嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB成日嘔, 點算好???

我bb而家差不多9個月大, 佢以前咳只會作嘔, 係唔會真係嘔出黎, 而家一係唔咳, 一咳就什麼都嘔曬出黎, 不倫朝早第一餐奶或是睡覺睡到半夜咳, 總之都有一半以上機會會嘔出黎, 醫生話bb本身氣管敏感, 其實bb不是成日咳, 只是咳的時候好像大人喉嚨"恆", 要咳到唔"恆"為止, 所以我見到bb成日都這樣都唔知點算好, bb辛苦我又辛苦, 有無媽媽可以比d意見我呀! :-( :-( :-(

大宅

Re: BB成日嘔, 點算好???

有無媽媽可以教下我點樣做好呀???

珍珠宮

hyma,

咁如果醫生話氣管敏感, 佢冇suggestion比你咩 我就識朋友(大人黎架)係氣管敏感既, 佢對於周邊既環境都特別小心囉, 小小風佢都盡量避免唔吹親架.

珍珠宮

hyma,

仲有呀, 你要留意下幾時bb係會最易咳, 跟住就嘔晒出黎嗎.

大宅

cway 寫道:
hyma,

咁如果醫生話氣管敏感, 佢冇suggestion比你咩 我就識朋友(大人黎架)係氣管敏感既, 佢對於周邊既環境都特別小心囉, 小小風佢都盡量避免唔吹親架.

醫生有比suggestion我呀,同你朋友一樣,唔好比bb吹親條氣管,起床要立即穿衣等等,我已經做足曬啦,但係唔知點解都係這樣??? ?-( ?-( ?-(

大宅

cway 寫道:
hyma,

仲有呀, 你要留意下幾時bb係會最易咳, 跟住就嘔晒出黎嗎.

我有留意呀,bb通常咳到嘔係係早上或夜晚,如中午咳未曾咳到嘔過,請問係唔係唔同時段咳代表唔同的咳呢???

別墅

hyma,

My bb is also 9.5months old. He vomits easily like your son. I am also worried.

首頁

尾頁

跳至