潮流時尚

跳至

首頁

尾頁

男爵府

水晶甲

Hi各位,

我想整水晶甲, 但以前未試過整, 有無姊妹可以分享下 !!

第一次整要幾多錢 ?
可以經持幾耐 ?
幾耐要修一次甲 ?
修甲一次要幾錢 ?
平時打理是不是要好小心 ?
邊度整平靓正 ?

Thanks

男爵府

Re: 水晶甲

有無人可以分享下 !

Thanks

洋房

1.睇乎美甲師質數及地點,平到$100起(學徒練甲)都有.不過如你睇書廣告去做,要小心有好多野都要加錢.
小形舖仔$300起,視乎款式
2.因真甲會生長,如你唔做就幾個月後生哂出來,銼短佢就得.
3.但想keep住就2~3星期左右,視乎生長速度.
4.補甲有分大補同小補,價錢約$200~$300左右,只限同款,轉款另計
5.不要搽太多hand cream及洗手後記得整乾甲面.如延長就要小心D,好似D靚女真長的手甲咁,有好多野要小心,例如不要開汽水罐.
6.嘻!不好意思賣廣告.

男爵府

水晶甲 同光療樹脂甲係有吾同, 市面上大既公司一般係正光療樹脂甲, 佢用d 料會靚d(多數係LCN or 一d 大牌子), 無咁透明架, 近符甲肉既色, 而水晶甲質料係差d, 好透明(因一正french nail 就好覺) , 所以你要問清楚呀 (因為你去果d 大公司話想補甲, 佢地會問架, 如吾係光療樹脂甲佢地會叫你先拆, 再正過 (因我個friend試過) .......

第一次要睇下個師傅係咪熟手, 我果個1個鐘多 d.

經持幾耐 ? 要視你個人既生長而定, 因個個人不同, 我自己就3-4個week 去補一次 , 而補甲一般 由 $300起, 如加閃粉, 畫花, french nail 果d 要另加 $ , 加 $ 由 $20-$100不等(我個師傅), 出面會貴d( 尤其d 大公司 如nail nail....)

平時無須打理, 因佢好"o琴" 架....2個week左右會有d 啞色, 你可自己加d 透明油, 但我好少咁做, 長左其實你可自己磨短d , 但好蹝時間, 因d 甲好硬.....

如你想知邊間, 可pm我啦 !

男爵府

charlottleling,

第一樣野, 你睇下自己使唔使做家務, 如果要做家務既媽咪, 我唔建議佢做, 雖然咁講有少少倒自己米/人地米, 但呢個係事實, 除非你好乖可以每次做家務都帶手套。 因為會少不免撞崩的, 到時你又要搵人救你。 如果唔使做家務, 都可以話唔使點理佢, 至多每一個星期搽一搽透明甲油等佢睇上去再新淨d, 凡事不能用甲借力, 通常都可以保到去補甲果日既。

第一次整通常會貴少少, 但都唔好揀d收100蚊幫你做果d, 通常果d係岩岩學完要搵手練習先至會咁平, 分分鐘整十塊針板上手都有之。 成千蚊亦都未必做得好, 我都試過比對手人整成千蚊, 以前乜都唔識求其有浸野拎立立就覺得靚, 而家自己識整, 就知邊d靚邊d唔靚。 或者靠朋友口啤會好d。 通常你預幾百蚊冇走雞, 問題係幾多百蚊。

通常可以3星期補甲, 視乎個人既新陳代謝快慢, 如果一個月真係會好長, 自己見到都頂唔順。

邊度整平靚正? 我想問下你平靚正既定義係點樣? 一般黎講就算一個人手勢唔好, 比貴貴既料都係會整得唔好, 如果一個人手勢好, 就算比d唔係頂級既料都會整得好靚。

charlotteling 寫道:
Hi各位,

我想整水晶甲, 但以前未試過整, 有無姊妹可以分享下 !!
第一次整要幾多錢 ?
可以經持幾耐 ?
幾耐要修一次甲 ?
修甲一次要幾錢 ?
平時打理是不是要好小心 ?
邊度整平靓正 ?

