意見反饋
義工
[2005年] 我阿B 食得好少 & 食得好慢

複式洋房

國民生產總值:126

我阿B 食得好少 & 食得好慢

我阿B 是食安嬰兒A+每次食奶都是食得好少,只有2.5安左右,而且要食半個鐘左右,過2個鐘後就肚子餓,不停喊要食奶奶,餵奶餵到好攰.......
點算好,有沒有好方法介紹.....
要不要轉奶粉?

洋房

國民生產總值:402

Re: 我阿B 食得好少 & 食得好慢

你bb幾大? 係咪奶咀洞太細, 滴得太慢?

大宅

國民生產總值:1741

若果是未滿月bb,我bb也是食3安士,至少半小時,後來,請教別人原來是正常的,初生bb吃奶要用上半小時是很普遍的,不要與其他bb比較!
至於隔兩小時便喊餓,或許你可以加多半安士給他,然後有耐性地餵他(可能要花上45分鐘,食下又替他掃風,或換片,令他醒來).若果他真的不吃,便不要勉強,過兩小時,若他又喊餓,你抱他,呵下他,要忍心不給他奶,漸漸地他便會適應啦!
另一個方法是換個大孔一點奶咀(s轉m/1號轉2號),不過,食奶時不要太急,免得會"俗"親
開心寶寶祉翹仔[/url]

洋房

國民生產總值:521

哈囉!catdog .我0固女女啱啱出世頭一個月都係咁樣.個半兩個鐘就要飲奶.一時飲3安士,一時飲5安士.結果,滿月好番啦.如果你太攰,屋企人幫唔幫到手呀?間唔中幫吓你手喂奶.0固時我喂奶喂到,要等妹妹起身飲奶,因為,我都未瞓著,佢已經又要飲奶啦.

大宅

國民生產總值:1148

catdog 寫道:
我阿B 是食安嬰兒A+每次食奶都是食得好少,只有2.5安左右,而且要食半個鐘左右,過2個鐘後就肚子餓,不停喊要食奶奶,餵奶餵到好攰.......
點算好,有沒有好方法介紹.....
要不要轉奶粉?

可能你個 B 個胃細, 要少食多餐, 佢幾多磅呀 ?
只要一天食夠 "磅數(kg) x 5 = 安數", 就OK.
你都可以慢慢咁加比佢, 等佢適應下, 佢越大就會越好啦.
我個 B 開頭都係食 1-1.5安, 都係兩個鐘就食, 我慢慢加比佢, 依家就快兩個月大, 每次可以食到 3-4安 (每隔3-4小時). 我開頭見人地個 B 可以食好多安, 我都怕佢唔夠食, 但體重OK , 就得啦. 唔駛同人比較架.

複式洋房

國民生產總值:126

我阿B 己經滿2個月了,但因是早產(早產了33天) 出世時只有5磅,所以現在只有10磅左右
我是用NUK 的奶嘴,NUK 奶嘴好似只有一個SIZE FOR MILK 的. 嘻嘻,昨晚我媽媽試吸過,話都幾難吸.
之前係我媽媽& 我輪流喂,但現在我已番工了,日頭只得我媽媽湊B , 夜晚就是我地一齊,......搞到我晚晚無覺好睡...

不過, 健康院姑娘話我B 增磅都OK

子爵府

國民生產總值:12090

catdog 寫道:
我阿B 己經滿2個月了,但因是早產(早產了33天) 出世時只有5磅,所以現在只有10磅左右
我是用NUK 的奶嘴,NUK 奶嘴好似只有一個SIZE FOR MILK 的. 嘻嘻,昨晚我媽媽試吸過,話都幾難吸.
之前係我媽媽& 我輪流喂,但現在我已番工了,日頭只得我媽媽湊B , 夜晚就是我地一齊,......搞到我晚晚無覺好睡...

不過, 健康院姑娘話我B 增磅都OK

NUK 有好多size 奶咀,你可以去睇下,
不過你可以先用扭鬆樽蓋方法,扭至剛剛好不漏好為準,
咁出奶就會好好多。

大宅

國民生產總值:3517

catdog

我個b同你一樣是食安嬰兒A+, 未滿月時每2個鐘飲1.5-2oz, 而家1個半月可以飲3-3.5oz, 日夜都係2個鐘起身喊, 我都冇法點可令bb長d時間????你唔好轉奶粉, 我1個月返健康院磅, bb重o在3磅. 呢個奶粉幾好呀.
5歲~~

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.