意見反饋
義工
[2005年] 我個BB成日嘔奶

大宅

國民生產總值:2001

2019勳章

我個BB成日嘔奶

每次我個BB飲完奶之後,我都有幫佢掃風,但佢經常有嘔奶,有一次重成支奶都嘔晒出嚟,你地D BB會唔會都有試過

我BB9月13日出世,佢出世時3.38kg,我估佢依家有5kg,她每餐奶多數飲到6安奶

子爵府

國民生產總值:12090

Re: 我個BB成日嘔奶

WAI888,
你試下唔好餵佢飲咁多啦,你寧願餵少d 但餵密d,
最緊要bb 唔會嘔奶。
我個b 係9月8日出世,出世時有3.465kg,
滿月時已經有5kgs重,但係佢每餐都係飲4-5oz,
而且重係每日5餐,每次餵奶掃三次風,連飲奶要半個鐘。

翡翠宮

國民生產總值:97412

好媽媽勳章

我個b 16/9 出世 3.84kg, 上星期 6wk 已有 5.8kg, 醫生話頂盡 size 喎..... 叫我唔好加奶佢食....

我個 肥b 好多時都飲到 6安, 間唔中一次 4安, 不過我係 4匙半奶粉開 6安水(罐面話 1:1) .... 4個鐘一餐, 又係 3個鐘度就搵食 .....
我個 b 係掃風時, 通常已經會吐番 好多出o黎... 最慘係有時個幾兩個鐘後, 又吐 ~~~ :-( :-(

我都唔知佢係咪食得太多, 吐番出o黎 .....

男爵府

國民生產總值:7084

e生話食得多都會"獲利回吐",試下減小d,時間密d,
重唔得,就要留意係咪真係嘔得多同密,
可能是隻奶粉唔

子爵府

國民生產總值:12090

如果減奶後仍然嘔奶,最好帶bb 睇下醫生攞下意見,
睇下會唔會係對食緊果隻奶粉敏感。

大宅

國民生產總值:4192

LongYin 寫道:
WAI888,
你試下唔好餵佢飲咁多啦,你寧願餵少d 但餵密d,
最緊要bb 唔會嘔奶。
我個b 係9月8日出世,出世時有3.465kg,
滿月時已經有5kgs重,但係佢每餐都係飲4-5oz,
而且重係每日5餐,每次餵奶掃三次風,連飲奶要半個鐘。

你個 b 好好喎.
"每次餵奶掃三次風,連飲奶要半個鐘"
我 bb 飲得好快,
但掃風就好耐 (試過最長 50min.),
有時佢"earr"得好大聲,
以為 ok 啦!
點知佢訓得唔好,
一抱佢又"earr",
之後唔駛10秒就訓

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.