Thanks
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

大宅

[quote]
bebe1217 寫道:
水晶甲 同光療樹脂甲係有吾同, 市面上大既公司一般係正光療樹脂甲, 佢用d 料會靚d(多數係LCN or 一d 大牌子), 無咁透明架, 近符甲肉既色

Be Be 1217 :

做Gel nail 好透明的, 上 UV Seal後比一般水晶甲上光油通透有光澤, 你所講近肉色, 應該是用了 Pink Gel 做, 用 Clear Gel做會好透明的, 水晶甲和Gel 甲最大分別是水晶甲較硬和有矯型作用, Gel甲我本人覺得較易斷, 不過在香港多人做Gel 甲

洋房

做家務係睇個人,我見好多要做家務都keep得好靚,自己唔得唔代表人地唔得,唔慣咪唔好做咁長.

洋房

bebe1217:
LCN係唔會啞色,係咪假貨???
因LCN太貴,所以我用EzFlow,ibd,Gel top就一定用EzFlow,因令面好禁,到現在都未有客話啞色.
及拆甲係因為要用LCN,其他牌子不用的,而且又可以收多種費用,正如我之前咁講,一般大形的美甲店係會sale你做好多野,如果唔係點交租.

子爵府

熱鬥小馬 寫道:
做家務係睇個人,我見好多要做家務都keep得好靚,自己唔得唔代表人地唔得,唔慣咪唔好做咁長.

我整0左都有做家務架~~~
都KEEP到好耐,睇下你點做0者~~~~
做個時唔好好似好趕咁就得,自己心急做0野,就算係真甲都斷啦~~~

男爵府

老老實實, 講開做家務會唔會整崩整斷, 呢個我見過唔少case都會有, 所以想做甲前要考慮清楚, 就算整短, 就算短到前面冇延長, 我都見過甲前端會崩的, 當然要睇下個人錫唔錫住自己對手, 都係果句, 想做甲但又要做家務, 最好戴手套。

如果想做甲, 要做家務, 但又唔鐘意戴手套, 唔使兩個星期即殘, 唔關手勢好唔好事, 唔關d料好唔好事, 講真, 香港地有邊個唔係用美國料? 你估大陸咩? 美國料都係其中一個賣點, 但keep得唔好, 比太空料你都係冇用, 我覺得要比一個正確既信息人地, 免得以為做完可以唔使keep, 到時就會問, 點解邊位會起, 點解會崩呢d問題。

對唔住, 我講得太多事實, 可能殘酷左d, 不過如果有心做的話, 就要勤力keep住做, 要確保對手補甲前都無穿無爛, 真係要遵守呢門規則架!

男爵府

Mummy 寫道:
老老實實, 講開做家務會唔會整崩整斷, 呢個我見過唔少case都會有, 所以想做甲前要考慮清楚, 就算整短, 就算短到前面冇延長, 我都見過甲前端會崩的, 當然要睇下個人錫唔錫住自己對手, 都係果句, 想做甲但又要做家務, 最好戴手套。

如果想做甲, 要做家務, 但又唔鐘意戴手套, 唔使兩個星期即殘, 唔關手勢好唔好事, 唔關d料好唔好事, 講真, 香港地有邊個唔係用美國料? 你估大陸咩? 美國料都係其中一個賣點, 但keep得唔好, 比太空料你都係冇用, 我覺得要比一個正確既信息人地, 免得以為做完可以唔使keep, 到時就會問, 點解邊位會起, 點解會崩呢d問題。

對唔住, 我講得太多事實, 可能殘酷左d, 不過如果有心做的話, 就要勤力keep住做, 要確保對手補甲前都無穿無爛, 真係要遵守呢門規則架!

agree!!因為我無'鏡' 住, 啞色就一定會, 吾通可以成日keep 到咁靚咩.....況且我3個week 一定去補啦 ! 無咩所謂....

洋房

咁就其喇!我做同教左咁多年都冇禁

男爵府

oh! 係牙! 乜真係咁差牙! 我見識真係少囉! :lol:

洋房

Mummy 寫道:
oh! 係牙! 乜真係咁差牙! 我見識真係少囉! :lol:

咁你要俾多D禮貌虛心D請教下,至少唔係我一個覺得,.只不過人地無謂教'精'你.呢到好多人睇

首頁

尾頁

跳至