意見反饋
義工

心聲留言 今日: 9|主題: 16013

2歲應唔應該幼兒園

大宅

國民生產總值:1081

2019新春慶豚圓

2歲應唔應該幼兒園

我係Full time ma ma, 我亞仔性格好活躍, 唔怕羞, 我想幫佢報半日班的幼兒園同小朋友玩吓, 學吓嘢. 但d人話太早入學唔好, 話小朋友2歲未有自理能力, 令到小朋友壓力大, 影響佢將來長大後的成績差.

可否給一點意見呢?謝謝

別墅

國民生產總值:577

Re: 全職父母,2歲幼兒應入幼兒園!

我個女2歲入幼兒園, 抄左外傭, 被照顧時間(周一至周五)08:00 - 19:30, 周六08:00 - 15:00, 無暑假, 唔駛慌,
食得健康, 又好玩又有書讀,
第一年就是訓練她自理能力,與人溝通,遊戲中學習......
現在N3, 等她上小學再請外傭.
二仟几月費,是納稅人父母的至低社會福利

伯爵府

國民生產總值:19296

好媽媽勳章

我個女o個時都係2歲讀幼兒園, 因為我睇書話如果屋企唔係太多人, 跟本滿足唔到佢地既好奇心同發洩唔到佢地既精力, 同埋小朋友未識乜野係壓力, 我個女依家識左好多野, 反而我有個朋友個女等到差唔多3歲先到幼稚園, 依家講野同認顏色能力較弱, 所以我都覺得同的讀幼兒園會好些.

大宅

國民生產總值:2565

好媽媽勳章

我唔係全職媽咪,但我個仔2歲時好野蠻又大脾氣好難搞.於是
我報左半日班.真係唔同晒,乖左人又定d,仲戒埋片同識自己食野,最重要可以學識分享同群體生活.

大宅

國民生產總值:1081

2019新春慶豚圓

Dear all,

多謝大家意見

Maisy

子爵府

國民生產總值:11594

畀面勳章

應該讀學前班,以前我個女都有讀,讀過第日幼稚園會好教啲

珍珠宮

國民生產總值:44697

2019新春慶豚圓 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

I also let my daughter to enter nursery when she was 2, just thought it'd better to learn something and play with other children than watching TV at home :-P

大宅

國民生產總值:1216

我倆個仔兩歲就開始返學,我覺得ok!

男爵府

國民生產總值:5893

OK架.我都覺得我個仔改變好大!
不過要小心選幼兒園,免得小朋友不喜歡返學就得不償失
Ho Lam's Homepage 2005年度我最喜愛video-1-層層叠

大宅

國民生產總值:2599

Re: 2歲應唔應該幼兒園

總括來說,2歲開始讀幼兒園係好, 起碼自理能好高

民房

國民生產總值:119

HI,各位媽咪.你地好以下時我自己感想同經驗

我覺得二歲小朋友,比佢入幼兒園,
當然有好有唔好啦,好似以上有媽咪話,
入左學之後,小朋友真係學會自理能力(如果講全日個D會仲叻),同學校有專業老師教授小朋友知識.宜D無可否認,係一件好事,做父母都會好開心.
但另一方面,好似講我個仔仔.
宜D係我經驗,希望同各位媽咪分享下.
我個仔係2000年12月出世,
佢二歲8個月我已經佢返幼兒班,
佢係班入面,係最細,所以學野都比人慢,
現在仔仔已經高班,比同班同學仔年齡細過人,學野慢過人
三年來個仔班主任都有間唔中,都會傾下計,
老師話,我個仔唔係唔識,宜係會比同班小朋友慢
因為佢個班小朋友都已過晒5歲,
所以相比下,認字會差D,
所以我好後悔比我個仔咁早入學,
佢自己又讀得辛苦.
所以要睇返小朋友入學年齡,
唔係一夠年齡就比佢讀,細仔真係讀得比其他年齡辛苦,
如果岩年齡,對小朋友進度都會好好多
以上係我個人意見,請見諒.

男爵府

國民生產總值:9761

愛美人,
Why you don't consider to let your son study 1 more year, my son also have samilar case as your son, but when he is K2, I let him repeat , so he seems better when he go to primary school.
:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

民房

國民生產總值:119

mercy_mama
SORRY,我唔識睇英文

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.