意見反饋
義工

母乳餵哺 今日: 1|主題: 85003

心裏的大不安...想請教?

民房

國民生產總值:41

心裏的大不安...想請教?

問題1:
我個BB兩個月未到...我通想就喂佢每次食一邊..好多時佢會食下食下瞓著...就唔再食...如果無瞓著..我會俾佢食兩邊啦...佢又會食喎......我成日諗...其實佢食一邊係咪會唔飽.......佢好少好少會自己吐出乳頭.....其實BB食飽係咪會自己吐出乳頭表示飽呢?....我好唔好每次都喂兩邊?
問題2:
我BB成日食奶食到俗親...D奶吞唔切從口中流出嚟....長輩教我"練"實乳房...要好用力先有效果..手都軟..而且我呢兩日乳房有刺痛同硬塊...我擔心了...點好?

珍珠宮

國民生產總值:34578

Re: 心裏的大不安...想請教?

1)首先你要識得分清究竟bb係咪真係食緊奶(有吞噬聲)抑或只係擔住你個nipple當奶咀啜.如bb真係食緊奶又食夠,就唔需要一定要兩邊都餵.如果食食下訓著,咁佢又大約食左幾耐先訓著呢?如唔夠20mins,你可以整醒佢再餵;如around 20mins,咁我估佢都食左好多奶(assume你唔係小奶一族).bb食飽都未必會自己吐出乳頭的.

2)BB成日食奶食到俗親,應該係你d奶出得多同急.你可以當bb啜到有噴奶反射時,拔出乳頭,等噴奶反射完畢後再餵bb.
乳房有硬塊,咁你要比bb埋身啜多d,以免有乳線炎.

男爵府

國民生產總值:9381

Catfish :

問題1:我BB11個禮拜大,佢都係唔會吐出乳頭來,(印像中只吐過一兩次),但我覺得他食了十五分鐘左右就飽,因為佢成日吐出來又吸入去,似玩多個食,而且有時含住又唔放,我有幾次因為趕時間,見佢含住唔放,或不斷吐出吸入,我停止餵,結果他哭了一兩聲,但下一餐食奶時間沒提早,所以我知他其實己飽,但只是為安全感唔肯把乳頭吐出來

問題2:我BB都會經常俗親,因為佢鼻塞,或食得太急,如果食得太急,是因為我遲了餵,他勁餓!

禁止訪問

國民生產總值:1163

雲師奶 該用戶已被刪除

民房

國民生產總值:41

啊....我明啦...唔該大家 :-P

複式洋房

國民生產總值:303

可否請問點為之bb啜到有噴奶反射?我唔係好知自己有無,謝謝!

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.