論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

開始好多不滿

我第一次請工人,開頭果5個月都無咩野,但發覺問題愈來愈多!開頭3個月同佢無假期,會補$.過左兩個月左右,見佢做野都上手,咁o岩佢生日,就比佢放假.點知就出事-----到佢放完假的第二個sunday,我都未訓醒,佢趁我老公去toilet,即刻閃入我bedroom,拍醒我,問我今日可唔可以放假,由於我未訓醒&不嬲諗住我對人好,人地都會對我好的心態,所以都比佢放.
呢件事發生後我都仲未覺得有咩唔妥,只係覺得佢都幾大膽!

之後愈來愈多濕碎野,令我覺得佢唔掂!

---我請左佢6mths之後搬屋,搬屋前唔識幫忙把物件分類pack箱入袋,唯有佢睇住我對仔女(2yrs&6mths)我做ah4.
---搬到新屋後,kitchen所有野比佢執,執完之後睇到我眼火爆,常用的野收埋,小用的就放當眼位.個kitchen佢用多過我用,佢咁樣執野法,我就知道佢係唔識執!
---唔識cooking,只識基本野,初初諗住唔識唔緊要,點知原來好緊要.因為我無時間教,後來食來去果幾味,仲要經常煎chicken wing煎唔熟,即係要浪費時間再煮過!
---早上通常煮粉比我仔食,有日我訓醒出來見o岩o岩煮好,我咪餵仔law,餵左兩啖,個仔唔肯食,我再睇清楚碗粉,杰tat tat,咁我try一啖,甜的,我問佢add左d咩,佢話豆粉&糖 ,我即刻問佢你自己會唔會食??
---我個仔食奶咀的.同我仔熟洛左後,成日戲弄他,唔比個奶咀佢,or要佢做好多要求至比佢,攪到個仔由跟佢變到唔跟!
---我初初都唔敢比佢同我個女沖涼(when new born),我坐月時有親戚幫手同囡囡沖涼,咁叫佢入埋去睇,學下野,親戚都有教佢.結果係我個女d頸,underarm,大比la,仲有好多污糟野,之後淹到紅晒!
---呢個月仲衰,o岩o岩還晒$$比agent,電話費仲有half mth至到期交,就比人cut電話,原來傾左$16xxIDD.初初仲要唔比我知,一到出糧果日就問我今日可唔可以出糧比佢(因為我通常late,但一定one week之內)跟住我去bank入票,咁
o岩sat,即係mon 4am後至用到$$,到mon我話幫佢禁$$交電話費,(因之前都係咁幫佢入$$比agent)點知佢話要自己交,我就同佢講下次呢d野留返holiday至做!點知屋企附近果間無得邀費,佢至同我講叫我幫佢交,佢話我知交幾$$時,我都打個突
---無左half salary,yesterday佢竟然仲用多$1180去買個新手提電話 .佢之前用緊係我d old 手提電話,因我屋企無電話,之前見佢做野ok,咪借比佢用,叫佢自己出card
---呢幾日涼左,我叫佢早上要幫小朋友wear jacket.今早佢抱個女出bedroom(bb床在我bedroom)我已經叫佢幫妹妹
wear jacket,結果係我hear妹妹打(黑知),即刻走出去睇,佢坐係度同個女玩,無wear jacket!

大家可唔可以比d意見,其實我都諗住炒佢,不過都要過埋chinese new year先,希望呢幾個月唔好有咩驚喜比我啦!
多謝你地睇我呻!
[img align=right]C:\Documents and Settings\pangpang\My Documents\My Pictures\2004-02-19, BB[/img]

子爵府

2020勳章

Re: 開始好多不滿

炒啦!, 不過等新工人到先即炒, 因湊兩個小朋友無個人幫手真係會死, 請個廢柴亦唔見得好物都唔放心都死, 因我都有兩個小朋友(大就黎3歲, 細7個月), 你個工人好明顯無物心機黎打工, 真係打工又點會傾16xx電話呢, 佢先搵得32xx, 同埋我有少少覺得佢做野求其博你幫佢做, 你話叫佢睇小朋友自己pack箱又幫佢再整理d櫃, 如果係我我會同佢講點做, 全部搬晒出黎再整過, 重一路起旁邊睇住, 睇下佢辛苦定你辛苦, 唔係話佢係工人就要咁, 而係工人係黎幫我手唔識唔緊要我未教到你o岩我用為止, 教極都係咁當然要bye bye啦.

