意見反饋
義工
跳至
[2005年] 各位媽咪有比bb坐學行車嗎?

複式洋房

國民生產總值:387

各位媽咪有比bb坐學行車嗎?

我bb坐左學行車之後越來越懶
本來都開始用肚仔係床度磨下磨下想爬同好鍾意
我扶住佢企同跳...但當佢玩學行車玩到揮洒自如時
就點引佢都唔爬,將佢反轉趴係床仲大叫發脾氣
要佢企果陣就好似唔記得左點企,
兩隻腳仔吊住黎企,fing一陣腳仔仲索性坐低
其實係咪小落地就唔學爬呢?
咁懶應該收起學行車嗎?
但bb又實在玩得好開心

大宅

國民生產總值:2556

Re: 各位媽咪有比bb坐學行車嗎?

我個仔早幾個月都有坐學行車,但現在冇坐..........但佢又唔懶wo!!!你話""其實係咪小落地就唔學爬""我估都有d關係,因為我屋企個廳地下有膠墊,我會放佢落地自己玩,佢玩玩下就識得爬,你屋企有冇用膠墊ga??比佢落地玩多d.......佢有冇自己扶住床仔企ga??
~I Love U~

大宅

國民生產總值:3271

~火火~:

我無比 bb 坐學行車架, 因醫生姑娘都話呢個年代的 research 話唔好. bb 會懶行, 用腳尖行, 坐太耐 (eg. > 20 minutes) 會壞腳喎.

Joycelyn

大宅

國民生產總值:2532

Joycelyn 寫道:

~火火~:

我無比 bb 坐學行車架, 因醫生姑娘都話呢個年代的 research 話唔好. bb 會懶行, 用腳尖行, 坐太耐 (eg. > 20 minutes) 會壞腳喎.

Joycelyn

me too. i'm afraid of the "O-sharp legs".

別墅

國民生產總值:613

me 3...

Also, don't want to mark "Flowers" on the floor.

pekklebaby 寫道:
[quote]

~火火~:

Joycelyn

me too. i'm afraid of the "O-sharp legs".[/quote]
芷蘭清秀可人兒,柔情似水百花依。

大宅

呢度都有媽咪話工人比佢的 bb 坐得學行車太多, 搞到 bb 隻腳有問題要睇醫生喎. :-( 所以都係 no 啦, 雖然 我都覺得學行車幾好玩, 有得沖沖沖, 有些前面的係玩具板, 又可比 bb 自己玩 (當然要睇住啦).

Joycelyn

複式洋房

Mandy1021 寫道:
我個仔早幾個月都有坐學行車,但現在冇坐..........但佢又唔懶wo!!!你話""其實係咪小落地就唔學爬""我估都有d關係,因為我屋企個廳地下有膠墊,我會放佢落地自己玩,佢玩玩下就識得爬,你屋企有冇用膠墊ga??比佢落地玩多d.......佢有冇自己扶住床仔企ga??

Mandy1021:

我屋企都有膠墊,但鏗鏗坐一陣就唔肯坐.不過我真係唔多比
佢落地既.佢未玩學行車就好鍾意扶住床仔企...但而家一要
佢企就好似發軟蹄咁lo

火火

複式洋房

~火火~:

Joycelyn

Joycelyn :

睇到你話會壞腳驚驚
以後每次最多比佢坐10分鐘 :evil:跟住慢慢戒左佢..
係咪買架比bb推住學行既車會好d呢?咁快比佢玩果種
車唔知得唔得!?

火火

複式洋房

Joycelyn:

其實主要都係個工人比鏗鏗坐學行車多~
可能咁佢唔洗煩啦 :tongue:
我今日已經好認真同佢講次數同時間都要減小.
再係咁我會掉左架車去

火火

呢度都有媽咪話工人比佢的 bb 坐得學行車太多, 搞到 bb 隻腳有問題要睇醫生喎. :-( 所以都係 no 啦, 雖然 我都覺得學行車幾好玩, 有得沖沖沖, 有些前面的係玩具板, 又可比 bb 自己玩 (當然要睇住啦).

Joycelyn

大宅

~火火~ 寫道:
Joycelyn :
睇到你話會壞腳驚驚
以後每次最多比佢坐10分鐘 :evil:跟住慢慢戒左佢..
係咪買架比bb推住學行既車會好d呢?咁快比佢玩果種
車唔知得唔得!?

火火

~火火~:

我都想買比 bb 推住學行既車仔, 不過最終都無買. 我見健康院 d 小冊子話 ok 的. 我都係揀平時扶住佢來行來鍛鍊了. 佢自己都識扶住 playpen 或床仔的邊行.

Joycelyn

大宅

~火火~ 寫道:
Joycelyn:

其實主要都係個工人比鏗鏗坐學行車多~
可能咁佢唔洗煩啦 :tongue:
我今日已經好認真同佢講次數同時間都要減小.
再係咁我會掉左架車去

火火

~火火~:

係囉, 另外個媽咪又係話係個工人比 bb 坐學行車. 多數都係貪唔洗睇/抱住 bb.

