歌?

別墅

國民生產總值:753

BB鍾意聽國歌?

I don't know if your baby is the same or not. Whenever my baby hears the 國歌 (the one plays before the 6:30pm or 6:00pm evening news), she will get excited. Un 下Un 下,好開心,好興奮! 唔知你DBB係咪咁??

子爵府

國民生產總值:11591

Re: BB鍾意聽國歌?

係呀,我個囡又係呀,佢玩玩o下聽到電視播國歌都會停低un un o下,好搞笑。有次扭眼訓,佢平時唔要爸爸噯,點知爸爸一路噯佢一路啍國歌,阿囡居然訓著左。
所以我地成日笑佢愛祖國。

大宅

國民生產總值:3458

我個女都係好鍾意國歌呀!都有un un下!

別墅

MrsBunBun 寫道:

That's really funny. Whenever she hears that song, she will stop playing and then she is very concetrated on listening... I asked my friend and her girl is the same!! Why do the babies love 國歌 that much??

大宅

國民生產總值:3271

foonhei 寫道:
I don't know if your baby is the same or not. Whenever my baby hears the 國歌 (the one plays before the 6:30pm or 6:00pm evening news), she will get excited. Un 下Un 下,好開心,好興奮! 唔知你DBB係咪咁??

foonhei:

因為個 melody 都幾 simple, 同埋新的這個廣告國歌係純音樂 (orchestra indeed), bb 會鍾意呢 d 多過人唱那些.

Joycelyn

別墅

國民生產總值:552

我阿b都係,會靜晒坐向到聽完先再玩過.

係耳濡目染之下,我地

大宅

MrsBunBun 寫道:

我個女都係好鍾意國歌架. 因為我成日揮著國旗 (表姐年年國慶都派國旗同區旗的) 同佢玩, 又唱比佢聽 (成日都 "起來起來" ... in 國語). 所以我一唱, 欣廷就會學我揮國旗.

Joycelyn

大宅

[quote]
bowlinghead 寫道:
我阿b都係,會靜晒坐向到聽完先再玩過.

係耳濡目染之下,我地

大宅

國民生產總值:4225

版主

我呀b 都係好鐘意聽國歌架.
每次一聽到就會係咁擰頭fing手.
我每日一到6:25分就會開定電視架喇.

大宅

國民生產總值:1353

我阿b都鍾意聽國歌, 就算食緊嘢或者玩緊都會停下來,望住電視機,所以我老公常常都話亞囡好愛國. 但係咪鍾意共產黨,咁就好似唔係咁....

洋房

國民生產總值:61

原來我亞b 唔係特別啲嫁,佢都係無論做緊咩,佢都聽完至繼續嫁。 :lol:

大宅

國民生產總值:2556

我個b都係咁ga....我經常笑佢ga
~I Love U~

複式洋房

國民生產總值:387

原來有咁多bb鍾意聽國歌~
我仔仔都係一聽到就眼定定咁望住個電視,
好似比人點穴咁 .
試過一次佢"樓"計,點哄都唔得,
點知我一唱國歌bb就靜晒咁望住我
諗住呢招駛得啦 可惜用左幾次就冇用lu :tongue:
最搞笑最近播國歌得純音樂,
bb竟然用迷惘既眼神望下電視又望下我 ?-(
我講左好多次比佢知冇歌詞聽喇仔,佢都未接受到呢

大宅

yoko(蕃薯媽媽) 寫道:
我呀b 都係好鐘意聽國歌架.
每次一聽到就會係咁擰頭fing手.
我每日一到6:25分就會開定電視架喇.

yoko(蕃薯媽媽):

欣廷好鍾意 fing 國旗, fing 手的.:lol:

好啦, 你有個自動鬧鐘樂.

Joycelyn

大宅

國民生產總值:2532

~火火~ 寫道:
原來有咁多bb鍾意聽國歌~
我仔仔都係一聽到就眼定定咁望住個電視,
好似比人點穴咁 .
試過一次佢"樓"計,點哄都唔得,
點知我一唱國歌bb就靜晒咁望住我
諗住呢招駛得啦 可惜用左幾次就冇用lu :tongue:
最搞笑最近播國歌得純音樂,
bb竟然用迷惘既眼神望下電視又望下我 ?-(
我講左好多次比佢知冇歌詞聽喇仔,佢都未接受到呢

~火火~:
my son is exactly the same as your son.
he also feel confused without the lyrics.
pekklybaby

複式洋房

國民生產總值:387

pekklebaby 寫道:

~火火~:
my son is exactly the same as your son.
he also feel confused without the lyrics.
pekklybaby

pekklybaby:

haha∼其實bb仔的記憶都幾利害的
我最近經常整古我個仔,因為我一唱佢成日睇既兒歌
碟既歌佢就會好奇怪咁望住電視機,(當時冇開電視)
所以我失驚無神就唱幾句等佢兩頭望

火火

侯爵府

國民生產總值:21529

我個仔每次聽親國歌都手扼拳頭,同雙腳不斷打圈,仲不斷笑同大叫!仲有我每次唱返playgroup啲歌佢都好開心同笑架

大宅

國民生產總值:2532

~火火~ 寫道:

pekklybaby:

火火

古惑媽媽 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

大宅

[quote]
~火火~ 寫道:

pekklybaby:

火火

古惑媽媽 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: [/quote]

火火, 鍾意玩人的媽媽.

Joycelyn

別墅

Joycelyn 寫道:
[quote]
[quote]
~火火~ 寫道:

pekklybaby:

火火

古惑媽媽 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: [/quote]

火火, 鍾意玩人的媽媽.

Joycelyn [/quote]

Yes, babies have very good memories. Usually I let my baby watch the Disney DVD for 15 - 20 mins per day. But sometimes, we only play the cd songs. Then, she can recognize the songs but always keep watching TV. Puzzling how come no image on TV. ?-( So funny.

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.