論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問你地比幾多地方工人放私人物品?

我有:
(1)一個 3ft X 6ft 掛櫃
(2)一個 1.5ft X 5ft 4格層板櫃
(3)一個 4層膠櫃

我本打算比:
(2) 其中3格 or 全個(3) 比佢, 而其他比仔仔用(仔仔而家一個櫃都冇)

但我老公話我刻薄, 叫我比全個個(1)佢, 我第一次請工人, 唔知實際佢地要用幾多地方. 請指教.

thanks

大宅

Re: 請問你地比幾多地方工人放私人物品?

香港地方寸金尺土, 我諗我只會比全個(3)佢囉
Prudence is my Treasure. She was born on 04 Nov 2004~ p:-Dq

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我地返工就要多D衫. 講真佢來打工住家工, 都係著T-Shirt 長褲攪掂. 唔使咁多櫃筒. 而且佢地遲下會咋咋啼啼擺下過D擺下又過D, 好似我印印咁, D衫掛係我衣櫃, 我唔高興架, 我唔話佢, 因佢仲有個月就走, 算數, 新工人就肯定會嚴D對付.

我比2個碌架床下的櫃筒佢用, 我仔仔得一個咋! 我囡囡都係用5筒櫃既其2格咋,
掛衫既唔計, 我地2公婆每人2格櫃筒, 但計可用空間4格都唔夠佢2格大.

同老公講尼D野比老婆仔話下事啦.

別墅

我都覺唔使比掛櫃佢, 所以問下各媽咪既經驗lor, 睇下佢地係未真係有須要~.

大宅

約四個drawer的地方。

男爵府

I give her a room, but I find that she only occupied a 4- layer-drawer some clothings were hanging around but acceptable

民房

我買左個5格0既膠箱, 俾左3個佢
佢話夠

珍珠宮

3個櫃筒+1個細窗檯

水晶宮

ellislui 寫道:
I give her a room, but I find that she only occupied a 4- layer-drawer some clothings were hanging around but acceptable

Same......

大宅

I gave a hanging cabinet to her which is about 4 plastic drawer size, plus one bigger drawer box which she places at the end of her bed (she's very short, so she did it)

I know the maids got channel to keep their unused belongings, eg, winter clothes during summer time. The storage fee is acceptable to them. For my maid, she has enough space as mentioned above, so does not rent such storage now.

首頁

尾頁

跳至