Joycelyn

大宅

~火火~:

唉! 我真係鍾意自己湊 bb 多過比工人湊. :tongue:

我呢幾日傷風, 比了我亞媽的工人湊欣廷. 宜家湊到佢 pat pat 紅晒 (換片唔夠密), d '拿' 位又紅 (沖涼無抹乾), 頸頸的 '拿' 位又 dirty. 激 c 我了!

Joycelyn

複式洋房

~火火~

我都想買比 bb 推住學行既車仔, 不過最終都無買. 我見健康院 d 小冊子話 ok 的. 我都係揀平時扶住佢來行來鍛鍊了. 佢自己都識扶住 playpen 或床仔的邊行.

Joycelyn

Joycelyn :

wa~欣廷好叻呀,識扶住playpen 或床仔的邊行.
我扶鏗鏗行佢好似練緊蜻蜓點水咁.點幾下個地就收工坐低.
我諗個仔最似我既就係懶

火火

複式洋房

~火火~:

唉! 我真係鍾意自己湊 bb 多過比工人湊. :tongue:

我呢幾日傷風, 比了我亞媽的工人湊欣廷. 宜家湊到佢 pat pat 紅晒 (換片唔夠密), d '拿' 位又紅 (沖涼無抹乾), 頸頸的 '拿' 位又 dirty. 激 c 我了!

Joycelyn

Joycelyn :

我換左個工人後鏗鏗個pat pat都好紅,
因佢成日留意唔到bb痾左臭臭(除非佢睇住bb出力).
經常都係我聞到臭味先知.咁已經"up"左一陣啦.
每次鏗鏗沖涼我都要睇住架.因個工人都係抹得唔夠乾,好求其.要自己幫手囉

火火

禁止訪問

國民生產總值:7727

大宅

~火火~ 寫道:
Joycelyn :

wa~欣廷好叻呀, 識扶住playpen 或床仔的邊行.
我扶鏗鏗行佢好似練緊蜻蜓點水咁.點幾下個地就收工坐低.
我諗個仔最似我既就係懶

火火

~火火~:

有時我都會扶住欣廷由 sofa 行到去電視機倒, 有時就緊住隻貓貓行.

你個仔好聰明的, 知要 '徙' 力o個 d 就蜻蜓點幾點水就算了.

Joycelyn

大宅

~火火~ 寫道:
Joycelyn :

我換左個工人後鏗鏗個pat pat都好紅,
因佢成日留意唔到bb痾左臭臭(除非佢睇住bb出力).
經常都係我聞到臭味先知.咁已經"up"左一陣啦.
每次鏗鏗沖涼我都要睇住架.因個工人都係抹得唔夠乾,好求其.要自己幫手囉

火火

~火火~:

原來你個工人又係o甘.

Joycelyn

大宅

heiheima05 寫道:
Avent 有隻夾身液幾好架,有時我見囡囡紅左我都有幫佢搽少少,好快就好.

heiheima05:

你講 Avent 那隻 "夾身液" 係要來搽架?

Joycelyn

複式洋房

~火火~:

有時我都會扶住欣廷由 sofa 行到去電視機倒, 有時就緊住隻貓貓行.

你個仔好聰明的, 知要 '徙' 力o個 d 就蜻蜓點幾點水就算了.

Joycelyn

Joycelyn :

哈哈!鏗鏗咁懶豬你幫佢解釋做聰明 :mrgreen:
不過我唔比佢懶啦.決定唔要架學行車 lu
因我有個朋友個老公上兒童心理學班.
話bb會依賴左架車唔肯學爬同行.
但爬又對bb好重要,啟發左右腦喎 ?-(

係呀.AVENT係爽身粉做成既液體.要黎搽,好香架
你試下啦.重有施巴既幼兒潤膚乳都好好.要黎搽面既.
因之前鏗鏗"爆擦"到塊面起粒粒,
醫生推薦我用架,搽左2,3次就好返喇

火火

大宅

~火火~ 寫道:
Joycelyn :

哈哈!鏗鏗咁懶豬你幫佢解釋做聰明 :mrgreen:
不過我唔比佢懶啦.決定唔要架學行車 lu
因我有個朋友個老公上兒童心理學班.
話bb會依賴左架車唔肯學爬同行.
但爬又對bb好重要,啟發左右腦喎 ?-(

係呀.AVENT係爽身粉做成既液體.要黎搽,好香架
你試下啦.重有施巴既幼兒潤膚乳都好好.要黎搽面既.
因之前鏗鏗"爆擦"到塊面起粒粒,
醫生推薦我用架,搽左2,3次就好返喇

火火

~火火~:

鏗鏗聰明! 13 號出世係聰明丫嘛!

我覺得 Seba Med 都幾香架.

Joycelyn

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.