我都發覺煮野食真係好緊要, 因我個工人都唔識煮, 我又唔鍾意煮, 當我巳經忙到死又要教佢點煮, 真係覺得請個工人唔知做物, 後來我一得閒就叫佢用本記事薄記得我想佢煮既送,將每一個步驟好仔細叫佢寫低, 千期唔好佢d cooking menu佢自己睇, 我唔知佢係唔識睇定menu寫得過份簡單, 叫佢照menu煮10次有9次半都死, 但我口講佢寫反而ok.

別墅

唔可以因為佢"話"唔識而唔使佢做架,就算麻煩d花多d口水教都要叫個工人做,唔係你就好似我咁,妹仔大過主人婆架啦 :cry: :cry:

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

在決定炒前,寧願自己辛苦D都要小心個工人呀,始終有小朋友.在這段時間,慢慢同佢講,教佢點做啦!
希望您快D搵到個好工人.唔駛煩.

大宅

我可以比你聽, 你個工人已經學壞左, 我之前個工人 Case 同你一樣, 初初幾個月工作表現都OK同聽話,但放左假成個人變晒,一年已出兩部手提電話,工作時間經常講電話或者 Send SMS.最差既就係成日講大話. 最終我都決定....炒

大宅

畀面勳章

sunflower:

你個工人係咪賓賓? 我發覺吾知係咪種族問題(吾好意思, 可以會得罪某部份人), 但總係覺得賓賓係比印印無咁安份守己, 得一想二, 放假大過天, 一日吾傾電話會死咁.

你個工人咁無禮貌, 明知你訓緊咁大膽拍你起身, 我覺得已經好過份, 你仲比佢放假... (有時太好人會比工人蝦番你轉頭).

好似其他媽咪咁話, 扮吾識等太太做仲好. 係我會同佢話一次要點執, 要佢照板煮碗做, 執好我再check一次, 吾得再執過. 呢d吾係衰, 而係要佢習慣服從命令.

如果你要準備請新工人, 申請佢時要同agent講明放假先可以用電話, 出電話後平日要放係太太處保管, 放假先比番佢用. 一發現佢平日用電話, 即刻沒收.

賓賓吾知會吾會妥協, 但我用過三個印印都服從呢樣野. 第一佢成日傾電話, 邊用心機做野?! 第二初頭用半個月人工傾, 用乜易吾夠使問埋財務公司借錢?! 多多都吾得佢死. 佢來打工咋, 咁鐘意傾電話去做接線生囉!

大宅

其實我都想教佢點執,但教得黎我都執完,同埋要睇住兩個小朋友,跟本唔可以有時間捉住佢黎教!個KITCHEN最後叫左我家姐黎攪掂
小恐龍 寫道:
唔可以因為佢"話"唔識而唔使佢做架,就算麻煩d花多d口水教都要叫個工人做,唔係你就好似我咁,妹仔大過主人婆架啦 :cry: :cry:

其實佢電話傾得唔多(當我係度我時候),好多時有電話响,佢講兩句都即刻收線.我係Full Time mama,係買餸先出街,去1 個鍾,所以我都唔明佢點傾$16xx電話費($0.88/min,ma來西亞)
[img align=right]C:\Documents and Settings\pangpang\My Documents\My Pictures\2004-02-19, BB[/img]

大宅

我炒佢,無諗住補一個月比佢,我諗住比一個月通知,我都知咁做好牙煙,但我唔想yat佢,同埋我諗住返媽咪度住果一個月,咁都有人幫我睇住,同埋我唔使出街買餸,可以睇住小朋友.

