少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB去親老爺奶奶屋企都勁喊﹐點算﹖

如題。每一月老公都要帶BB去佢爸媽度一次﹐但BB就一次比一次勁喊﹐尋日大喊左差不多一個鐘頭non-stop﹐ 一路喂食粥一路喊﹐唉﹐見到BB甘慘﹐真係想走人但老公又要留低﹐ :-( :-( 但奇怪係食完粥後說好D﹐BB好似要至少兩個鐘黎適應果環境甘﹐一入屋就開始“匾”咀

有無人知點解有同樣經驗﹖同有物方法﹖唔知係唔係BBfeel 到物野﹖

大宅

Re: BB去親老爺奶奶屋企都勁喊﹐點算﹖

Pegbrian

Don't worry! 我每星期日都會到我亞媽屋企食飯, 由亞b開始認人開始(around7-8months), 一出lift 門, 都已經“匾”咀, 入到屋就開始喊, 聞者心酸. 攪到我全屋企人都唔咁撩亞b玩, 如是者,直至亞b16,17個月大, 情況才有改善.

我都好大壓力, 好彩有老公分擔, 輪流睌膳, 陪住亞b. 而亞b喊, 因為可能環境陌生; 有時可能肚餓, 不願食粥, 想食奶; 有時太多人圍住佢; 有時可能太嘈… 總之有n 個原因. 化解方法, 見招拆招. 其實我地會係出屋口前, 同亞b講 “一陣我地會到婆婆屋企食飯, 同表哥表姐玩….” 去到我亞媽屋企, 就會到我亞媽間房玩. 好彩間房有塊大鏡, 所以亞b都幾鐘意照鏡. 然後, 就到廳坐, 睇住表哥表姐玩, 介紹屋企各人. 慢慢, 亞b就ok 啦. 一唔妥, 咪返入房囉. At least, 搵一處亞b feel 安全自然地方.

我都試過星期六, 不是全屋企人返來食飯個日, 同亞b到我亞媽屋企玩, 都ok喎!

我覺得如果亞b一喊就走, 就不太好.因為d老人家好耐才見亞b一次. 同埋, 亞b遲早要適應亞婆亞嫲屋企.倒不如, take it easy , 亞b喊少d, 就當bonus 啦.

大宅

你可以平時帶佢出多d街,等佢見多d陌生人同環境,咁見多左自然就唔會驚啦. :lol: 我個bb因為奶奶成日同佢去買餸,見慣大場面,所以一d都唔驚陌生人架.

民房

pegbrian 寫道:
如題。每一月老公都要帶BB去佢爸媽度一次﹐但BB就一次比一次勁喊﹐尋日大喊左差不多一個鐘頭non-stop﹐ 一路喂食粥一路喊﹐唉﹐見到BB甘慘﹐真係想走人但老公又要留低﹐ :-( :-( 但奇怪係食完粥後說好D﹐BB好似要至少兩個鐘黎適應果環境甘﹐一入屋就開始“匾”咀

有無人知點解有同樣經驗﹖同有物方法﹖唔知係唔係BBfeel 到物野﹖

你BB幾大呀? 我個仔以前都係咁, 不過佢歲半打後就沒再喊, 不過都唔係好仲意去婆婆屋企, 可能佢果度細同埋太多人!! :tongue:

大宅

sorry, my computer something wrong can't type chinese.. my baby is almost 10 months old, may be we only bring him out once a week, so afraid of stranger gua....the things is one month later i will bring him to visit my family in HK, he must forgot my parent and need to live there few weeks,i'm worry he will cry like crazy once reach HK......

really have to wait until one and half yr old??

別墅

pegbrian,
你阿B平時有沒有喜歡玩的玩具呀? 又或者喜歡看的卡通片?
又或者喜歡吃的食物?
你可以帶一些他平時喜歡的東西一齊去, 到時拿出來給他玩 / 食, 應該會好D.

大宅

peggy_chan,
heee...我同你同名唔同姓咋﹗﹗ :mrgreen: 我物都帶晒去啦﹐玩得﹐食得﹐坐得都用晒﹐唔店。。。今日我地帶埋仔仔同奶奶出街幾個鐘﹐都無喊過仲俾奶奶抱tim... 之後送奶奶返屋企﹐諗住試下慢慢抱入屋啦。。當時係3點下午(平時去都係夜晚)﹐BB一入屋個樣都有D唔同﹐等到唔到3分鐘隻眼已經開始紅啦。。。知道要喊就走人囉。。。 我估BB唔鐘意間屋﹐ 無法可能要搬屋至店。。。

複式洋房

我個仔而家6個半月, 之前返親他婆婆到都喊, 跟住我多d比婆婆d相佢睇今個月就無野, 仲同婆婆玩啊
預產期係4月13日啊 10/03 -小B而家約重2.4kg 01/04 - 小b而家重約3kg 好緊張, 就快小B出世啦 :-P 小b終於係08/04出左世啦, 重2.71kg 好開心 :-P 11/05小b重4.01kg啊 08/06去打針, 小b重 5.45kg 今個月去打針又重左啦, 成15磅 10月20日去健康院打針是磅有 8.4 kg

首頁

尾頁

跳至