意見反饋
義工

少年成長 今日: 6|主題: 14734

唉, 好煩! 請指教

等待驗證會員

國民生產總值:943

唉, 好煩! 請指教

我B仔剛1yr, 佢好痴我, 我行到邊都跟住, 但就唔鍾意跟爸爸, 爸爸抱佢都要喊住要我抱, 我想行開
]

民房

國民生產總值:52

Re: 唉, 好煩! 請指教

唉.... 我係daddy, 我個仔反而好痴我, 但又唔係好痴佢媽咪!
:-(

男爵府

國民生產總值:7719

2019新春慶豚圓 2019勳章

hi!我都有同樣問題,但情況好妳少少,我果個就一星期兩晚打波,在家不是搞他的睹波事業就是四圍mememomo,但間中也會好有心機陪囡囡玩.
如果我們這些mummy可以忍心d,試下自己出去wet幾次留番bb俾d老豆單對單,我諗行得通!

別墅

pigmei 寫道:
如果我們這些mummy可以忍心d,試下自己出去wet幾次留番bb俾d老豆單對單,我諗行得通!

Yes. 甘樣係行得通架...
我老公好痴家唔會自己去wet留低我地兩母女架, 但佢真係無耐性, 如果我在場, 佢揍一陣或玩一陣就行開架啦, 啊女細d既時候又係痴到我實, 去街都要啊媽抱唔要爹

洋房

國民生產總值:403

幸好你知道丈夫是十分愛孩子, 所以你可以盡情跟丈夫溝通如何改善此情況.
1/ 要強化父親的角色之重要性, 告訴丈夫孩子是十分喜歡模仿父親的行為, 尤其3歲之前父親的角色十分重要,諸如此類, 好等丈夫都感覺到自己的重要性, 這是丈夫推動自己願意付出耐性的原動力, 十分重要.
2/ 安排丈夫和孩子獨處的機會, 可在家中做起, 每晚特定一些時間由丈夫和孩子共處, 初初可以你亦同在, 漸漸淡出, 如果孩子哭鬧, 先生可以用"分散注意"的方法引導孩子向他注意, 跟著你要溫柔的告訴孩子媽媽5分鐘後回來, (你可補充說成請孩子跟爸爸唱首歌, 媽便會回來)當然他未知道什麼是5 分鐘, 但這也是一個"延遲欲望"的訓練, 可一併進行, 然後慢慢將獨處的時間加長.但要注意當行開時一定要告訴他及準時回去, 建立到互信關係對以後的管教是非常有效用的. :lol:
希望幫到你!!

等待驗證會員

真唔該哂各位媽咪意見, 我會試
]

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.