FA8866 寫道:
在決定炒前,寧願自己辛苦D都要小心個工人呀,始終有小朋友.在這段時間,慢慢同佢講,教佢點做啦!
希望您快D搵到個好工人.唔駛煩.

別墅

你個工人已經變壞左, 要佢好番都好難, 所以初初係好緊要, 你本住你對人好人對你好, 佢地係認為本住人對你好係應份咁你可以再要求多 D, 咁無價值觀, 遲 D 實借錢都得啦

男爵府

呢個工人根本係黎hk買花帶, 唔係搵錢養家既, 呢種工人係養唔熟, 你搵定個把啦。

大宅

平時我唔會比佢單獨出街,就算買(留)野我都會自己再去買過,絕對唔會比佢去.因為初頭佢做左兩三個月時,我比佢try帶我個仔去公園玩,咁o岩我老公放工,我咪叫我老公去公園搵佢地,點知我老公去到話搵唔到,我話無可能,去左都唔夠10mins,之後等佢返黎,佢都無講到去左邊,正係話係公園,分明講大話,實係去左附近行街!不過佢都有同我老公say sorry!
我有介紹過我朋友d工人比佢識ga!諗住佢唔好識埋d壞印印,點知都係無用,要壞始終都會壞!

別墅

鏗番啖氣請過個啦

珍珠宮

我完你篇文,我最嬲就係佢玩你個仔,要佢做好多野,先比食奶咀,當你個仔係嘜

炒佢就真的正確.

大宅

After reading,feel very "煩"

是不是 "印印" ??

大宅

You shall not let the maid to take the kids to go out and play, unless she gets your trust. It is because maids only use that time to chat with friends and to talk on the phone. They seldom pay attention to the children or play with the kids. Don't give your maid too much freedom as she is still new to your family. Also, bad cooking is the worst.... you'll never know what kind of food she made for your children..... Young children do not know to voice out how bad the food taste. Change for another maid lar.

男爵府

sunflower

我好明白你, 因為我個工人同你個工人一樣, 不過我屋企無電話就好 d, 你又會放心比對囝囡佢揍既, 我唔放心每日 bb 同佢一齊去婆婆到, 我覺得好辛苦.
你個工人又離舖 d, 千幾蚊電話費, 仲有佢咁救擔要求放假, 我就覺得你都要決定轉個工人, 本身我覺得比機會佢改過架, 不過佢地都唔驚死, 以為你唔會抄佢架. 講真之前我都覺得佢唔識煮飯都無所謂, 但慢慢發覺都係一樣重要既野, 因為佢唔識煮自己就要教佢或者自己煮, 久而久之佢會張煮飯既責任比左你, 你就會更辛苦.
而我個工人試過令我幾次發火, 第1次無我命令比藥 bb 食, 當時以為佢地教育水平底話完就算. 第2次試過記錯 bb 食奶時間, 第3次一返到屋企bb經我手抱住佢就會張責任比返我咁,(而當時我食梗飯, bb未抹嘴未換衫)我覺得好大壓力, 果次令我發皮4 喊左出黎, 第4次有一日我出街留 bb 響屋企返到黎發現佢沖左涼, (而之前每次我都會提佢, 果次特登唔提)之後第2日我就帶左佢去 agant 到 b 左一輪話比最後1次機會佢, 不過我都會抄佢, 因為唔細心無誠意係改唔到, 不過佢清潔係一流 & 同老人家雙處都唔錯, 所以佢應該去照顧一d大 d 既小朋友就會好 d.

大宅

emileleung:

我都係屋企無電話,佢係用手提(係我d舊電話借比佢,佢自己出張card).
我都唔會比佢自己去婆婆度,我係fulltime mama黎ga!

你果個都叫清潔一流,有一樣強頂,我個可以話無!

首頁

尾頁

跳至