基督家庭

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB出世後,與老公相處差了!

我知道不要以bb為中心,也知道日後與我走天路的是我老公,但當bb出世後,很自然地時間和精神都在照顧bb上,所以,與老公說話變得直接,不修飾,於是便有衝突.
我們都認為不要讓孩子沉迷看電視,但我老公本身也喜歡看,加上最近電視劇集頗吸引,故他便邊看,邊與bb玩,我想他專心一點,而且我認為要改變要由細開始,這令我不大高興 :cry: ,我應如何解決?求主賜智慧
開心寶寶祉翹仔[/url]

大宅

Re: BB出世後,與老公相處差了!

對呀, 當一個家庭添了新成員之後, 我們真的需要很多的適應.

我記得我生了BB之後, 時時都好疲累, 和老公親近的時間自然少之又少.
加上, 常常都覺得老公做得不夠好, 點解你會咁樣揍BB, 點解你唔幫吓手....點解....

慢慢地, 我們發覺咁樣的生活方式唔係好得, 大家相處又唔係太開心.........我地就一齊傾吓D問題(我們傾了好多次), 又祈禱, 讓神教我們怎樣做一對稱職的夫妻及父母.

咁, 我老公又會分享吓佢想性生活方面理想D, 又想我說話溫柔D. 我又想佢幫吓我手做吓家務, 教吓仔.

大家一齊認罪, 祈禱, 再建立.............依家真係改善左好多.....依家, 就算有問題, 都容易D處理.

TABO817, 你先祈禱, 求神俾你有智慧及坦誠的心跟先生去分享....我相信只要你祈求, 神就會聽你禱告.

願神加你力量, 幫助你.祝福你一家.

等待驗證會員

Re: BB出世後,與老公相處差了!

我都覺得bb出世後兩公婆多左衝突,有時因為我對奶奶同工人照顧bb的方法很點不滿,有時因為對工人的工作安排,有時因為我期望大家爭取時間多D同bb相處建立親子關係,但老公話自己工作忙壓力大,所以想休息時做自己喜歡做的事輕鬆下,其實我都想週末可以休息做下自己喜歡做的事,想不通為什麼他就不能犧牲一點自己的時間嗎?

我想也許問題在於多了孩子,要兼顧的事多了但反而兩公婆溝通的時間少,不滿日積愈多導致衝突相對比以前多了,心裡覺得很難過。 :cry:

首頁

尾頁

跳至