論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章 熱血金章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

我今月個26號預產期,是否要忍這個工人呢?

我的菲傭在10月19日到職, 她說之前在台灣和馬尼拉也是當女傭的,今年38歲單親,有2個女 (10 /4歲).我預產期係11月26日,佢一早知要揍bb的.
現時,佢只需要做清潔,洗熨等工作,不懂煮飯(由我教),但有以下問題:

·自把自為: 我一早叫佢晾係toilet,無端端將我d衫晾出窗口,結果d衫,跌落街搵唔返,佢無講sorry, 亦講唔到點解要咁做,佢冇主動講,係我見到得返好少衫,問佢至講.

·昨晚放工早返,見佢煲緊湯,以為佢記得我教佢點做,點知佢係無用煲蓋係度煲水,滾到爛都唔放湯料,問佢,佢又講唔出點解要咁做.

·佢清潔時整爛
「政治乃眾人之事」-- 國父孫中山先生

大宅

Re: 我今月個26號預產期,是否要忍這個工人呢?

meia,

既然妳已經對佢有咁多不滿, 就換過另一個吧...她的工作態度也不好, 正如妳所講佢試緊妳既底線...將來妳既b出咗世, 我寫包單佢唔會點做屋企野...
妳有10個星期產假, 襯呢個期間搵過個吧...雖然辛苦啲, 但都好過受工人氣吖...

禁止訪問

大宅

I can't find any other reasons to keep this maid at home. Fire her at once or you will have more and more trouble later.

珍珠宮

要同agent講先,話比佢地知發生什麼問題,態度差,唔認錯等,如再無改善,就快d炒,對多陣都眼火爆. :tongue:

大宅

伯爵府

BK猜猜猜慶中秋

我覺得未生已經咁,生完BB就便加唔跟你指示做。BB跟佢都唔知會發生物嘢事

洋房

fire

伯爵府

我預產11月21日, 又係第一次請工人.

妳個maid做錯野唔出聲, 無悔意, 無禮貌, 唔尊重人, 最重要係....佢連照顧日常飲食/ 家居清潔等, 都做唔好.

妳唸下, bb出世妳坐月, 佢連basic野都做唔好, 淨係顧住自己, 佢9:00pm大覺瞓, 妳由朝到晚出錢出力做ah 4, 又要湊bb, 又要理自己, 個工人而家都靠唔住, 遲d盞攪到妳產前/後抑鬱.

再唸下, 佢咁樣對人, 第時會教成妳個bb點? 佢會有愛心, 有誠意take care妳個bb?

我寧願交俾親戚 / 家人代湊bb, 都唔願養個"大食懶"黎激死自己.

妳睇下, 呢度有幾多mami都係因為工人有人質係手, 所以唔敢對工人唔好, 就算炒都要靜靜炒. 我真係唔想見到妳會係其中一個. 妳個工人打完妳bb, 死口唔認, 叫妳"show me", 到時先炒就遲啦.

男爵府

我一定炒, 呢個工人幫到少少, 勞氣多多, 條數計極都唔平, 仲點用佢?! 算吧啦。

大宅

民房

我之前生我個仔時 禮拜五炒工人 接著禮拜一去醫院開刀生BB 忍不到就不要忍 一定會請到個好的

複式洋房

Totally agreed. Fire her immediately as a punishment

洋房

哈囉!meia.我認為照顧baby0既工人,一定要脾氣好同服從性高.既然你唔中意,就叫佢走.我都係囡囡滿月0固日,新工人先到.我當時,請咗個大陸工人.違法就違法啦.冇辦法0架.結果,0固大陸女仔,得17歲咋,但係人品幾好.仲唔介意我請佢兩個月,直到印尼工人黎到.

我下個星期一就放完產假返工嘍.囡囡就留俾印尼工人照顧.如果,你發覺工人幫唔到手,小朋友出咗世,都要換咗佢0架.

大宅

早炒勞少的氣,唔好益佢係妳屋企嘆世界。

民房

Meia
年紀大的工人通常做事都愛自把自為的,因她們已習慣自己的一套做事方式,她不會聽你教的啊!!

大宅

襯而家重有d時間...快d換左佢啦...咪等到bb出世仲激氣

民房

但11月是很難請工人的,我問過幾問都無現成New born :-(

大宅

Fire her!
My maid was a little bit better than yours and she behaved very good before I gave birth to my bb. She tried my bottom line after I came home from the hospital. I fired her when my BB was 1 month old. 因為當我對佢有不滿&不信任佢時,一定唔放心交bb比佢湊. 咁佢o係度仲有咩用? My maid also likes yours, doesn't know how to cook. If I employ her for just doing the housework(cleaning), I would rather employ the part-time local domestic helpler.

子爵府

我都同意你換另一個工人,反正而家仲有時間換~~因為佢而家已經令你有好多不滿,到時你都唔會放心比個bb佢湊,同埋會有更多勞氣野發生。到時bb出世已經有好多野要做,仲要去看住佢真係好唔得閒~~

如果你真係諗住換就要快d action啦~~

首頁

尾頁

跳至
熱門主題