意見反饋
義工

家庭理財 今日: 4|主題: 40755

點解我收到2張稅單?

大宅

國民生產總值:1431

點解我收到2張稅單?

我同一時間, 收到2張稅單, 一張係按我個人入息去報稅.

另一張係以我同老公合併評稅, 要比第一張交多成1500蚊, 甘我係唔係只需要交一張就得? ?-(
明日之<猩> - 卓彥

大宅

國民生產總值:3655

Re: 點解我收到2張稅單?

打去稅局

你地兩公婆有無揀到合併評稅?理論上,稅務局會有電腦幫你計下點樣報稅法而兩個所交稅既總和係較少。

留意,係兩個人交稅既總和最少。

大宅

我地原先到合併評稅, 稅局當初係張報稅單有話如果揀合併評稅無著數, 佢會幫我地分開為個人報稅麻, 點知收到2張單, 想嚇死人咩

佢上面無電話, 只係話一個月內接受書面提出, 甘我係唔係要寫信寄去呀? 真頭痛
明日之<猩> - 卓彥

民房

國民生產總值:31

曳人

Don't worry, you should the call the Inland Revenue Department at telephone no. 1878088 (general line), telling them your file no. and the case, they would teach you how to do or refer to the aseesor.

yma

複式洋房

國民生產總值:459

我早排都收到兩張稅單, 一問之下原來係我僱主前年報漏了我某部份收入, 所以稅局先後發了兩張稅單給我. 即係話稅局追收返我前年ge稅款. 我當時都嚇了一跳.
:-) :-D

大宅

我收到2張稅單, 個名目分別為 薪俸稅同個人入息課稅, 我已問過我老細, 佢話應該稅局係重複左我薪俸稅果部分, 我已經寫左封傳真傳左去稅局, 希望佢地真係計錯, 如果唔係, 我同我老公要無啦啦交多成5000千蚊稅
明日之<猩> - 卓彥

子爵府

國民生產總值:14143

你可以打電話問吓

tel: 1878022

大宅

稅局果邊有左回應, 按佢地講法, 話如果有物業稅, 如收租, 甘有2種計法 :
一) 夫婦合併報, 每人一張薪俸稅再加兩個人總收入而計出的個人入息課稅
二) 夫婦分開薪俸稅報, 再加物業稅另報, 薪俸稅如平時一樣, 但個物業稅的計算法係=總物業收入x 80% x 16%

佢話我地應選第一種, 因為甘樣會比少d, 我想問有無人有租收, 稅局所講的係唔係事實?
明日之<猩> - 卓彥

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.