意見反饋
義工

烹飪搵食 今日: 46|主題: 133714

點先可以整到出街食個d雞咁滑??

民房

國民生產總值:29

點先可以整到出街食個d雞咁滑??

自己整個d點解冇咁好食?? :-(

伯爵府

國民生產總值:18262

Re: 點先可以整到出街食個d雞咁滑??

睇到妳咁問,我就諗起有次cable tv 節目,阿蘇絲黃教人煮餸,有個人打上去,問左個同妳一樣嘅問題,結果係點? 俾阿蘇鬧到一臉脾~! 阿蘇話,依家教係住家菜,要煮到出街水準嘅,就出去食好過la~~!!

別墅

國民生產總值:857

我會買細雞,因為肉質比較嫩,如果整冬菇蒸雞,我會預先用鹽、糖、豉油、薑、酒同胡椒粉醃,然後蒸時加生粉,咁蒸出黎d雞就會好滑架啦!希望幫到你啦!

p.s.仲有用上湯浸過d雞,會比其他雞嫩滑同入味架∼
看得起肩膀,放得低重擔!大家活在快樂中 :-) 開心係成功0既開始 :cheeze:

民房

國民生產總值:29

請問係幾時用上湯浸d雞??是不是洗完後??

珍珠宮

國民生產總值:37362

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

浸熟既意思係將隻雞/雞翼放入開住好細火既水(或上湯)入洗面, 保持水溫係”滾”之前既狀態, 我通常打開蓋浸10-15分鐘 (開住好細火), 熄火冚埋蓋焗15-20分中, 取出攤凍或啤凍水. (浸雞翼時間5-10分鐘得啦.)

果個死人女太監既蘇絲黃, 講埋D廢話, 咁使乜聽佢0者, 要食佢教整野, 去佢屋企0羅

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.